Šport

Premiéra nových pravidiel Formuly 1

Veľká cena Veľkej Británie Formuly 1 – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Už 17. júla sa na okruhu Silverstone odohrá zásadná revolúcia v šampionáte F1. O štartovacej pozícii tu totiž historicky prvýkrát rozhodne 100km šprint!

Britská trať Silverstone je vôbec prvou destináciou, kde sa odohrali preteky seriálu Formuly 1. Tohtoročná Veľká cena, ktorá sa tu uskutoční cez víkend 16.–18. júla, ale tak úplne tradičná nebude. Ba naopak, na trati sa totiž odohrá ďalšie dôležité prvenstvo – ako na prvom z troch víkendov tohtoročného šampionátu sa tu totiž bude skúšať zásadne zmenený formát kvalifikácie. V čom bude spočívať?

Kľúčovou novinkou je sobotňajší šprint s dĺžkou 100 km, čo je približne tretina rozsahu hlavných pretekov. Počas neho nebude povinný jediný pit stop, tímy však budú mať k dispozícii dve sady pneumatík. Aktívny bude počas šprintov takisto aj systém DRS. Na Veľkej cene Británie je týmto krátkym pretekom vyhradená polhodina v čase 16.30–17.00.

Všetko bude inak

Počas šprintu sa potom rozhodne nielen o štartovacích pozíciách pre hlavné nedeľné preteky, ale rozdávať sa budú aj body do celkového rebríčka – víťaz dostane tri, druhý v poradí dva a bronzový jazdec jeden. To by mohlo urobiť atraktívnejšie najmä súboje medzi tímami v spodných častiach rebríčka.

A čo vlastne vedenie F1 k tejto zmene viedlo? Nový formát by podľa nich mal pomôcť k vyrovnanejšej súťaži medzi jednotlivými stajňami, pretože samotný výkon jednotlivých monopostov už nebude hrať takú významnú rolu. Výrazne prispieť by novinka mala tiež k väčšej atraktivite pre divákov, ktorí sa môžu tešiť na jedny veľmi napínavé a intenzívne preteky navyše.

Tímy sú spokojné

Väčšiu interakciu s divákmi si pochvaľujú aj šéfovia jednotlivých stajní, ktorí zmenu takmer jednohlasne podporili. Tí zároveň oceňujú aj to, že ich jazdci budú mať počas veľkých cien väčšie množstvo akcie – šprint preteky totiž pôvodnú trojfázovú kvalifikáciu nenahradia, ale iba doplnia.
Ako teda bude taký víkend vyzerať? Najnovšie sa namiesto piatkových dvoch tréningov pôjde iba jeden, na popoludnie potom pripadne práve klasická časová kvalifikácia. 

Počas nej sa však nerozhodne o poradí v samotných pretekoch, ale o štartovných pozíciách pre sobotňajší šprint. Tomu bude predchádzať ešte druhý dopoludňajší tréning. Hlavné preteky potom zostanú tradične nedeľnou záležitosťou.

Okrem Silverstone by mal byť nový formát testovaný aj na Veľkých cenách v Taliansku a neskôr v Brazílii, hoci najmä druhé menované preteky sú vzhľadom na pandemickú situáciu v krajine zatiaľ značne neisté. Tri dni pretekania vo Veľkej Británii ale už môžeme považovať za isté – nenechajte si ich ujsť a sledujte jednu z najväčších zmien v histórii seriálu už cez víkend 17.–18. júla!

Nové podmienky kvalifikácie

Piatok

FP1: 60 minút (dve sady pneumatík podľa výbery tímu) / Popoludní kvalifikácia v tradičnom formáte (päť sád mäkkých pneumatík)

Sobota

FP2: 60 minút (jedna sada pneumatík podľa výberu tímu) / Šprintová kvalifikácia na 100 km (dve sady pneumatík)

Zaujímavosti

Na Silverstone sa v roku 1950 konali prvé preteky Formuly 1. Od tých čias sa okruh výrazne zmenil, naposledy v roku 2012, kedy bol presunutý štart.

Silverstone patrí s priemernou rýchlosťou okolo 250 km/h k najrýchlejším okruhom seriálu.

Za prvé tri miesta v kvalifikácii sa udeľujú 3, 2 a 1 bod do tabuľky. Pre porovnanie – za samotné preteky je to 25/18/15.

Veľká cena Veľkej Británie Formuly 1

Šport
Foto Sport 1 
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 17. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC