Šport

KHL – Moskva, Kazaň, Petrohrad? Kde pristane Gagarin?

Kontinentálna hokejová liga – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Ešte než nešťastná 13. sezóna KHL začala, nebolo ani zďaleka jasné, či bude vôbec dokončená. Nakoniec je to však práve Kontinentálna hokejová liga, ktorá ako jedna z mála svetových súťaží dospela do vyraďovacích bojov bez nútenej pauzy.

Značnú pozornosť na seba v boji o trofeje vždy pútala Moskva. Ako hlavného z favoritov tento rok však nevidíme legendárne CSKA, ale menej slávne Dynamo. Práve to má totiž papierovo najlepšie predpoklady, aby vysnívaný pohár získalo. 

Podarilo sa priviesť hviezdneho útočníka NHL Oscara Lindberga, ktorý sa strelecky vypláca, a Dynamu zároveň skvele fungujú všetky posty. Výborne chytajú brankári, v obrane exceluje Slovák Michal Čajkovský, ktorý sa v januári dokonca blysol prvým kariérnym hetrikom. Suma sumárum, všetko funguje veľmi vyvážene a veľkú zásluhu na tom nesie 70ročný stratég pri kormidle, Vladimir Krikunov. Ten napokon moskovské Dynamo už raz dokázal pokropiť zlatou radosťou. Podarilo sa mu to v roku 2005, teda ešte pred vznikom KHL v ruskej Superlige.

V hre o titul samozrejme zostáva spomínaný mestský rival, stále úradujúci majster a klub, ktorý čakal na úspech najdlhšie z ruských gigantov. CSKA Moskva aj v aktuálnej sezóne budí značný rešpekt. Ako prvý tím si zaistil postup do play-off, a aj napriek značným stratám, kedy do zámoria odišli hviezdy v podobe Kirilla Kaprizova, Michaila Grigorenka a brankára Sorokina, sa podarilo udržať chrbticu tímu. A ako sa ukazuje, je to práve ona, ktorá drží túto organizáciu pri živote. CSKA stavia svoj herný prejav na kolektívnej práci, skvelom bránení a bojovnosti. Bez výraznejších hviezd sa aj v aktuálnej sezóne tím Igora Nikitina, bývalého spoluhráča Jaromíra Jágra z Omsku, obišiel bez výraznejších prešľapov, kríz či iných zaváhaní, snáď len okrem novembrovej domácej prehry so Sibirom, čo je niečo, čo sa už dobrých desať rokov neudialo.

A kto iný?

Zastavme sa ale aj na východe. Najvýraznejším favoritom Východnej konferencie je Ak Bars Kazaň. Historicky najúspešnejší klub KHL, ktorý sa už trikrát radoval z titulu, pracoval s platovým stropom asi najefektívnejšie. V lete priviedol hviezdy Nigela Dawesa a Stéphanea Da Costu a tie sa klubu dnes neuveriteľne vyplácajú. Obaja spomenutí hráči prežívajú päťdesiatbodové sezóny, a navyše môžu ťažiť z bohatých skúseností s ťažkými zápasmi v Gagarinovom pohári. Výbornú sezónu prežíva aj švédsky brankár Adam Reideborn, ktorý dlhodobo tlačí svoj priemer inkasovaných gólov pod 1,75 na zápas. Kazaň má tiež skvele vyvážený tím, vedený Dmitrijom Kvartalnovom, ktorý budil rešpekt už pri kormidle CSKA, Sibiru či Lokomotivu.

Za pozornosť a zmienku stojí takisto Metallurg Magnitogorsk, ktorý mal síce trochu rozpačitú jeseň, ale vďaka januárovej víťaznej sérii si jednoznačne vypýtal pozíciu tímu, ktorý nakoniec môže zažiariť. Navyše s českou stopou v osobe Andreja Nestrašila. Zlepšenie prišlo predovšetkým vďaka skvelému brankárovi. Fín Juho Olkinuora, víťaz Ligy majstrov, dokázal vyšponovať svoje čísla na 93,6 percent úspešnosti zákroku.

Môžu prekvapiť

Silne môžu prehovoriť do bojov o Gagarinov pohár tiež Ufa, so svojím elitným útokom tvoreným Fínmi Hartikainenom, Granlundom a Manninenom, či Omsk, finalista z roku 2019. Bývalý Jágrov oddiel v priebehu sezóny posilnil hviezdny Iľja Kovaľčuk a veľmi dobre sa v jeho drese prezentujú aj Česi Jiří Sekáč a Šimon Hrubec. Nech už ale získa najcennejšiu trofej ktokoľvek, je jasné, že nás čaká skvelá rozhodujúca fáza sezóny KHL a vďaka priamym prenosom na staniciach Sport 1 HD a Sport 2 HD môžete byť od začiatku marca pri tom. Teraz už zostáva len dúfať, že sa k slovu opäť neprihlási vyššia moc.

Prehľad víťazov Gagarinovho pohára

2009 Ak Bars Kazaň
2010 Ak Bars Kazaň
2011 Salavat Yulaev Ufa
2012 Dynamo Moskva
2013 Dynamo Moskva
2014 Metallurg Magnitogorsk
2015 SKA Petrohrad
2016 Metallurg Magnitogorsk
2017 SKA Petrohrad
2018 Ak Bars Kazaň
2019 CSKA Moskva 
2020 play-off zrušené

Kontinentálna hokejová liga

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD utorok 23. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC