Šport

Prichádza vrchol európskej klubovej hádzanej

Liga majstrov EHF – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Kolín nad Rýnom je bezpochyby jednou z perál medzi európskymi mestami. Štvrté najľudnatejšie nemecké mesto teraz však zažiari aj na mape svetového športu. Bude totiž hostiť záverečný turnaj Final 4 mužskej Ligy majstrov EHF v hádzanej.

Elitná európska klubová súťaž mieri ku koncu svojej 61. sezóny a už cez víkend (12.–13. 6.) fanúšikovia spoznajú meno nového šampióna. Na staniciach Sport1 a Sport2 vám neunikne ani sekunda z tých najlepších zápasov sezóny.

Cesta hádzanárskej Ligy majstrov začala už v roku 1957, kedy bol korunovaný prvý víťaz Pohára európskych šampiónov, pražská Dukla. Potom sa ale menil názov až sa v roku 1993 konečne zakonzervovala súčasná verzia EHF Champions League. Symbolický český kruh sa uzavrel vlani, keď ku zlatu doviedol svoj tím THV Kiel český tréner, ale aj bývalý skvelý reprezentant a najlepší hádzanár sveta roku 2010 – Filip Jícha. Ten napokon Ligu majstrov poznal veľmi dôverne, ako hráč v nej pôsobil deväť sezón a s 633 gólmi je pätnástym najlepším strelcom v jej histórii.

Tohtoročný ročník, ktorý bol rovnako ako ďalšie elitné súťaže polapený do koronavírusovej pasce, odštartoval už pred rokom, 1. júna 2020. V tento deň sa uskutočnil za prísnych opatrení žreb, ktorý rozdelil 16 účastníkov do dvoch skupín po ôsmich. Silný Flensburg, Szeged či Vardar v skupine A, v tej druhej potom s deviatimi titulmi historicky najúspešnejší účastník Ligy majstrov Barcelona či nevyspytateľný Veszprém.

Samotná základná časť odštartovala 16. septembra. Na každý tím čakalo náročných 14 zápasov základnej časti a na začiatku marca sa mala oddeliť dvanástka účastníkov play-off. Na základe uznesenia výboru súťaže z 10. 2. 2021 bolo nakoniec rozhodnuté, že v tejto špecifickej sezóne, komplikovanej pandemickou krízou, postúpi do nadstavby všetkých šestnásť tímov.

„Po odohraní prvého kola sa do štvrťfinále prebojovali skutočne momentálne najlepšie tímy, s jedným prekvapením, ktorým je jednoznačne družstvo HC Meshkov Brest,“ dodáva Vladimír Haber, bývalý hráč a tréner národného tímu.

Bieloruský klub je síce tamojším dvanásťnásobným šampiónom, ale na medzinárodnom fóre doteraz žiadne úspechy nemá a postup do štvrťfinále Ligy majstrov je prvým takto výrazným počinom pre klub, v ktorého farbách predtým pôsobil napríklad český reprezentant Pavel Horák a najnovšie tiež Stanislav Kašpárek.

Favoriti júnového Final 4 sú však iní a bude veľmi zaujímavé sledovať, kto nakoniec pozdvihne slávnu trofej. „Samotné Final 4 je vrcholom pre všetky zúčastnené tímy pre svoju jedinečnú atmosféru, ktorú organizátori z nemeckého Kolína dokážu každoročne pripraviť ako veľkú show nielen pre hráčov, ale aj pre divákov v hale,“ podotýka Vladimír Haber, strieborný olympijský medailista v hádzanej a súčasný expert Sport 1 a 2 HD.

Zaujímavosti

Najlepším strelcom do štartu tohto štvrťfinále je Alex Dujshebaev. Vstrelil 90 gólov.

Cesta hádzanárskej Ligy majstrov začala už v roku 1957, kedy bol korunovaný prvý víťaz Pohára európskych šampiónov Pražská Dukla. 

6927 gólov – celkový počet gólov, ktorý padol do štartu tohto štvrťfinále. 

Liga majstrov EHF

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 12. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC