Šport

Blíži sa vrchol hádzanárskeho EURA!

EHF EURO 2022 – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Už počas nadchádzajúceho víkendu budeme poznať meno nového hádzanárskeho európskeho šampióna. Získa Španielsko zlatý hetrik? Bude trón patriť niekomu z tradičných favoritov, alebo sa dočkáme prekvapení podobne ako v roku 2016, keď titul ukoristili Nemci s famóznym Andreasom Wolffom v bráne? Vzoprú sa papierovým predpokladom a prehovoria do poradia na popredných miestach aj hádzanári Slovenska a Česka? Na kanáloch Sport 1 a Sport 2 môžete sledovať záver hlavnej fázy a taktiež kompletný program finálového víkendu.

Hádzanárske EURO sa tento rok koná už pätnásty krát. Prvý šampionát starého kontinentu sa konal v roku 1994 v Portugalsku a odvtedy sa koná pravidelne v dvojročných intervaloch. Úvodné štyri šampionáty sa konali za účasti dvanástich tímov. Od EURA 2002 vo Švédsku sa záverečného turnaja zúčastnilo šestnásť národných tímov. Ďalšie rozšírenie prišlo až na minulom šampionáte, kedy si majstrovstvá Európy zahralo dvadsaťštyri reprezentačných výberov. EURO 2020 malo ešte jeden primát. Prvýkrát v histórii mužských šampionátov sa o usporiadateľstvo podelilo viacero krajín, a to hneď trojica, Rakúsko, Švédsko a Nórsko. Na spoluorganizátorstvo tento rok nadväzuje dvojica Maďarsko so Slovenskom a v pláne sú aj pre šampionáty v rokoch 2026 a 2028. V Maďarsku aj na Slovensku sa majstrovstvá Európy mužov konajú prvýkrát v histórii.

V minulom systéme so šestnástimi účastníkmi postupovali do hlavnej fázy hneď tri tímy zo štvorčlenných základných skupín. Pri účasti dvadsiatich štyroch celkov skončia v základnej skupine už dva tímy a na toto pri poslednom šampionáte doplatili dvaja veľkí favoriti na zlato, Dánsko a Francúzsko. Obe hádzanárske veľmoci brali zlato na dvoch veľkých akciách v medziobdobí EURA. Dánsko obhájilo titul majstrov sveta a Francúzsko získalo už svoje tretie olympijské zlato. Oba tímy znovu potiahnu hrajúce legendy, Dán Mikkel Hansen a Francúz s chorvátskymi koreňmi, Nikola Karabatić. Okrem Dánska a Francúzska sa ako ďalší adepti na zlato javia Španieli, ktorí z vrcholných akcií v posledných rokoch vozia medaily pravidelne. Posledné dve EURÁ ovládla práve veľmoc z Pyrenejského polostrova a zisk zlatého hetriku je určite veľmi lákavá predstava. Španieli sú navyše rekordérmi v počte medailí. Okrem dvoch titulov si priviezli ešte ďalších šesť cenných kovov. Juhoeurópsky tím začína novú éru, pretože sa po dlhých rokoch musí na vrcholnej akcii zaobísť bez Raúla Entrerríosa, ktorý po bronzovej olympiáde v Tokiu, v štyridsiatich rokoch, ukončil svoju úspešnú kariéru s desiatimi medailami z vrcholných reprezentačných akcií. Španielsko spoločne s Chorvátskom sú jediné dve krajiny, ktoré nechýbali na žiadnom turnaji. Chorváti by si určite tiež priali konečne prerušiť čakanie na zlato. Na posledných deviatich šampionátoch sa Chorvátsko hneď osemkrát dostalo do semifinále, ale na úplný európsky vrchol dvojnásobní olympijskí víťazi ešte nevystúpili. Z posledného EURA balkánsky tím obhajuje striebro, ktoré bral po dvojgólovej finálovej porážke od Španielska. Najužitočnejším hráčom celých majstrovstiev bol potom vyhlásený Domagoj Duvnjak. V ALL-STAR tíme zase figuroval Igor Karačić.

Do záverečných bojov by radi na domácej pôde prenikli aj Maďari. Mnohých asi prekvapí, že krajina, ktorú na klubovej úrovni reprezentujú veľkokluby Veszprém a Szeged, skončila na EURE najlepšie na šiestom mieste, a to v roku 1998 v Taliansku. Bence Bánhidi bol pred dvoma rokmi vybraný do ALL-STAR tímu, a aj tento rok by mal tento dvesto šesť centimetrov vysoký pivot patriť k hviezdam šampionátu. Maďari budú všetky svoje zápasy hrať v Budapeštianskej Multifunkčnej Aréne, ktorá bola dokončená špeciálne pre tento šampionát až v decembri minulého roka a so svojou kapacitou dvadsaťtisíc miest je najväčšou hádzanárskou arénou na svete.

Nech už bude obsadenie v bojoch o medaily akékoľvek, určite nás čaká špičková a divácky atraktívna hádzaná najvyššej úrovne.

 

28. 1. 15:30 zápas o 5. miesto
28. 1. 18:00 1. semifinále 
28. 1. 20:30 2. semifinále     
30. 1. 15:30 zápas o 3. miesto
30. 1. 18:00 finále    

EHF EURO 2022

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD piatok 28. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC