Šport

Formula 1 – Revolúcia v tieni kontroverzie

Veľká cena Formuly 1 – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Kráľ je zosadený. Posledných sedem rokov (s výnimkou roku 2016) sa z titulu majstra sveta Formuly 1 tešil Lewis Hamilton. To sa ale zmenilo na konci minuloročnej sezóny, keď na trón nastúpil úplne nový majster sveta a hviezda súčasnosti Max Verstappen. Ale stalo sa to za okolností, ktoré otriasli svetom Formuly 1.

Medzi fanúšikmi aj po viac ako troch mesiacoch planú emócie. Keď riaditeľ pretekov Veľkej ceny Abú Zabí 2021 nedodržal procedúru reštartu pretekov a ponúkol šancu Verstappenovi Hamiltona predbehnúť v poslednom kole sezóny (a tým pádom titul), jedni to vítali ako férový výsledok, iní ako obrovskú nespravodlivosť. A tak je to dodnes. A otázkou zostáva, či spory vôbec niekedy prestanú. Každopádne riaditeľ pretekov Michael Masi si futbalovým žargónom už „nezapíska“. O svoju rolu prišiel a usporiadateľ F1 hľadá ďalšie sofistikované procesy a spôsoby, ako pravidlá aplikovať čo najspravodlivejšie.

Aj za takejto situácie je ale viac ako 80 % fanúšikov spokojných s tým, ako minuloročná sezóna dopadla. A s tým, že Max Verstappen bude tento rok pretekať so štartovým číslom „1“, exkluzívne určeným pre aktívneho majstra sveta. Aj keď existovali pochybnosti, pokorený Lewis Hamilton bude ďalej pretekať a pokúsi sa získať ôsmy titul majstra sveta. To sa ešte nikomu nepodarilo. Jednoduché to tento rok nebudú mať nielen Verstappen a Hamilton, ale ani osemnásť ďalších pilotov. Hamilton bude mať nového tímového kolegu, veľmi talentovaného krajana Georgea Russella. Ten vystriedal dlhoročného Hamiltonovho „pomocníka“ Valtteriho Bottasa (odišiel do Alfy Romeo). A do seriálu sa vracia pilot s thajsko-britskými koreňmi Alex Albon. Dlhodobo najobľúbenejší pilot F1 Kimi Räikkönen kariéru ukončil.

Je tu ale ešte jedna veľmi významná správa. Taká, ktorá môže mať za následok výraznú zmenu obrazu F1. V posledných rokoch dominoval prevažne tím Mercedes, ktorý je nositeľom titulu majstra sveta nepretržite od roku 2014. Ten ale nemôže nadviazať na svoje skúsenosti, pretože formula 1 počnúc týmto rokom predstavuje revolučne pozmenené technické pravidlá. Teda... minimálne z perspektívy automobilových pretekov. Formula bude mať stále štyri kolesá, predné a zadné krídlo, kokpit a volant. Ale aerodynamický vzhľad (a fungovanie) tohtoročných vozidiel bude veľmi odlišné. Celé je to robené s cieľom zlepšiť schopnosti formule jazdiť v tesnom závese za inou. Čo má zlepšiť atraktivitu súbojov, a tým pádom priebeh samotných veľkých cien. Či sa to podarí, o tom je možné sa presvedčiť na programoch Sport 1 a Sport 2 HD!

A ešte jedna novinka: tento rok nás čaká rekordný počet veľkých cien. Celkovo 23. Tešiť sa môžeme na premiéru v americkom Miami, hneď v úvode sa vrátime do Saudskej Arábie, Max Verstappen pôjde ako majster sveta pred domácim publikom a českým fanúšikom nebudú chýbať osvedčené „domáce“ klasiky ako napríklad Rakúsko, Maďarsko, Španielsko alebo Taliansko. Boj o tohtoročného majstra sveta sa môže začať!

Veľká cena Formuly 1

Šport
Foto Getty Images, FIA
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 20. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC