Šport

KHL po ťažkom období opäť roluje na ľad

Kontinentálna hokejová liga – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Kontinentálna hokejová liga vstupuje do svojej trinástej sezóny. Sebavedome, hoci s rešpektom i niektorými ústupkami, v neposlednom rade ošľahaná ranami koronavírusového osudu. Pre KHL je situácia o to zložitejšia, že ide o súťaž nadnárodnú.

Štart súťaže je stále stanovený na 2. septembra, a to napriek tomu, že kluby majú okolo štyroch desiatok nakazených hráčov a funkcionárov. Kvôli obmedzeniu cestovania sa navyše bude hrať len na území Ruskej federácie. A ako to vlastne celé bolo?

Covid-19 vletel do KHL v marci v čase, keď vrcholilo prvé kolo bojov o Gagarinov pohár. Petrohrad i CSKA, hlavní ašpiranti na postup do finále zo Západnej konferencie, mali splnené po víťazných sériách nad outsidermi a chystali sa na ďalšiu fázu. Liga ale najprv uzavrela štadióny verejnosti, následne i samotnému športu. Po niekoľkých týždňoch hibernácie prišlo logické vyústenie krízy, keď bola sezóna oficiálne ukončená. Bez majstra.

Ťažké finančné rany

Najprv prišiel rad na tých, ktorí balansovali na hrane ešte pred krízou, pozri Vladivostok, kedy gubernátor ruskej Prímorskej oblasti okamžite uťal všetky štátne dotácie pre šport, čím tamojší klub Admiral fakticky zničil. Krízu ale pocítili aj silní hráči a niektoré veľké hviezdy museli so svojimi platmi dole. Doteraz najlepšie plateným hokejistom v KHL bol Sergej Moziakin, ktorý si v Magnitogorsku prišiel na 180 miliónov rubľov ročne. Historicky najproduktívnejšiemu hráčovi KHL však po sezóne vypršal kontrakt a veľmi skoro sa dozvedel, že ak bude chcieť pokračovať, bude musieť ísť s platom dole na necelé tri milióny rubľov mesačne, čo je v KHL bežný plat skúsených hráčov.

Nakazení, ale s miernymi príznakmi

Krátko po štarte prípravných kempov sa začali objavovať prví pozitívne testovaní hráči. Prvým bola hviezda Avangardu Sergej Šumakov. Nebol sám. Káder minuloročného finalistu vzal vírus útokom a pozitívne testovaných bolo razom 20 hokejistov. Našťastie v drvivej väčšine išlo o mierny priebeh.

Česi a Slováci v KHL

Aj tak sa v lige rozbehol bujarý obchod s hráčmi. Tou najvýznamnejšou zmenou je prestup skúseného útočníka Jiřího Sekáča z CSKA Moskva do Omsku. Za ten čas sa vypracoval medzi najvýraznejšie ofenzívne hviezdy ligy a v Avangarde by mal pôsobiť v predných formáciách. Dôležitý je tiež príliv či návrat popredných českých brankárov. Po roku strávenom vo švédskom Örebre hlási návrat bývalý gólman Omsku Dominik Furch, tentoraz však volí Dinamo Minsk. Z rovnakého prostredia prichádza aj najlepší gólman predminulého ročníka extraligy Roman Will. Ten rozšíri českú enklávu v Čeľabinsku, kde už pôsobí Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák. V súťaži potom pokračuje útočník Dmitrij Jaškin, ktorý si vďaka skvelým výkonom z minulého ročníka vypýtal nielen cenu pre najužitočnejšieho hráča základnej časti, ale aj post druhého najlepšie plateného hráča ligy s 95 miliónmi rubľami (33 miliónov korún). Za zmienku stojí rozhodne tiež návrat Lukáša Radila do Spartaka po dvoch sezónach v drese San Jose Sharks.

Slovenskí hráči už sa tiež hlásili vo svojich kluboch. Novou posilou Spartaka Moskva je tridsaťročný Martin Bakoš. Ten bol posledným legionárom, ktorý sa dostavil „do služby“. Nasledoval tak Júliusa Hudáčka, ktorý s bratom Liborom absolvoval 24hodinovú cestu autom z Prahy do Moskvy. Michal Čajkovský zase posilní Dynamo Moskva, kde podpísal dvojročný kontrakt.

KHL

Šport
Foto Sport 1
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 2. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC