Šport

KHL v kocke

KHL v kocke – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Pandémia zmrazila prakticky všetky športy na planéte a ruskú Kontinentálnu hokejovú ligu samozrejme nevynechala. Teraz sa ale začína blýskať na lepšie časy, vedenie ligy oznámilo 2. septembra 2020 ako dátum začiatku budúceho ročníka.

Ono to nakoniec ešte nebude také jednoduché, pretože záleží na tom, či do začiatku budúceho školského roka budú zrušené obmedzenia, ktoré organizovanie zápasov KHL v súčasnosti de facto znemožňujú. A tiež nesmieme zabudnúť na to, že ide o medzinárodnú súťaž a že tiež záleží na ostatných štátoch a ich momentálnej situácii.

To je príležitosť si pripomenúť, ako sa druhá najprestížnejšia hokejová súťaž na svete vlastne zrodila. Stalo sa to už pred viac ako dvanástimi rokmi v roku 2008. Nový projekt a vidina zaujímavého zárobku prilákali veľmi skoro také esá, ako boli Jaromír Jágr, Alexander Radulov, Ray Emery či Sergej Brylin. Ihneď bolo jasné, že ak sa spojí tradičná kvalitná ruská hokejová škola s hviezdami zo zámoria, športová kvalita bude zaručená.

Obdoba Stanley Cupu?

Aj KHL má svoj symbol, pohár, o ktorý sa súťaží a (hokejovou terminológiou) potí sa krv a jazdí po zadku. Volá sa Gagarinov pohár, je celý vyrobený zo striebra so zlatými prvkami, nesie hrdé meno prvého človeka na obežnej dráhe a váži 18 kg. Mimochodom, to je o dva a pol kilogramu viac než slávny Stanley Cup. V Spojených štátoch sa kvôli tomu s nadsádzkou traduje, že je to kvôli odpočúvaciemu zariadeniu KGB. Pohár bol pomenovaný po prvom kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi, pretože ruskí občania cítili túžbu spojiť meno výkladnej skrine ruského národného športu s dosiahnutím veľkých úspechov v celoplanetárnom meradle. Zakladatelia KHL videli v jeho lete do vesmíru metaforu pre vtedajší ruský prielom v hokeji. Gagarin sám ostatne hokej hral, aj keď samozrejme nie na vrcholovej úrovni.

Tarasovova hokejová liga?

Pôvodne sa liga mala volať podľa bývalej hviezdy CSKA Moskva a trénerovi zbornej, Anatolijovi Tarasovovi, ktorý je považovaný za „otca sovietskeho hokeja“, ale nakoniec zvíťazilo meno Jurija Gagarina, keďže bolo pre verejnosť známejšie.

Jedným z najlepších tímov poslednej doby je úradujúci majster CSKA Moskva. A ak kedysi bol klub výkladnou skriňou komunistického športu, dnes funguje podobne, len pre energetický gigant Rosnefť – podnik z väčšiny ovládaný ruskou vládou. CSKA totiž nie je len obyčajný hokejový oddiel, je to organizácia, ktorá získala 32 ruských titulov a dala svetu 14 víťazov Stanley Cupu, z toho 4 trojnásobných – Fjodorova, Fetisova, Chabibulina a Zubova. Vlastne futbalovou terminológiou je CSKA niečo ako Real Madrid alebo Manchester United, len s tým rozdielom, že na časti úspechov sa podieľal sovietsky komunistický režim. A dnes už dobre vieme, že vtedajšie športové metodiky, dychtiace po maximálnych výkonoch sovietskych športovcov, neboli zrovna „kóšer“.

Československá stopa

V KHL si vážia českých hokejistov. V dvanásťročnej histórii si ligu zahralo neuveriteľných 132 českých hráčov v poli a 21 brankárov. Momentálne pôsobí v KHL 16 hráčov z Česka v poli a 4 brankári. Najúspešnejším hráčom je Jan Kovář, ktorý pôsobil v Magnitogorsku medzi rokmi 2013–2018 a získal celkovo 377 bodov v 368 zápasoch. Slovákov pôsobí v lige aktuálne 6. Historicky sú na tom podobne ako Česi. 120 hráčov v poli a 11 brankárov.

10 naj z KHL 

42 rokov

Najstarším hráčom KHL je Pavel Dacjuk z Avtomobilistu.

18 rokov

Najmladší hráč je potom Šakir Muchamadullin z Ufy.

203 cm

Najvyšším hráčom je fínsky reprezentant obhajujúci farby Jokeritu, Marko Anttila.

170 cm

Najmenších hráčov má KHL troch. 170 cm meria Justin Azevedo z Kazane, Pavol Denisov z Dinama Minsk a Arťom Manukjan z Omsku.

119 kg

Najťažším hráčom je 119 kg vážiaci Jevgenij Arťuchin z Viťazu. 63 kg Najľahší hráč je Arťom Manukjan z Omsku.

5 ×

Najúspešnejším hráčom je Danis Zaripov, ktorý oslavoval Gagarinov pohár päťkrát.

1026 min.

Najtrestanejší hráč KHL je Jevgenij Arťuchin 1026 trestných minút v 358 zápasochh.

374 min.

Najviac trestných minút v jednej sezóne KHL (374), nazbieral v ročníku 2009–2010 Kanaďan Darcy Verot v drese Viťazu Čechov.

341 gólov

Najviac rekordov v KHL drží stále aktívny Sergej Moziakin. Útočník Magnitogorsku je najlepším strelcom s 341 gólmi v 647 zápasoch, získal tiež najviac bodov, 735, a má aj najviac asistencií – 394. Zároveň má tiež najviac odohraných zápasov 647.

KHL 2020

Šport
Foto Sport 1 a 2
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 2. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC