Šport

Hokejová bitka o kráľov Európy

Hokejová bitka o kráľov Európy
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Zvýšenie kreditu na hokejovej mape starého kontinentu, o to tu beží. Českým klubom sa to v posledných dvoch ročníkoch hokejovej Ligy majstrov darí.

Na necelé dva roky staré senzačné ťaženie pražskej Sparty až do finále súťaže v minulej sezóne nadviazali hokejisti Liberca a Třinca, ktorí v semifinále bojovali o „české finále“, nakoniec sa však radovali škandinávski súperi. Teraz majú české kluby ďalší pokus na cennú trofej.

Obnovená súťaž 30. augusta vstupuje do svojho piateho ročníka a v ňom sa medzi 32 účastníkmi znovu predstavia štyri české kluby, ktorých duely môžete sledovať na staniciach Sport 1 a Sport 2. Pre hokejový Třinec ide o štvrtú účasť. Minuloročná bola zatiaľ najúspešnejšia. Slezania v semifinálovej odvete zatlačili fínsku Jyväskylu až do predĺženia. V rozhodujúcich samostatných nájazdoch sa nakoniec radoval súper. „V poslednom ročníku sme vytvorili klubové historické maximum. Medzi štyri najlepšie tímy sme postúpili vôbec prvýkrát. Odohrali sme veľmi pekné zápasy, ale na druhej strane aj neuveriteľne ťažké, rozhodovali detaily. Aj tento rok pre úspech urobíme maximum,“ hovorí pred novým ročníkom kouč oceliarov Václav Varaďa.

Prvé kolo Ligy majstrov

Jeho slová potvrdzujú, že české kluby začínajú brať obnovenú súťaž vážne a prípadný úspech má v hokejovom svete svoju cenu. Pražská Sparta finálovou účasťou ukázala cestu, ostatné ju nasledujú. Kluby videli, ako sparťanskí fanúšikovia po každom postupe čím ďalej viac plnili pražskú O2 arénu. Prestíž súťaže sa zdvihla aj u verejnosti, hlad po úspechu rástol. „České kluby v posledných dvoch sezónach dokázali konkurovať európskej elite. Ukázali, že česká extraliga stále patrí na starom kontinente k najlepším. Najmä výkony a návštevnosť na Sparte urobili súťaži v Česku obrovskú reklamu,“ pochvaľuje si pred ďalším ročníkom riaditeľ Ligy majstrov Martin Baumann, ktorý posledný ročník otváral práve v českej metropole.

Rastúca prestíž

Áno, hokejová Champions League bude v tieni slávnejšej futbalovej súťaže. Ťažko sa môže merať so zabehnutou značkou, kde prestíž, finančné odmeny i popularita sú neporovnateľné. Z pohľadu finančných odmien urobilo však vedenie súťaže ústretové kroky. Účasť už nie je stratová. Odmeny každým rokom vzrastajú a v budúcnosti už by pre české kluby mohli znamenať zaujímavý finančný bonus. „Ľudia vidia, že v Lige majstrov ponúkajú dobrý hokej. Celá liga je navyše finančne zaistená na ďalších päť rokov. Na konci práve prebiehajúcej zmluvy v sezóne 2022/23 sa vyšplhajú odmeny za výsledky celkovo na 3,46 milióna eur a na 720 tisíc eur pre víťaza,“ hovorí jeden z veľkých zástancov súťaže a šéf hokejovej Sparty Petr Bříza.

Súťaž začína 30. augusta, kedy Plzeň na svojom ľade hostí švajčiarske Lugano, o deň neskôr idú do akcie zvyšné tri kluby. O postupujúcich bude jasno do 17. októbra, kedy končia súboje v základných skupinách.

Prvé kolo Ligy majstrov

30. 8. 17:00 Plzeň – HC Lugano

31. 8. 17:00 Hradec Králové – Thomas Sabo Ice Tigers

31. 8. 17:30 Třinec – Djurgårdens IF

31. 8. 18:00 Neman Grodno – Kometa Brno

Liga majstrov

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD štvrtok 30. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC