Šport

Čo je švédske, to je pekné. Alebo aspoň hokejové

Play-off SHL – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa povie Švédsko, čo si predstavíte? Autá bezpečné tak, že vás snáď ani nepustia k volantu, hudobnú skupinu, ktorej názov tvoria dvakrát prvé dve písmená abecedy, nábytkársky hyperpodnik. A potom tiež hokej! Je úplne jedno, že vznikol oficiálne v Kanade, Švédsko je jednoducho krajinou hokeju zasľúbenou a basta.

Keď som sa v septembri roku 2019 prvýkrát posadil k mikrofónu pred historicky prvým prenosom zo švédskej SHL na staniciach Sport 1 a 2 HD, cítil som istú nervozitu, ale zároveň aj značné vzrušenie. Švédsky hokej mi vždy imponoval, a hlavne som vedel, aký atraktívny vie byť. Vtedy išlo o zápas medzi Frölundou a Brynäs. Dvaja z veľkých favoritov, niekoľkonásobný víťaz Ligy majstrov proti druhému najúspešnejšiemu klubu švédskej ligy. Od prvého vhadzovania bolo jasné, že nás čaká poriadna jazda. V redakcii sme si švédsku ligu veľmi rýchlo zamilovali a užili si každú sekundu každého zápasu. A to platilo a platí až do dnešných dní, kedy si môžeme naplno vychutnávať strhujúce play-off sezóny 2020/2021. 

SHL oplýva niekoľkými kľúčovými plusmi. Švédsky hokej je veľmi rýchly a bojovný, čo vám často zaručuje absenciu akýchkoľvek hluchých miest v hre. Vo Švédsku sa totiž hrá moderný hokej, kedy útok podporujú obrancovia a celé pätice hrajú štýlom hore-dole. Ich hokej má skvele prepracovanú metodiku výchovy mladých hráčov, to znamená, že veľa talentov sa dostane do A tímov, pretože na to jednoducho výkonnostne majú. To potom dramaticky pomáha zrýchľovať hru a dodávať jej dravosť. Ďalšou veľkou výhodou SHL je fakt, že tímy sú výkonnostne veľmi vyrovnané. Nevznikajú medzi nimi v tabuľke výrazné bodové odstupy a súťaž je tak veľmi atraktívna. V podstate všetkým o niečo ide a drámu môžeme tradične sledovať ako v boji o play-off, v snahe vyhnúť sa baráži, tak aj teraz v samotnej nadstavbovej časti.

Česká a slovenská stopa

Švédsko si obľúbilo aj mnoho českých hokejistov. Nielen kvôli vysokej športovej úrovni, ale aj kvôli tej životnej. Od začiatku deväťdesiatych rokov tak prešla švédskou najvyššou súťažou stovka českých hráčov a hneď desať z nich odohralo na severe Európy viac ako 200 zápasov. 

Rekordmanom je s 536 zápasmi Pavel Skrbek, ale poriadnu porciu hokeja vo Švédsku majú za sebou aj Pavel Patera, Martin Hosták, Martin Ševc, František Kaberle či Radek Hamr. V súčasnosti nájdeme v SHL v drese Luleå HF talentovaného mladíka Radka Mužíka a v Oskarshamne útočníka Jana Ordoša. Aj slovenský hokej má v SHL dvoch významných zástupcov. V tíme Leksandu totiž tento rok žiari dvojica Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Aktuálna sezóna je napriek všetkým svojim úskaliam veľmi zaujímavá. Spolu s KHL švédska liga ani raz nestiahla oponu. S pandemickou krízou si ako celok dokázala poradiť, hoci takmer po väčšinu času bez možnosti diváckej prítomnosti na tribúnach. Organizačne zvládla liga operovať aj s množstvom odložených zápasov vinou karanténnych opatrení a zdarne domanévrovala až do vyraďovacej časti. Tá je pritom paradoxne jednou z najzaujímavejších play-off za posledných niekoľko rokov. A opäť sa musím vrátiť k skoršiemu tvrdeniu o vyrovnanosti súťaže. Tento rok je totiž tento fakt dohnaný ad absurdum. Môže za to herný útlm favoritov, Frölunda Indians zažila jednu z najmenej presvedčivých základných častí svojej novodobej histórie. To isté možno povedať aj o poslednom finalistovi a so šestnástimi titulmi najúspešnejšom klube Švédska Djurgårdene. Naopak výkonnostne vyrástli tímy z nižších poschodí tabuľky ako sú Leksand, Örebro či Rögle. Bodové rozdiely medzi 12. a 13. miestom boli dlhodobo nezvyčajne vyrovnané, a tak sa dráma mohla dlho odohrávať aj v boji o udržanie.

141 gólov – Najlepší český strelec Martin Hosták

13 850 miest – Kapacita najväčšej arény Ericsson Globe (Djurgården)/Štokholm

202 cm – Najvyšší hráč Hugo Ollas

16 – Najviac titulov Djurgården

Úradujúci šampión – Frölunda

39 rokov – Najstarší hráč Joel Lundqvist

78 gólov – Najlepší slovenský strelec Ľuboš Bartečko

271 gólov – Najlepší strelec histórie Lars-Gunar Pettersson

1510 km – Najdlhšia vzdialenosť medzi tímami Malmo-Lulea

Play-off SHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 10. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC