Šport

Na ostrie noža – Verstappen verzus Hamilton

Formula 1 – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Tohtoročný šampionát Formuly 1 má pred sebou posledné dve zastávky. Poďme si pripomenúť strhujúce súboje Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona – udalosti, ktoré kraľovali celej sezóne.

Už od úvodu tohto ročníka Formuly 1 bolo úplne zrejmé, že o celkové víťazstvo v súťaži budú súperiť iba dvaja hlavní favoriti. Max Verstappen zo stajne Red Bull a legendárny Lewis Hamilton z Mercedesu spolu zo všetkých síl zápolili o priebežné vedenie, a až v piatych pretekoch odohrávajúcich sa v monackom kráľovstve neobsadili tieto superhviezdy prvé dve miesta. Perfektnú možnosť na odpútanie sa od svojho konkurenta dostal Lewis Hamilton na Veľkej cene Azerbajdžanu. Max Verstappen musel z pretekov kvôli defektu pneumatiky odstúpiť, britský pretekár v drese nemeckej stajne však v závere pretekov fatálne zaváhal a po chybnom predbiehacom manévri sa prepadol z druhého až na pätnáste miesto. 

Kontroverzia na Silverstone 

Po ďalších vyrovnaných pretekoch sa jazdci stretli vo Veľkej Británii na slávnom okruhu Silverstone. Max Verstappen aj domáca hviezda Lewis Hamilton sa držali na špičke pretekárskeho poľa, stačila však drobná chyba britského pretekára, po ktorej holandský mladík tvrdo havaroval. Pretekár na vine si aj napriek desaťsekundovej penalizácii došiel pre víťazstvo a fanúšikom motošportu sa ihneď vybavil komentár práve šampióna minulého ročníka, ktorý po havárii Sebastiana Vettela a Valtteriho Bottasa v roku 2018 vyhlásil, že „pretekár by nemal skončiť pred mužom, ktorého vyradil z pretekov“. V nasledujúcej etape na pôde Maďarska havaroval jazdec Red Bullu druhýkrát, tentoraz po chybe Valtteriho Bottasa, a na priebežné prvé miesto sa tak vyšvihol Lewis Hamilton. 

Dráma vrcholí

Po sérii výhier Maxa Verstappena v Belgicku a Holandsku mohli diváci vidieť ďalšiu kontroverznú udalosť, tentoraz v talianskej Monze. Pri výjazde z boxov zvádzali obaja hlavní favoriti na víťazstvo tesný súboj o pozíciu, Lewis Hamilton vytlačil Maxa Verstappena na krajnicu, ktorá ho vymrštila priamo do vozidla britského pretekára. Našťastie pre člena stajne Mercedes dobre zafungovala relatívne nová technológia HALO, vďaka ktorej neutrpel žiadny úraz. V ďalších pretekoch mohli diváci naďalej vidieť ľúte boje o každý bod a teraz strhujúce predstavenie vrcholí. 

Pohár konštruktérov

Nemalo by sa zabúdať, že okrem jednotlivých pretekárov spolu súťažia aj stajne, a aj tu je situácia nesmierne zaujímavá. V tímových farbách Mercedesu dopĺňa Lewisa Hamiltona fínsky pretekár Valtteri Bottas, tímovým spolujazdcom Maxa Verstappena je Mexičan Sergio Pérez. Tieto stajňové dvojky sa nachádzajú na vrchných poschodiach tabuľky šampionátu jazdcov a konzistentnými výkonmi zaisťujú svojim stajniam mnoho bodov. Obaja si navyše v tomto ročníku pripísali jedno víťazstvo, keď Sergio Pérez ovládol Veľkú cenu Azerbajdžanu a Valtteri Bottas vyhral v Turecku. Ak predvedú v závere šampionátu ďalší takýto výsledok, môžu to byť práve oni, kto zaistí svojej stajni prestížny pohár konštruktérov.

Ako dopadne rozuzlenie jedného z najdramatickejších a najzaujímavejších šampionátov Formuly 1 v novodobej histórii? Sledujte naživo na programoch Sport 1 a Sport 2 HD, ktoré ponúkajú priame prenosy z oboch finálových veľkých cien.

Zaujímavosti

Najmladší víťaz VC v histórii – Max Verstappen (18 rokov, 228 dní), VC Španielska 2016

Najviac štartov po sebe – Lewis Hamilton (267)

Najviac štartov – Kimi Räikkönen (345)

F1

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 5. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC