Šport

V najlepšej hokejovej lige Európy štartuje rozhodujúca fáza

Švédská hokejová liga – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Aj v najsevernejších oblastiach kraja Norrbotten ustupujú treskúce mrazy a hokejová sezóna dospela do svojej kľúčovej záverečnej fázy. Vo švédskej SHL momentálne štartuje obdobie, na ktoré fanúšikovia čakali. Začína sa play-off. 

Tri zlaté korunky v modrom poli poznáme všetci, rovnako ako svetoznámy nábytkársky reťazec, mimoriadne bezpečné automobily či jednu z najpredávanejších hudobných skupín planéty. So Švédskom nás spája ešte jedna vec, láska k hokeju.
 
Ten do Švédska priniesol americký filmový režisér Raoul Le Mat. Áno, znie to možno zvláštne, ale renesančný charizmatický muž nebol oddaný iba striebornému plátnu, ale úplne mu učaroval aj vtedy ešte relatívne neopozeraný ľadový šport. Cesta, ktorá ho priviedla ku kormidlu prvej švédskej hokejovej reprezentácie a ďalej až na olympijské hry v roku 1920 bola zaujímavá, ale to je zase trochu iný príbeh, nás zaujíma zrodenie súťaže, ktorej dnes patrí čestné miesto medzi najlepšími na svete. Prvým majstrom sa stal tím IK Göta a svoju počiatočnú dominanciu zopakoval v ďalších desiatich rokoch ešte šesťkrát. Liga sa rozbiehala úžasným tempom a vojnové besnenie ju prerušilo iba na jeden jediný rok. Postupom času sa vyprofilovali silné a úspešné organizácie ako Djurgården či Brynäs IF. Súťaž vo formáte, v ktorom ju poznáme dnes, sa však objavila až v 70. rokoch. Pod názvom Elitserien sa predstavila 5. októbra 1975. V sezóne absolvoval každý tím 36 zápasov, v lige hralo iba desať mužstiev, ďalšie dve pribudli až v roku 1987.

V roku 2013 došlo k premenovaniu na Svenska hockeyligan a historicky najúspešnejším tímom Švédska sa stal Djurgården Štokholm, ktorý dokázal nazhromaždiť šestnásť majstrovských titulov. Medzi najúspešnejšie tímy súčasnosti patrí aj Växjö, ktoré získalo štyri tituly od roku 2015, ale favoritov máme tento rok viacero. Skvelú sezónu prežívajú Färjestad, Frölunda či Skellefteå. Pre víťaza je už po dekády rok čo rok pripravovaný naleštený Le Matov pohár, ktorý je vôbec najstaršou udeľovanou cenou vo švédskej hokejovej lige. Trofej bola prvýkrát odovzdaná v roku 1926 tímu Djurgårdenu, a to priamo z rúk Raoula Le Mata. Svojimi rozmermi dosahuje pohár na výšku 52 cm a váži 3,34 kg. V súčasnosti ide už o kópiu pôvodného pohára, ktorý bol v roku 1950 ukradnutý. Ďalšími cennými métami pre hráčov sú trofej Håkana Looba pre najlepšieho strelca základnej časti, Zlatá helma pre najužitočnejšieho hráča, cena pre najlepšieho nováčika roka, Zlatý puk pre celkovo najlepšieho hokejistu roka, ktorú môže vyhrať aj hráč pôsobiaci v nižšej súťaži, nie ale hráč zo zahraničia. Ďalej Honken Trophy pre najlepšieho brankára a v neposlednom rade Stefan Liv Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Práve v týchto dňoch štartuje vo švédskej SHL play-off a na staniciach Sport 1 a 2 HD môžete pravidelne sledovať boje o slávny Le Matov pohár.

Švédská hokejová liga

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 6. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC