Šport

Portugalsko-turecké futbalové finále

Portugalsko-turecké futbalové finále
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Pred nami je júl a netradične práve v tomto mesiaci sa bude rozhodovať o tom, kto bude pre nasledujúci rok korunovaným futbalovým kráľom Portugalska a Turecka. Futbal plný techniky a vášne nás tento rok znovu nenudí.

Portugalská tradičná kráľovská trojica Benfica, Porto, Sporting sa definitívne zúžila na dvojicu. Rovnako ako v minulej sezóne aj tento rok je boj o titul čisto v réžii „Orlov“ a „Drakov“. Benfica i Porto, ktoré sú celosvetovo známe vynikajúcou prácou s mládežou, ovládli sezónu nezvyčajne dominantným spôsobom a Sportingu nepomohol k prudšiemu vzostupu tabuľkou ani bývalý kanonier Slovana Bratislava Andraž Šporar.

Benfica spoznala kúzlo trénera Bruna Lageho už pred rokom. Dovtedy mládežnícky kouč prevzal tím po Ruiovi Vitóriovi a dokázal z neho takmer cez noc urobiť mašinu na góly, ktorá to štýlovým spôsobom dotiahla až k titulu. Švajčiarsky reprezentant Haris Seferović sa stal najlepším strelcom ligy a mladučký João Félix si fantastickými výkonmi vyslúžil prestup do Atlética Madrid, ktoré za šikovného útočníka zaplatilo neskutočných 126 miliónov eur. Porto však v oboch vzájomných dueloch dokázalo zvíťaziť a dôležitú úlohu môže zohrať aj legendárne lisabonské derby, ktoré Benfica so Sportingom odohrá na supermodernom Estádio da Luz v poslednom, 34. kole.

A ako to dopadne v Oriente?

V Turecku bude bitka o titul ešte zaujímavejšia. Ba čo viac, tureckým šampiónom sa môže stať aj český reprezentačný obranca Filip Novák. Ten je momentálne jedným zo základných pilierov základnej zostavy Trabzonsporu, ktorý je nielen miestnymi fanúšikmi po práve považovaný za najofenzívnejší tím sezóny. Prekvapivo produktívnym ťahúňom tímu je nórsky reprezentant Alexander Sørloth, ktorého forma v závere sezóny môže byť rozhodujúcim faktorom, a už teraz po ňom pokukujú veľkokluby zo Španielska, Talianska alebo Anglicka. Konkurenciu má Trabzonspor predovšetkým v istanbulskom Başakşehire, ktorý už v minulej sezóne siahal po titule, nakoniec však skončil druhý o iba dva body za ikonickým Galatasarayom.

Ten mal pri obhajobe nečakane pomalý vstup do sezóny a stratu na čelo tabuľky zatiaľ nedokázal stiahnuť. Ak však v závere príde konzistentnejšia výsledková forma a disciplína niekedy až príliš temperamentných členov kádra pôjde hore, nemožno vylúčiť, že kouč Fatih Terim turecký primát so svojím tímom znova získa.

Alebo snáď zvíťazí čierny kôň?

V hre o titul je ale tiež najväčšie prekvapenie sezóny. Sivasspor skončil minulý rok iba štyri body nad zostupovým pásmom a výraznejšie zlepšenie neodhadoval nikto. Napriek tomu klub zo Sivasu dlhé týždne zaslúžene okupoval prvé miesto v tabuľke a historicky prvý titul by sa navždy zapísal do tureckých futbalových dejín.

Náročný, ale o to zaujímavejší záver sezóny čaká aj čerstvého člena klubu ligových kanonierov Milana Škodu, ktorý bude s Rizesporom bojovať o udržanie v najvyššom poschodí tureckého futbalu. Zďaleka v bezpečí nie je ani Kasimpaşa s Davidom Pavelkom a Tomášom Břečkom v tíme. Rozdiely v spodnej časti tabuľky sú také mizivé, že rozhodovať o ligovej príslušnosti sa môže aj v poslednom kole. Nech už portugalsko-turecká futbalová jazda dopadne akokoľvek, prajeme divákom parádny športový zážitok!

Portugalsko-turecké futbalové finále

Šport
Foto Sport 1 a 2 HD
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 8. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC