Šport

Futbalová smotánka znovu v akcii

UEFA Liga národov – športové prenosy
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

UEFA Liga národov v októbri znova ponúkne európsku futbalovú šľachtu v akcii. A k tomu nefalšovanú reprízu finále posledných majstrovstiev sveta. V roku, ktorý ťažko skúša nielen športových fanúšikov a profesionálov, sa predsa len rozbehol druhý ročník tejto nadnárodnej futbalovej súťaže.

Treba povedať, že túto úlohu plní skvele a už začiatok októbra znova navlečie najpopulárnejších európskych hráčov do národných farieb. Okrem českých a slovenských futbalistov nadväzujú na septembrový rozjazd elitné výbery Nemecka, Španielska, Francúzska, Talianska, Chorvátska a ďalších. A zápletky sú zaujímavé.

Máloktorá európska reprezentácia má dlhodobo také vysoké ambície ako Nemecko. Joachim Löw aj napriek kritickým hlasom z posledných rokov zostal v úlohe hlavného trénera a rád by zosadil Portugalcov z európskeho futbalového trónu. Lenže viera vo vlastné schopnosti sa mu zatiaľ nevypláca a Nemci nepríjemne narazili hneď skraja. Šláger so Španielmi vyzeral sľubne až do nastaveného času, kedy obranca José Luis Gaya vyrovnal na 1:1, a rovnaký výsledok zo zápasu s Nemcami vydreli aj zlepšujúci sa Švajčiari. Po prvej reprepauze tak majú nemecké superstar v tabuľke len dva body.

Kto má najväčšie šance

Oveľa lepšie sú na tom Francúzi a Portugalci. Majstri sveta zvládli výlet do Švédska a doma na Stade de France v repríze finále posledného svetového šampionátu nastrieľali štyri góly Chorvátom. Didier Deschamps každopádne musí držať koncentráciu medzi hráčmi na najvyššej úrovni. Októbrová odveta so strieborným Chorvátskom sa blíži a konfrontácia s Portugalcami môže byť jedným z vrcholov skupinovej fázy. Tím Fernanda Santosa, historicky zapísaný ako prvý víťaz UEFA Ligy národov, totiž zatiaľ nestratil ani bod a dostal jediný gól.

A čo ostrovná ríša?

Po trofeji už dlhé roky túži aj Anglicko, ktoré cíti, že súčasná generácia hráčov by mohla zlomiť nekonečne suché obdobie. Začiatok Ligy národov ale nechytil Angličanov v najlepšej forme, po dvoch zápasoch majú len štyri body. V októbri ich navyše čaká ultimátny test schopností proti doposiaľ stopercentným Belgičanom, ktorí okolo Edena Hazarda a Kevina de Bruyneho postavili skvele fungujúci tím a vidia sa už teraz po práve ako favorit celej súťaže.

Talianska nová krv

Novodobá renesancia. Aj tak sa v niektorých talianskych médiách hovorí o ére Roberta Manciniho v talianskej reprezentácii. Bývalý útočník a chorobný milovník elegantných šálov výrazným spôsobom obmenil taliansky výber a žne len pozitíva. Po úspešnej kvalifikácii na EURO síce v Lige národov prišlo zaváhanie v podobe remízy s Bosnou a Hercegovinou, ale pred kľúčovými duelmi s Poľskom a Holandskom je sebadôvera v tíme na najvyššej úrovni. V prvom vzájomnom zápase s Oranje totiž Taliani v Amsterdame zvíťazili a v domácom prostredí chcú predviesť ďalšiu presvedčivú show.

Ligové poschodie „B“, doslova nabité húževnatými tímami, tiež ponúkne niekoľko šlágrov. Okrem iného, ostrovné derby medzi Írskom a Walesom, ktoré aj bez fanúšikov prítomných priamo na štadióne dokáže navodiť špecifickú ostrovnú atmosféru. Wales zatiaľ navyše nestratil ani bod a snaží sa čo najviac žmýkať potenciál Garetha Balea, ktorý momentálne v Reale Madrid nezažíva najpríjemnejšie obdobie, na reprezentačných zrazoch však nechýba. Íri by radi napodobnili svojich susedov, no dva body po dvoch zápasoch favorizujú skôr výber legendárneho Ryana Giggsa.

A čo Česi a Slováci?

Českí a slovenskí reprezentanti už majú prvé „federálne derby“ za sebou. A tri body v Bratislave v septembri vybojovali zverenci Jaroslava Šilhavého. Odveta je na programe až v novembri, preto sa teraz oba výbery budú sústrediť na ďalších súperov v skupine, ktorými sú Škótsko a Izrael.

Zaujímavosti

Viete, že najlepším strelcom prvého ročníka UEFA Ligy národov sa stal Aleksandar Mitrović zo Srbska? Urastený útočník, ktorý je známy svojou tvrdou hrou a vysokým počtom prijatých žltých kariet, patrí anglickému Fulhamu, s ktorým sa v minulej sezóne dokázal prebojovať do Premier League. V Lige národov dal dokopy 6 gólov a nechal za sebou všetkých elitných európskych strelcov. Aj vďaka nemu sa Srbsko v aktuálnom ročníku môže pýšiť účasťou v ligovom poschodí „B“.

Zápasy UEFA Ligy národov sledujte na Sport 1 a Sport 2 HD od 10. októbra, k tomu pravidelné zostrihy všetkých odohraných duelov každého hracieho dňa. Zápasy slovenského a českého tímu potom vždy zo záznamu po polnoci.

UEFA Liga národov

Šport
Foto Sport 1 
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC