Šport

Hon na polárnu líšku odštartoval

Play-off SHL – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Sezóna SHL úspešne dospela do svojej kľúčovej fázy. A ako sa všade na svete v hokejovom prostredí hovorí, teraz sa ešte len všetko začína. Aktuálny ročník švédskej najvyššej súťaže je oficiálne 47., čo je číslovka na prvý pohľad nezaujímavá. Zastrešuje však sezónu, ktorá ponúkla už množstvo zaujímavých príbehov a ten hlavný horí práve teraz. Boj o slávnu Le Matovu trofej udeľovanú víťazovi play-off SHL.

Kto sú hlavní favoriti? Je ich slovami päť a z úcty k úspechu začneme obhajcom trofeje. Tím z juhošvédskeho mesta Växjö má nespornú výhodu v podobe vlastných skúseností a súdržnosti. Počas posledných desiatich rokov vyhrali Lakers titul trikrát. Tím sa takmer nemení a pri kormidle stojí ambiciózny štyridsiatnik Sam Hallam, ktorý sám v hokeji na profi úrovni príliš neexceloval, ako tréner však patrí k najlepším na svete. Skúsenosť s ťažkými zápasmi v play-off sa prejavila v minulej sezóne, kedy si Växjö vo finále poradilo s dravým, ale neskúseným Röglem po precíznych výkonoch založených na tímovosti a kvalitnej obrane. V tejto sezóne sa ale príliš nedarí a osobne ich na titul nepasujem. V novembri prehrali šesť súťažných zápasov za sebou. Vypadli nečakane skoro z Ligy majstrov a v januári pocítili ďalšiu štvorzápasovú sériu bez výhry. Z úspechu by sa v ich drese mohol radovať Čech Michael Krutil.

Severská oceľ

Naopak značné šance prikladám dvojici najsevernejších klubov v SHL. V zhruba tridsaťtisícovom meste Skellefteå sa radovali z titulov v rokoch 2013 a 2014. Po takmer dekáde tamojší klub urobil výrazný krok k tomu, aby sa radosť do „zlatého“ mesta vrátila a angažoval kouča Roberta Ohlssona, jedného z najlepších trénerov vo Švédsku. Ten Skellefteu AIK stabilizoval a zaistil jej presvedčivú výkonnosť bez výkyvov. Tím navyše disponuje najlepšou presilovkou SHL, obaja gólmani sú medzi TOP5 v úspešnosti zákrokov a útočník Linus Karlsson je tretím najlepším strelcom ligy. Kľúčová je však najlepšia obrana, jeden z najdôležitejších faktorov pre úspech v play-off. Skvelú obranu má aj konkurenčná Lulea, ktorá na švédskej mape leží ešte o sto kilometrov severnejšie. Tá čaká na titul už od roku 1996 a prezentuje sa podobným štýlom. Navyše v tomto prípade môžu českí fanúšikovia želať úspech Radkovi Mužíkovi a Filipovi Pyrochtovi.

Osvedčená klasika

V zozname hlavných favoritov nemožno zabudnúť ani na slávnu Frölundu, aj keď je zjavné, že posledné ročníky už nepripomínajú neohrozenú mašinu na tituly, ktorá donedávna budila rešpekt celého sveta. Indians sú v záverečnej fáze úspešného cyklu a os tímu tvoria hráči, ktorým sa blíži záver kariéry. Joel Lundqvist, Ryan Lasch alebo Jens Olsson. Všetci sú stále skvelí, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že je čas na zmenu, ktorá bude nejaký čas trvať. Veľmi pozitívne však Frölunda už na trhu hráčov zareagovala a svoj tím doplnila. Michael Špaček zapadol skvele a tím oživil aj nedávny príchod ďalšieho Čecha Radana Lenca. Frölunda má stále veľkú kvalitu, ale na titul to tento rok nevidím. 

Zelená rovná sa sebavedomá

Komu naopak dávam najväčšie šance je tím Rögle BK. Novopečený šampión CHL sa vezie na vlne úspechu, tím je skvele vyladený a dá sa povedať bez akejkoľvek slabiny. A aj tu máme svoje želiezko vo švédskom ohni. Skúsený reprezentačný obranca Vojtěch Mozík vo svojej zbierke titul v SHL ešte nemá. Teraz je ale veľmi blízko.

Zápasy play-off SHL môžete sledovať v týchto dňoch naživo v pravidelných prenosoch na staniciach Sport 1 a 2 HD.

16 titulov

Najviac titulov v histórii SHL Djurgårdens IF

Radek Hamr

Je najlepší český strelec, má na konte 17 gólov

49 gólov

Najlepší strelec histórie Jörgen Jönsson

97 zápasov

Český hráč s najviac zápasmi Radek Hamr

163 zápasov

Najviac odohraných zápasov Jörgen Jönsson

Majstri v poslednom desaťročí: 

2021 Växjö Lakers HC
2019 Frölunda HC
2018 Växjö Lakers HC
2017 HV71
2016 Frölunda HC
2015 Växjö Lakers HC
2014 Skellefteå AIK
2013 Skellefteå AIK
2012 Brynäs IF
2011 Färjestad BK

Play-off SHL

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondelok 4. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC