Šport

Najlepšia hádzaná v ženskom prevedení

Európsky šampionát v hádzanej žien – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Nepríjemnosťami zmietaný rok 2020 bohužiaľ prišiel o množstvo veľkých športových podujatí, fanúšikovia elitnej hádzanej si však v decembri predsa len prídu na svoje. Európsky šampionát v hádzanej žien konaný v Dánsku a Nórsku sa rozbehne v plnom rozsahu a priame prenosy zaistia stanice Sport 1 a 2 HD. A nebude chýbať ani česká účasť.

Turnaj, ktorého účastníkov kvôli svetovej pandémii tentoraz neurčila kvalifikácia, ale poradie z Eura 2018, sa odohrá medzi 3. a 20. decembrom a hrať sa bude oproti pôvodným piatim v dvoch mestách. Nórsku časť turnaja zaistí aréna Trondheim Spektrum, zatiaľ čo dánska časť sa odohrá v Herningu v hale Jyske Bank Boxen.

Obhajkyne európskeho primátu budú tento rok francúzske reprezentantky, ktoré dva roky dozadu získali na tomto turnaji historicky prvé zlaté medaily. Júnový žreb ich ako jedny z favoritiek zaradil do skupiny A k domácim Dánkam, reprezentantkám Čiernej Hory a Slovinkám. Okrem Sloviniek, ktoré na poslednom Eure chýbali a na majstrovstvách sveta skončili až na 19. mieste, by mali byť k videniu vyrovnané bitky. Dánky na domácej pôde budú silnejšie ako na posledných turnajoch, kľúčová výhoda známeho prostredia je však bez výraznejšej diváckej účasti relatívna. Navyše v príprave podľahli spoluorganizátorkám z Nórska.

Kto pôjde ďalej?

Tie na tom budú s domácou „výhodou“ podobne. V skupine D sa stretnú s Rumunskom, Nemeckom a Poľskom. Štedrý postupový formát, ktorý v každej skupine nedovolí postúpiť iba jednému výberu, podľa predpokladov pošle spolu s Nórkami ďalej tiež húževnaté Nemky a naposledy strieborné Rumunky. Poľské reprezentantky môžu po 14. mieste z roku 2018 len prekvapiť.

Skupina B bude zaujímať zďaleka najviac českých fanúšikov. České reprezentantky začínajú pôsobenie na turnaji hneď v prvý hrací deň proti ťažko čitateľným Švédkam. Tie budú pôsobiť v „skoro domácom“ prostredí a rady by zaútočili na medailové pozície. Naposledy totiž získali striebro na Eure v roku 2010 a do turnaja budú chcieť proti zverenkyniam Jana Bašného vstúpiť pozitívne. V príprave sa navyše skvelými výkonmi prezentovala brankárka Jessica Rydeová, ktorá by v turnaji mohla hrať pre Švédky kľúčovú úlohu.

Holanďanky, Rusky, či  Španielky?

Ďalšími súperkami českých hráčok budú ruské hádzanárky, ktoré vybojovali medaily na oboch posledných veľkých turnajoch a aj v roku 2020 budú mať tie najvyššie ambície. Obzvlášť keď na rozdiel od svetového šampionátu, ktorý vyhrali štyrikrát, na európskej úrovni zatiaľ nikdy netriumfovaly. Tretím tímom v skupine sú potom Španielky. Tie síce pred dvoma rokmi na turnaji vo Francúzsku absolútne vyhoreli, minulý rok im však na majstrovstvách sveta priniesol striebro a ak budú mať v neistých časoch solídnu formu, sú schopné poradiť si napríklad aj s ruským výberom.

V skupine C budú na nečakané zlaté medaily z posledných majstrovstiev sveta nadväzovať Holanďanky. Tie nastúpili ako korunované kráľovné hádzanej prvýkrát až tento rok v októbri a v dvoch zápasoch s Nemkami a bez zranených Estavany Polmanovej a Delaily Amegaovej raz zvíťazili a raz prehrali. Ich forma pred začiatkom turnaja je tak ťažko odhadnuteľná a skupina s Maďarkami, Srbkami a Chorvátkami by potenciálne mohla Holanďanky potrápiť. Aj tak by ale mali byť papierovými favoritkami na postup z prvého miesta. Niekoľko dní pred turnajom tréneri jednotlivých výberov určia 16 vyvolených, ktoré si na turnaji zahrajú. Vzhľadom na pandémiu sú upravené pravidlá týkajúce sa výmeny hráčok. Oficiálnych šesť možných zmien v prípade zranenia stále platí, ale ak bude preukázaná nákaza Covidom-19, nebudú zmeny na súpiske limitované. V prípade šírenia vírusu tak tímy môžu vyradené hráčky nahrádzať neobmedzene.

Zaujímavosť

Vôbec prvýkrát v histórii bude európsky šampionát riadiť kompletný ženský tím rozhodcov. Európska hádzanárska asociácia posiela na palubovky 10 párov rozhodcov, ktoré budú pol na pol pôsobiť v Trondheime a v Herningu.

Európsky šampionát v hádzanej žien

Šport
Foto Sport 1
Sport 1 HD a Sport 2 HD štvrtok 3. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC