Šport

Bitka troch gigantov

Saudi Arabian Grand Prix – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Dokáže Red Bull obhájiť titul? Má Ferrari konečne na to byť najlepším? A zvládne sa Mercedes zmátoriť po minuloročnom   prešľape? Alebo napríklad niekto prekvapí? 

Formula 1 sa teší najväčšej popularite od začiatku živých televíznych prenosov. Preč sú roky dominancie Mercedesu, ktorá sa už pomaly začala obracať v krízu samotného seriálu. Sezóna 2021 ale všetko obrátila hore nohami. O titule sa rozhodlo v poslednom okruhu poslednej veľkej ceny toho roku. Max Verstappen získal titul, ktorý potom dokázal o rok neskôr už pohodovejším spôsobom obhájiť.

Red Bull bol v priebehu minulého roka skutočne najlepším autom. Jeho formula fungovala skvele na rôznych typoch okruhov – pomalých alebo rýchlych. Ferrari nielenže robilo strategické chyby počas pretekov, ale zápasilo s veľkou nespoľahlivosťou. A Mercedes? Ten sa konštrukčnou chybou pri návrhu svojej formule odsúdil k trápeniu. Tri veľké ceny vyhralo Ferrari, inak všetko padlo do rúk Red Bullu. Lenže tento rok to môže byť dosť inak: Mercedes sa poučil zo svojich chýb a pre rok 2023 navrhol oveľa lepšie fungujúce auto. Ferrari vymenilo riaditeľa tímu, zapracovalo na spoľahlivosti a očakáva sa zlepšenie strategických a taktických rozhodnutí. Proti tomu Red Bull doplatí na jedno nové pravidlo a jednu penalizáciu. Ako?

Vo formule 1 totiž platí systém vývojových bonusov a hendikepov. Ten, komu sa darilo, bude mať obmedzené kapacity aerodynamického tunela a počítačových simulácií. Naopak tím, ktorému sa nedarilo, ich dostane viac. Znamená to, že víťazný Red Bull má výrazne menej vývojových kapacít ako posledný Williams. A tieto kapacity boli ešte ďalej ponížené ako trest za prekročenie rozpočtových stropov v sezóne 2021! Red Bull totiž nedodržal finančný limit, ktorý bol pravidlami zavedený v roku 2021, a ako trest prišlo ešte ďalšie obmedzenie vývojových kapacít. Znamená to, že Red Bull nemôže auto počas roka ladiť v takej miere ako súperi.

Tento rok formula 1 navštívi celkovo 23 lokalít. Najväčšou tohtoročnou novinkou bude bezpochyby veľká show v Las Vegas na konci novembra. A významnou správou je skutočnosť, že sa na šesť rozširuje počet takzvaných Šprintov: víkend, kedy sa ide kvalifikácia už v piatok a v sobotu mimoriadne extra preteky. Tohtoročná sezóna tak ponúka celkovo 29 formulových pretekov, a k tomu ako prílohu 28 pretekov formuly 2 a 20 pretekov formuly 3. Všetko naživo na programoch Sport 1 HD a Sport 2 HD.

Saudi Arabian Grand Prix

Šport
Foto GETTY IMAGES
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 5. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC