Šport

Formulové peklo v pekle

Formula 1 – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Arabské finále sezóny F1 prinieslo jedinečnú drámu. Konečne!

Formula 1 si v posledných rokoch dala niekoľkokrát sama sebe päsťou. Stačí spomenúť zvuk motorov, hanba im. Svet Grand Prix sledujem od malého fanúšika po dospelého komentátora a vám, televíznym divákom, som v onej dobe moderných zmien vždy hovoril, že F1 je síce vrcholom motoršportu, ale len zo svojej podstaty, že sú rozhodne lepšie preteky ako našminkovaná kráľovná. Sezóna ´21 ale priniesla obrat. Konečne!

Celoročný boj Lewisa Hamiltona (Mercedes) a Maxa Verstappena (Red Bull) oprávnene bavil svet. Skúsený a úspešný tridsaťšesťročný Brit vs. stále mladý, dvadsaťštyriročný Holanďan priťahovali davy k okruhom a televízorom preto, že ich bitka bola rýdzim a napínavým športovým príbehom. Súboj vyvrcholil v Grand Prix Abu Dhabí, v konečnej stanici kalendára. Posledné kolá poslednej Veľkej ceny sa stali epickými, keď Verstappen prekonal dovtedy suverénneho Hamiltona. 

Stalo sa to v atmosfére na prasknutie. Všetko sa začalo búračkou Kanaďana Nicholasa Latifiho (Williams) päť kôl pred cieľom. V tej chvíli bolo jasné, že sa rozpúta peklo v pekle. Kakofóniu myšlienok, rozhodnutí a emócií lepšie zvládli chlapci od limonád. Max počas spomalenia pretekov safety carom zašiel do depa pre čerstvé pretekárske gumy a s ich pomocou za jakotu svojich fanúšikov na oranžových tribúnach prekonal Lewisa v záverečnom okruhu roka.

Bola to hrana. Športová a psychická. Šéf Mercedesu Toto Wolff vo vysielačke štekal na riaditeľa pretekov Michaela Masiho ako nemecký ovčiak na zlodeja za plotom, ale šéf podniku sa nedal a urobil si všetko po svojom. Áno, jeho spôsob reštartu pretekov nebol tuctovým a zásadne ovplyvnil výsledok pretekov aj celých majstrovstiev, ale no a čo?! 

Pre mňa to bol naopak okamih, ktorý F1 potrebuje. Takto sa preteká a rozhoduje napríklad v zámorskom vrcholnom formulovom šampionáte IndyCar. Americká scéna je známa tým, že je oproti svetu Grand Prix oveľa menej úradnícka, menej zošnurovaná kravaťákmi, a hlavne žije pre divákov a ich športovú zábavu.

S Masim v emirátoch zavial čerstvý vzduch, s ktorým môže formula 1 už zase len rásť. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že všetky hrozby a protesty tímu Mercedes podané po pretekoch proti stajni Red Bull a jej jednotke za volantom sa už dávno špliechajú v kanalizácii. Majstrom je Max Verstappen, bodka.

Na F1 v televízii sa môžete tešiť aj v roku ´22. Pôjde sa s novou technikou, s ktorou by sa malo hlavne lepšie predbiehať a zmien má byť oveľa viac. Zároveň tu máme mimoriadne sledovaný nástup mladíka Georgea Russella do stajne Mercedes ku krajanovi a multišampiónovi Hamiltonovi.

Natrieskaný kalendár priamych prenosov vám opäť prinesú programy Sport1 a Sport2. Prajme si viac takých Veľkých cien, aké bolo tohtoročné finále na dráhe Yas Marina Circuit. Prvú príležitosť na to budeme mať 20. marca, kedy sa rozburáca Grand Prix Bahrajnu.

Formula 1

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 20. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC