Šport

Juniorský šampionát hádzanárok nás uvedie do športového leta

Juniorský šampionát hádzanárok – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Veľký sviatok najlepších mladých hádzanárok sveta sa blíži. Juniorský šampionát sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť vracia na scénu a po dlhých ôsmich rokoch sa opäť môžeme tešiť aj na účasť českých reprezentantiek. Vďaka staniciam Sport 1 HD a Sport 2 HD budeme môcť celý turnaj, ktorý sa koná od 22. júna do 3. júla v Slovinsku, sledovať v priamych prenosoch.

Reprezentácia junioriek zvládla víťazne prípravné dvojstretnutie so Slovenskom, keď súperky zdolala 31:27 a 27:25. Ešte predtým zverenkyne trénera Dušana Poloza ovládli aj duel s interligovým Zlínom, ktorý porazili 32:25 a dobre si viedli aj na tréningových kempoch v Olomouci a Luhačoviciach. Nálada je teda bojovná a optimistická. Mladé hráčky veria, že majú reálnu nádej na postup do bojov o medaily. 

V skupinovej fáze ich čakajú tímy Angoly, Rumunska a Litvy, ktorá nahradila pôvodne nominovaný Paraguaj. Zatiaľ čo s Rumunkami už mladé české hráčky sily niekoľkokrát zmerali, s Angolou to bude veľmi zaujímavý premiérový test. Rovnako Litovčanky patria medzi silné konkurentky a postupovej nádeje sa nebudú chcieť za žiadnych okolností vzdať.

Turnaj sa uskutoční po štvorročnej pauze vzhľadom na to, že ročník 2020 bol kvôli covidu najprv odložený a následne aj definitívne zrušený. Posledný šampionát sa konal bez českej účasti v roku 2018 v maďarskom Debrecíne. Z titulu sa nakoniec radovali hráčky domáceho Maďarska, ktoré porazili vo finále Nórky 28:22 pred takmer sedemtisícovou návštevou v Aréne Főnix.

České hráčky sa naposledy predstavili na turnaji v roku 2014 v Chorvátsku a dokázali sa dostať zo skupiny A do vyraďovacej fázy, kde však vypadli už v prvom kole s favorizovanými, neskôr bronzovými, Dánkami jednoznačne 23:37. Už vtedy v juniorskom výbere žiarila jedna z najlepších súčasných českých hádzanárok Markéta Jeřábková, čerstvá víťazka Ligy majsteriek v drese nórskeho Kristiansandu. Vo finále vtedajších MS porazili hádzanárky Južnej Kórey Rusky 34:27.

Tohtoročný svetový šampionát sa uskutoční v slovinskom meste Celje. Štvrté najväčšie mesto v krajine je hádzanej vyložene zasľúbené a miestny klub RK Celje je s 25 titulmi jednoznačným rekordérom Slovinska. Turnaj sa uskutoční v arénach Gotovec a väčšej päťtisícovej hale Zlatorog.

Medzi hlavné favoritky patria tradične reprezentantky Dánska, Nemecka, Švédska, Nórska alebo Maďarska. České hráčky majú ale rozhodne nádej sa v silnej konkurencii nestratiť.

Najviac titulov drží Rusko/Sovietsky zväz: 11

Najlepšie umiestnenie ČR je 11.

Samostatná Česká republika sa zúčastnila: 5×

Plán prenosov zo základných skupín

22. 6.    14:30    Slovensko – Japonsko     Sport 1 HD
23. 6.    18:15    Slovensko – Holandsko    Sport 2 HD
24. 6.    20:15    Slovensko – Čile               Sport 2 HD
25. 6.    12:15    India – Slovensko             Sport 2 HD

Juniorský šampionát hádzanárok

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 22. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC