Šport

Ferrari skúsi v Japonsku po 16 rokoch vyhrať

Formula 1 – Veľká cena Japonska – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Snaha získať tohtoročný titul majstra sveta je doslova spanilou jazdou pre Maxa Verstappena a tím Red Bull. Keď po šiestych pretekoch sezóny v Španielsku prevzal úradujúci šampión vedenie v priebežnom poradí majstrovstiev sveta od pilota Ferrari Charlesa Leclerca, už ho nepustil. A odvtedy stabilne a presvedčivo navyšuje svoj náskok. 

V prvej tretine sezóny, v ktorej sa koná celkovo dvadsaťdva veľkých cien, to vyzeralo na vyrovnaný súboj Ferrari s Red Bullom. Ale čím bol Red Bull silnejší, tým viac bolo Ferrari pod tlakom a začalo robiť chyby. A to až také veľké, že aj samotní fanúšikovia športu si začali robiť z tímu srandu. Alebo naopak tí nahnevanejší začali volať po zmenách vo vedení stajne.

A kým sa dvaja bijú, tretí sa smeje. Alebo aspoň usmieva. Tím Mercedes neodhadol dobre nové technické pravidlá platné od tohtoročnej sezóny a v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výkonnostne zaostáva. Ale na aute usilovne pracuje a postupne ho zrýchľuje. George Russell tak stál už sedemkrát na stupňoch víťazov, jeho slávnejší kolega Lewis Hamilton šesťkrát. A čo viac: Mercedes vo zvyšných pretekoch zabojuje s Ferrari o druhé miesto v konečnom poradí. A možno získa to vytúžené tohtoročné víťazstvo. Lewis Hamilton zatiaľ vyhral aspoň raz v každej sezóne, v ktorej pretekal – čo je od roku 2007!

Podariť sa mu to môže počas nadchádzajúcich veľkých cien v Japonsku alebo v Severnej Amerike. Po rokoch pandemického trápenia sa totiž šampionát F1 vracia na veľmi populárny okruh Suzuka. Je to dráha úzka, veľmi rýchla a ako jediná sa vyznačuje mimoúrovňovým krížením. Tým, že sa tradične jazdí v záverečnej fáze šampionátu, bola Suzuka svedkom mnohých historických momentov.

Triumf v kvalifikácii a s tým spojený zisk prvého miesta na štarte neznamená veľa. Z 35 veľkých cien, ktoré sa na Suzuke doteraz konali, ich len šestnásť vyhral ten, kto štartoval z prvého miesta. Niet pochýb o tom, že návrat do krajiny vychádzajúceho slnka prvýkrát od roku 2019 bude mimoriadnym predstavením, ktoré možno naživo sledovať na programoch Sport 1 a 2 HD.

Formula 1 – Veľká cena Japonska

Šport
Foto Archív Sport 1 HD a Sport 2 HD
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 9. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC