Šport

Milióny divákov a futbalová atmosféra. I také sú šípky

Milióny divákov a futbalová atmosféra. I také sú šípky
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

S šípkami sa v nejakej forme stretol snáď každý z nás. Ako malé decko vtedy ešte s gumovými prísavkami namiesto hrotov, v rámci súťaženia na školských akciách či detských dňoch a v neposlednom rade ako s ideálnou zábavou po treťom pive v lokálne príslušnom non-stope.

Ale dnes sa budeme baviť o trochu inej aktivite. Keď sme na Sport1 videli šípky prvýkrát, je to už nejaký ten piatok, hovorili sme si: jasne, povedľa futbalu, hokeja a ďalších naskrz mainstreamových aktivít, je potrebné poslať do éteru niečo netradičné, sofistikované a relatívne pokojné. Pozor, to posledné kritérium sme skutočne netrafili.

Už pri pozretí prvého zápasu totiž začnete nasávať neuveriteľnú atmosféru, ktorú súboje na tejto vrcholnej úrovni majú. Tisíce divákov, ktorí sedia mlčky a bez hnutia a len nečujne pozorujú presné vrhy na terč. Kdeže, v publiku nájdete Spidermana či Batmana aj s rodinami, dievčatá v bikinách či fanúšikov s maskami svojich obľúbených hviezd na tvári.

Majstrovstvá sveta v šípkach BDO je vrcholná akcia organizovaná silnou organizáciou British Darts Organisation. Všetko začalo v roku 1978 a s podporou Svetovej šípkovej federácie turnaj naberal na rozmeroch aj atraktivite. V roku 1994 však nastal vnútorný rozkol a znepriatelená frakcia pod názvom Svetová rada pre šípky (teraz Professional Darts Corporation) sa rozhodla organizovať svoje vlastné výročné majstrovstvá sveta PDC, konané zvyčajne pred verziou BDO na konci decembra a začiatkom januára každého roka.

BDO ale tento rozkol ustálo a funguje zdarne do dnešných dní. Prvýkrát sa šampionát konal v nočnom klube Heart of the Midlands v anglickom meste Nottingham. Nasledujúci rok sa presťahoval do klubu Jollees Cabaret Club v Stoke, kde zostal až do roku 1985. Od roku 1986 do roku 2019 sa konal vo vidieckom klube Lakeside vo Frimley Green v Surrey a od roku 2020 sa turnaj presúva do svetoznámeho klubu Indigo v zábavnej štvrti O2.

Majstrovstvá sveta BDO pravidelne sledujú tisíce ľudí priamo v Londýne, ďalšie milióny divákov však nájdeme pred televíznymi obrazovkami takmer všade. Ono keď sa vám stretnú vo finále ikony tohto športu, Angličan Scott Waites a napríklad Holanďan Richard Veenstra, je to ako keď si to vo finále svetového šampionátu vo futbale rozdá Brazília s Argentínou, je to naozaj kult. Navyše záujem o šípky sa podarilo dostať na všetky kontinenty. Veď len u nás má Český šípkový zväz tisícky členov a organizuje turnaje na mnohých výkonnostných úrovniach.

Šípkarský šport je už dávno úplne niečím iným než len obyčajnou krčmovou zábavou. Na staniciach Sport 1 a 2 HD môžete od 4. do 12. januára 2020 sledovať Majstrovstvá sveta organizácie BDO zo slávnej londýnskej O2 arény.

Pri každej hre sa dvaja hráči striedajú v hodoch na terč, ktorý je vzdialený presne 237 cm vo výške 173 cm. Striedajú sa v jednotlivých kolách, kým niektorý z hráčov nesplní podmienky hry, nenazbiera stanovený počet bodov a nevyhrá. Jednej hre sa hovorí tiež „leg“.

Terč a súčasný systém číslovania vynašiel v roku 1896 tesár Brian Gamlin zo severoanglického mesta Bury (Lancashire). Po niekoľkých pokusoch vylepšiť ho a nahradiť iným, bol v sedemdesia­tych rokoch uznaný ako oficiálna norma. Podľa uznávaného serveru www.sipky.cz existuje vraj
121 645 100 408 832 000 možných variant umiestnenia čísel.

Základným rozdelením šípok na dva varianty sú hroty. Podľa tvrdosti hrotu a druhu terča, na ktorý sa hádže, sa šípkový šport delí na tzv. Softy a Steely. Oceľové (steelové) hroty sa používajú v klasickom variante šípok, pri ktorom sa hádže na terč zo sisalu. Plastové (softové) hroty sa používajú v elektronickom (modernom) variante.

BDO World Darts Championship 2020

Šport
Foto Sport 1 a 2, FREEPIK
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 4. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC