Šport

Kvalifikačné duely hádzanárov

Euro 2022 a Euro Cup v hádzanej – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Po januárovom svetovom šampionáte v Egypte sa znovu naplno rozbehli európske pohárové súťaže. Už na začiatku marca sa však znovu zídu reprezentačné výbery, aby zohrali ďalšie kvalifikačné duely v boji o európsky šampionát v roku 2022. Na staniciach Sport 1 a 2 HD môžete sledovať zápasy českého i slovenského tímu.

V januári sa skončil svetový šampionát v Egypte a teraz už sa reprezentačné výbery sústreďujú na pokračovanie kvalifikačných bojov o európsky šampionát. Český národný tím, ktorý za dramatických okolností nakoniec neodcestoval na majstrovstvá sveta, nechce tentoraz ponechať nič na náhodu. 

Novovymenovaný tréner Rastislav Trtík sa rozhodol okrem prvého tímu postaviť aj rezervný výber, ktorý sa bude pripravovať vo vlastnej bubline. Skúsený tréner nebude mať veľa času na prípravu. Tím sa zíde v nedeľu 7. marca a už v stredu 10. marca čaká reprezentantov úvodná kvalifikačná bitka. Súperom českých hádzanárov bude Rusko, ktoré sa veľmi úspešne prezentovalo na svetovom šampionáte. Rusi vyhrali základnú skupinu a v osemfinálovej fáze prehrali iba s domácim Egyptom a s neskoršími finalistami zo Švédska. 

České výzvy

Rusko aktuálne vedie tretiu kvalifikačnú skupinu. Z novembrových zápasov s Ukrajinou, ktoré sa hrali v bieloruskom Minsku, vyťažili tri body. Zápasom v Moskve začne pre český národný tím náročný trojboj, keď počas piatich dní odohrá český nároďák tri zápasy. Medzi zápasy s Ruskom si ešte vloží už dvakrát odložený zápas proti Faerským ostrovom. Zvyšné tri zápasy odohrajú Česi v rovnakom režime na konci apríla. Odvetu s Faerskými ostrovmi tentoraz orámujú súboje s Ukrajinou.

Novo zložený realizačný tím českej reprezentácie sa v boji o tretiu účasť na majstrovstvách Európy po sebe bude musieť zaobísť bez dvoch opôr. Účasť odriekol Ondřej Zdráhala, ktorý sa bude uchádzať o post predsedu zväzu a českej defenzíve bude chýbať dlhoročná opora Pavel Horák z bundesligového Kielu. Príjemnou správou pred kvalifikačnými duelmi je zlepšujúca sa forma Stanislava Kašpárka. Pravej spojke MOL – Picku Szeged a českej reprezentácie sa v posledných dueloch Champions League strelecky aj herne náramne darí. Na európsky šampionát postúpia z každej kvalifikačnej skupiny dva tímy a ďalej štyri najlepšie celky z tretích miest.

Slovenská príprava

Slovensko ako usporiadateľ majstrovstiev Európy pochopiteľne kvalifikáciu hrať nemusí, a tak sa národný tím už teší na prvú vrcholnú akciu po desiatich rokoch. Naposledy sa Slovensko na majstrovstvách Európy predstavilo v roku 2012 v Srbsku. Spoločne s ďalšími istými účastníkmi tak Slováci bojujú v skupine Euro Cupu. Slovensko je na tom podobne ako český tím. Jesenné zápasy boli zrušené a slovenský výber čaká v reprezentačnej pauze náročný program. Po domácich dueloch so Španielskom a Maďarskom zohrajú v nedeľu 14. marca Slováci s Maďarmi odvetu v Györi. Maďarský reprezentačný výber podával na svetovom šampionáte v Egypte skvelé výkony. Po víťazstve v základnej skupine dokázali Maďari postúpiť aj z osemfinálovej skupiny, keď podľahli iba úradujúcim európskym šampiónom zo Španielska. Vo štvrťfinále potom veľmi potrápili Francúzsko a podľahli až po predĺžení.

Tréner Peter Kukučka nominoval na zápasy 35 hráčov. Vo výbere prekvapivo chýba Martin Straňovský, ktorý v tohtoročnej sezóne nastupuje v Lige majstrov za maďarský Szeged. Okrem Španielska a Maďarska narazí Slovensko v Euro Cupe ešte na vicemajstrov Európy z Chorvátska. Zvyšné zápasy sú na programe na prelome apríla a mája.

Euro 2022 a Euro Cup

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 10. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC