Šport

Liga majstrov na ľade

Hokejová Liga majstrov – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Keďže nežijeme v Kanade, ale na európskom kontinente, musíme sa zmieriť s faktom, že hokej bude za futbalom vždy až šport číslo dva. Ale vzhľadom na to, že aj napriek všetkým futbalovým očareniam hokej milujeme, hľadáme spôsoby, ako mu cestu uľahčiť.

Myšlienky o vytvorení konceptu novodobej medzinárodnej konfrontácie po vzore futbalových európskych pohárov sa začali objavovať už v minulosti. Ak budeme pátrať v dobách rovných drevených hokejok a kožených korčúľ, zistíme, že Pohár majstrov európskych krajín sa v rámci inauguračného ročníka vykľul na svet už v roku 1965 a aj napriek následnej „červenej“ dominancii CSKA Moskva sa z prvých troch titulov radoval československý klub TJ ZKL Brno.

Hokejová Liga majstrov ako taká je podstatne mladším konceptom. Na pôvodný Pohár majstrov európskych krajín nadviazala Európska liga až po roku 1997. Tá však po štyroch ročníkoch skrachovala a starý kontinent tak bol na dlhých päť rokov bez medzinárodnej súťaže.

V roku 2005 prišiel ďalší veľký projekt s názvom Super Six, ale opäť vydržal len štyri sezóny. IIHF sa ale nevzdávala. A to aj napriek faktu, že prvá sezóna súťaže už s novodobým názvom Liga majstrov v roku 2008 bola zároveň aj posledná. Po obnovenej European Trophy potom prišla pred šiestimi rokmi CHL, ktorá urobila za dobu svojej existencie obrovský pokrok a dnes ju môžeme považovať za veľmi kvalitnú a svojbytnú súťaž.

Dukla, Sparta alebo kto?

Český a slovenský hokej patrí vo svete od nepamäti k najvýraznejším pojmom, a to sa pochopiteľne prejavuje aj v rámci CHL. Po dávnych brnianskych úspechoch v 60. rokoch a jihlavskej striebornej žatve prišla nová éra, v ktorej sa tradične veľmi kvalitne prezentovali české kluby. Skvelá ukážka hokejovej kvality vyvrcholila v sezóne 2016/2017, kedy pražská Sparta veľmi elegantne dokráčala až do samotného finále a na svojej ceste zvládla základnú skupinu s Karpatom Oulun a postupne vyradila silné tímy HV71, Bern a Växjö Lakers. Zlatý sen zastavila až chyba v predĺžení samotného finále na ľade Frölundy Göteborg.

V sezóne 2017/2018 došli hneď dva české tímy do semifinále. Kým libereckí Bílí Tygři nezvládli odvetu na ľade švédskeho Växjö a podľahli 1:6, Oceláři z Třinca neskoršieho šampióna JYP značne potrápili a nebyť hodenej hokejky brankára Olkinuoru v penaltovom rozstrele odvetného zápasu, ktorú rozhodcovia z nepochopiteľných dôvodov nevyhodnotili ako prehrešok, mohli sme teraz písať o histórii českých tímov v CHL ešte radostnejšie.

Hneď v nasledujúcom ročníku si semifinále zahrala Plzeň a vo februári 2020 sme sa druhýkrát dočkali úžasnej finálovej účasti vďaka hradeckému Mountfieldu HK. Oba tieto úspechy mali spoločného menovateľa. Oba české tímy zastavil švédsky gigant a továreň na úspech, Frölunda Indians. Nie nadarmo sa tímu z Göteborgu hovorí hokejový Real Madrid. Ostatne počas šiestich ročníkov sa päťkrát dostal do finále a štyrikrát z toho zvíťazil.

Nová doba, nové problémy

Súťaž v tomto roku vstúpila do značne neistých vôd. Kríza spôsobená pandémiou si nevyberá a vzhľadom na podstatu medzinárodnej súťaže založenej na cestovaní a zložitej logistike, je CHL jedným z najohrozenejších druhov. Liga majstrov ukázala schopnosť rýchlo reagovať a sezónu skrátila len na vyraďovaciu časť. Tá odštartuje 16. novembra.

A ako to bude tento rok vyzerať?

Zápasy play-off sa odohrajú dvojkolovo vždy počas dvoch dní na rovnakom mieste, aby sa predišlo nadmernému cestovaniu. Sparta, ako nižšie nasadená, odohrá oba zápasy 1. kola v priebehu dvoch dní 17. a 18. novembra vo fínskej Raume. Třinec aj Liberec zohrajú oba zápasy 1. kola na svojom ľade.

Skrátený herný plán sezóny 2020/2021

17. novembra 2020 
1. kolo 

18. novembra 2020
1. kolo odvety 

24. novembra 2020
osemfinále

25. novembra 2020
osemfinále odvety

8. a 9. decembra 2020 
štvrťfinále

15. decembra 2020
štvrťfinále odvety

5. a 6. januára 2021 
semifinále

12. a 13. januára 2021 
semifinále odvety

9. februára 2021 
finále

Hokejová Liga majstrov

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondelok 16. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC