Šport

Európska a Konferenčná liga sľubujú grandióznu jarnú jazdu

Európska a Konferenčná liga – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Futbalová jeseň ukázala, že kvalitatívne si Európska a Konferenčná liga v ničom nezadajú. A svoje o tom budú môcť povedať aj dva české kluby. Slavia si to rozdá s Fenerbahçe, Spartu čaká Partizan.

Slavii prisúdil žreb jeden z najslávnejších tureckých klubov z Istanbulu, Fenerbahçe. Na prvý pohľad futbalovo silné meno, ale pre českého majstra je to dobrá správa. Tréner Jindřich Trpišovský si pred uskutočnením žrebu práve Fenerbahçe prial. Správne tuší, že v tureckej Süper Lig klub aktuálne herne tápe a v skupine Európskej ligy vyhral jediný zo šiestich zápasov, čo znamenalo koniec portugalského trénera Vítora Pereiru. Nový kouč Ismail Kartal tak bude mať málo priestoru na to, aby formu otočil.

To, čo hrá tureckému klubu do kariet, je špecificky nepriateľská atmosféra na domácom štadióne, ktorú vytvárajú miestni fanúšikovia preslávení po celej Európe. V posledných rokoch ich navyše aj na ligovú súťaž dochádzalo v priemere aj cez 33 tisíc. Vo Fenerbahçe navyše už druhú sezónu pôsobí český futbalista Filip Novák, ktorý si podľa vlastných slov konfrontáciu s českým klubom neprial, ale možno novému trénerovi odovzdá zopár tipov, ako Slaviu prekonať. A o to zaujímavejší zápas to z diváckeho hľadiska vo februári môže byť. Slavia nastúpi na ihrisku Fenerbahçe 17. 2. o 18:45, odveta v Prahe je na programe o týždeň neskôr.

Sparta sa chystá na legendárne belehradské peklo

Zostup z Európskej ligy znamená, že Sparta bude hrať prvé stretnutie proti Partizanu doma v Prahe. Odveta ale vzbudzuje jemnú nervozitu už teraz. Pamätníci medzi futbalovými fanúšikmi by totiž pravdepodobne potvrdili, že fanúšikovia srbského klubu dokážu vytvoriť ešte diabolskejšiu atmosféru ako fanúšikovia z Turecka a vzbudzujú obavy po celej Európe. Navyše, výrazne počuť ich určite bude už aj počas zápasu v Prahe.

Z herného hľadiska by však Partizan pre Spartu takým problémom byť nemusel. Srbskú ligu síce vedie s päťbodovým náskokom na Crvenú zvezdu, v Európe však v posledných rokoch dych berúce výkony nepredvádza, čo bolo napokon možné vidieť aj v základnej skupine Konferenčnej ligy, kde dokázal zvíťaziť len proti cyperskej Famaguste a estónskej Flore. Sparta nastúpi proti srbskému klubu na Letnej 17. 2. o 21:00 a stretnutie bude vysielať v priamom prenose Sport 1 a 2 HD.

Pútavých šlágrov prinesie európska jar nespočetné množstvo

Okrem zápasov českých klubov bude v Európskej i Konferenčnej lige vo vyraďovacej fáze k videniu celý rad ďalších atraktívnych bitiek. V play-off Európskej ligy Barcelona vyzve Neapol. Katalánci majú v lige k titulu ďaleko a triumf v Európe by mohol čiastočne spríjemniť boľavú sezónu. Neapol je v Serii A plne zapojený v boji o Scudetto a dvojzápas so Španielmi bude pútať celoeurópsku pozornosť.

Borussia Dortmund v Bundeslige stíha Bayern a nebude chcieť sklamať ani na európskej scéne, kde sa stretne so škótskymi Rangers, s ktorými majú čerstvú skúsenosť obe pražské „S“. Šesťnásobný víťaz Pohára UEFA/Európskej ligy Sevilla si to rozdá s Dinamom Záhreb. To si zaistilo postup zo skupiny v zápase proti taktiež postupujúcemu West Hamu United s českým triom Coufal – Souček – Král v kádri. A za zmienku stojí aj duel Atalanty s gréckym Olympiakosom, kde pôsobí český reprezentačný brankár Tomáš Vaclík, alebo stretnutie Zenit – Betis či Porto – Lazio.

Európsku a Konferenčnú ligu vysielajú aj v jarnej časti sezóny športové stanice Sport 1 a 2 HD, po jednom zápase z hracieho dňa potom Česká televízia a RTVS SPORT.

Európska a Konferenčná liga

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD štvrtok 17. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC