Šport

Česko-slovenská stopa v KHL

Kontinentálna hokejová liga – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Kontinentálna hokejová liga a česko-slovenský hokej k sebe od samotného začiatku tohto ambiciózneho projektu neodmysliteľne patria. Od roku 2008, kedy sa nadnárodná súťaž zrodila, v nej evidujeme 156 a 135 slovenských hokejistov. Veľmi významné percento z nich uspelo aj v boji o Gagarinov pohár.

Ak sa chceme vydať po tejto hokejovej stope a zmapovať jej úspechy, musíme začať v jednej oblasti rozsiahlej mapy veľkej Ruskej federácie. Avangard Omsk je našou optikou v KHL jednou z tých najvzdialenejších destinácií. Ak sa spýtate ale ktoréhokoľvek zamestnanca miestnej rafinér­ky na Česko, vypáli od boku mená ako Jágr, Patera, Procházka, Klepiš. Hokejisti nie sú jedinou českou stopou v Omsku, vyhlásená je tu reštaurácia U Švejka, kde vám s chuťou podajú české pivo aj jedlo, a dokonca sa tu s personálom po česky porozprávate.

A ako je to teraz?

Dnes je všetko inak. Vo chvíli, keď bol odvolaný z pozície hlavného trénera dnes už zosnulý Miloš Říha, čeština na nejaký čas v kabíne utíchla. Vedenie sa rozhodlo na všetkých Jágrov, Šlégrov, Červenkov či Škoulov zabudnúť a prikloniť sa k inému štýlu. Informácia, že sa k tímu po niekoľkýkrát vracia fínsky kouč „šialenec“ Raimo Summanen, veľa radosti v kabíne nevyvolala. Sezóna bez Čechov nakoniec dopadla biedne a Omsk sa prvýkrát v histórii nedostal do play-off. Dnes opäť znie kabínou „jastrabov“ vďaka Jiřímu Sekáčovi české „čau“ a výsledkovo sa darí. Čo sa týka Slovákov, tých pôsobilo v Omsku doposiaľ šesť a najvýraznejšiu stopu, čo sa počtu odohraných zápasov týka, zanechali Tomáš Záborský či Ivan Baranka.

Nielen Omsk, ale aj iné ďaleké miesto

Mesto Chabarovsk leží od Prahy presne 10 204 km a miestny hokejový klub Amur nepatrí medzi silných ašpirantov na úspech, aj tak sa stal pre českých hráčov veľmi dôležitým. Prvý významný počin tu zaznamenalo duo českých reprezentantov Petr Vrána a Jakub Petružálek. V sezóne 2011–2012 získali dohromady úctyhodných 93 kanadských bodov. V súčasnosti hrá za Amur hneď päť českých hráčov. Brankár Jakub Langmajer, obrancovia Michal Jordán a Dominik Mašín či útočníci Hynek a Tomáš Zohornovci. V histórii ligy sa v Chabarovsku prestriedalo hneď 16 českých hráčov, čo je po Omsku s dvadsiatimi dvoma Čechmi druhý najvyšší počet.

Jaškin v útoku, Čajkovský v obrane

Za úspešnými českými hráčmi v KHL sa musíme presunúť napríklad aj do Moskvy do Dynama. Tam sa v rokoch 2012–2013 v ich drese radovali z najcennejšej trofeje hneď štyria českí hráči. Filip Novák, Jakub Klepiš, Marek Kvapil a Jakub Petružálek. Dnes tu síce pôsobí už len jeden český hráč, ale zato veľmi výrazný. Reprezentant Dmitrij Jaškin sa stal v minulej sezóne najužitočnejším hráčom základnej časti a už druhým rokom patrí k najlepším strelcom súťaže. V súčasnosti tím Dynama podporuje svojou excelentnou defenzívnou prácou aj slovenský obranca Michal Čajkovský. Významnú českú kapitolu tvorí aj jedna slávna bratská dvojica. Jakub Kovář z Avtomobilistu Jekaterinburg odohral v KHL najvyšší počet zápasov medzi českými brankármi, konkrétne 404, a jeho mladší brat, útočník Jan Kovář, získal v Metallurgu Magnitogorsk dva Gagarinove poháre.

Slovenská garda

Z hľadiska slovenskej stopy spomeňme dva významné míľniky v histórii KHL. Ten prvý je veľmi smutný. Pri tragickej nehode leteckého špeciálu s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ v septembri roku 2011 prišlo Slovensko o jedného z najlepších hokejistov všetkých čias, Pavla Demitru. Druhý významný moment pre slovenský hokej prišiel v roku 2012, kedy sa do súťaže prihlásil vtedajší majster ligy, Slovan Bratislava. Jeho misia v KHL bola veľmi významná a trvala dlhých sedem sezón.

Česko-slovenské rekordy v KHL

Najviac odohraných zápasov v KHL CZ – 440 (Jiří Novotný)

Počet Slovákov od roku 2008 – 135

Počet Čechov od roku 2008 – 156

Počet Čechov v aktuálnej sezóne – 22

Najviac štartov medzi SVK brankármi – 231 (Rastislav Staňa)

Najviac odohraných zápasov v KHL SVK – 425 (Tomáš Starosta)

Počet Čechov od roku 2008 – 156

Počet Slovákov v aktuálnej sezóne – 6

Najviac štartov medzi CZ brankármi – 404 (Jakub Kovář)

V sezóne 2013–2014 sa český klub HC Lev Praha dostal do finále a skončil druhý

Kontinentálna hokejová liga

Šport
Foto Sport 1, Freepik
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondelok 14. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC