Šport

Dve súťaže, jeden cieľ. Kto ovládne európsky hokej?

Švédska SHL a švajčiarska National League – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Ich hlavné mestá delí takmer dve tisíc kilometrov. Jedna je  republikou, druhá konštitučnou monarchiou, jedna má svoje more, druhá štíty veľhôr. Majú však jedno spoločné. Excelentný hokej. 

Keď si odmyslíme vzdialenú NHL a upadajúcu KHL, nenájdeme na svete veľa kvalitnejších súťaží. Švédska SHL a švajčiarska National League disponujú skvelými hráčmi a v oboch sa teraz môžeme zamerať na dych vyrážajúce finálové série, ktoré môžeme v týchto dňoch sledovať na staniciach Sport 1 HD a Sport 2 HD. Švajčiarsky hokej je celkovo na vzostupe. Národný tím už pevne patrí k medailovým ašpirantom Majstrovstiev sveta a najvyššia súťaž patrí do európskej špičky. Tamojšie prostredie je veľmi priateľské k hviezdnym hráčom ako kvalitou ligy, tak aj životnými podmienkami. Švédska liga má svoju kvalitu historicky danú a už dlho je považovaná za hokejovo najlepšiu adresu mimo NHL. Švédi sú medzi najlepšími hokejistami na svete a pravidelne zbierajú individuálne i tímové ocenenia.

Čo majú spoločné? Obe súťaže držia zhodný herný systém. Majú štrnásť účastníkov. Každý tím odohrá v dlhodobej časti 52 zápasov a s každým súperom sa stretne štyrikrát. Do štvrťfinále play-off postupuje prvých šesť, ďalšie štyri tímy musia ísť do predkola, ktoré je hrané v oboch ligách iba na dva víťazné zápasy. Posledné dva tímy po základnej časti čaká náročná séria o udržanie. Kto ju nezvládne, padá do nižšej ligy.

Čo sa líši? Jednoznačne herný štýl. Švédska liga je viac energická, o niečo rýchlejšia a celkovo defenzívnejšia. Je založená na pohybe a skvelom korčuľovaní. Útočníci skvele bránia, obrancovia skvele útočia a tímy excelujú v držaní puku aj taktike. Švajčiarska liga je hravejšia, o niečo menej fyzická, ale kvalitou je porovnateľná. Viac sa v nej prejavia individuality.

V oboch súťažiach bola tohtoročná sezóna nesmierne vyrovnaná. Majstrovské celky pocítili ťarchu úlohy obhajoby, keď švédsky Färjestad vypadol už v prvom kole play-off a švajčiarsky Zug prešiel niekoľkými čiastkovými krízami v základnej časti. V oboch ligách sa darilo českým hráčom. Roman Červenka druhýkrát po sebe ovládol kanadské bodovanie NL, vo Švédsku bol Jiří Smejkal druhým najlepším strelcom.

Obe súťaže sa tešia diváckemu záujmu. Švajčiarska liga patrí dlhodobo k najnavštevovanejším a Bern drží prvé miesto s neuveriteľnou hodnotou 13 a pol tisíca divákov na zápas. Na druhom mieste je švédska Frölunda a na prvých piatich miestach nenájdete iný klub ako švajčiarsky alebo švédsky.

Švédska SHL a švajčiarska National League

Šport
Foto GETTY IMAGES
Sport 1 HD a Sport 2 HD utorok 11. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC