Film / seriál

Životná cesta Russella Crowea

Cesta nádeje – austrálsky film
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Dokázal nájsť vodu, ale nie svoje deti. Russell Crowe vo vojnovej dráme ako austrálsky farmár hľadá svojich synov, ktorí zmizli v prvej svetovej vojne.

Režisérsky debut v tom čase (2014) päťdesiatročného Russella Crowea sa odohráva počas prvej svetovej vojny v Austrálii a vtedajšom Konštantínopole. Crowe tu hrá postavu farmára a prútikára Joshuu Connora, ktorý má nadanie nájsť vodu aj vo vyprahnutej austrálskej krajine. S manželkou na farme vychováva troch synov, ktorí sa ale rozhodnú narukovať do armády, aby bojovali za svoju krajinu. Rodina o nich nič nevie a potom sa zo zaslaných denníkov dozvie, že sú nezvestní. Takú životnú skúšku Connorova manželka neunesie a vezme si život. A jemu sa rozpadne celý jeho doterajší svet – prišiel o všetko, ale rozhodne sa svojich synov nájsť a pochovať vedľa ich matky. Vydá sa do pre neho exotického sveta, Turecka, kde začne pátrať po nezvestných synoch. Jeho znalosti z hľadania vody sa mu hodia aj pri tejto neľahkej a zúfalej úlohe, ktorú ale sľúbil, pri hrobe svojej manželky, dokončiť. Misia je nakoniec splnená, dokonca s malým happyendom, kedy sa ukáže, že jeden zo synov je živý.

Zásah do čierneho

Režisér Crowe zasadil príbeh do reálnych historických udalostí, ktoré nenásilne dopĺňajú a vykresľujú celý príbeh. Konkrétne si vybral bitku o Gallipoli, kde spojené sily Veľkej Británie a Francúzska bojovali v rokoch 1915–1916 s armádou rútiacej sa Osmanskej ríše. V tejto jednej z najväčších a najťažších bitiek prvej svetovej vojny padlo veľa vojakov z Nového Zélandu a Austrálie, zahynulo ich tu vyše desaťtisíc. Kto by ale očakával vojnovú vravu a detaily z bojiska, v tomto filme sa ich nedočká. K bitke sa režisér vracia len prostredníctvom flashbackov, aj keď na nich majstrovsky stavia vypäté emočné scény.

Nájdeš vodu, ale nedokážeš nájsť svoje deti.

Päť filmov na jeden záťah

Prečo si Crowe pre svoj debut vybral práve tento námet vysvetlil pre web collider.com: „V jednom z tých podivných kiksov osudu som si tento kúsok naozaj nevybral. Priblížilo sa to a vybralo si to mňa. Bol som uprostred extrémne rušného roka. Bolo to snáď najrušnejšie obdobie v mojom profesijnom živote. Za šestnásť mesiacov som natočil päť celovečerných filmov, jeden po druhom. Normálne, keď prejavíte záujem o viac projektov súčasne, kanibalizujú sa navzájom a vy urobíte jeden. Ale z nejakého podivného dôvodu spolu päť skupín producentov dokázalo komunikovať, presne tie týždne, ktoré to vyžadovali, takže som nakoniec pracoval nepretržite šestnásť mesiacov. Uprostred toho prišiel tento scenár. Veľmi ma to zasiahlo, keď som to čítal. Je to totiž prvýkrát, čo Austrálčania a Novozélanďania bojovali pod vlastnou vlajkou. A toto je príbeh o mužovi s tromi synmi, ktorí odídu do vojny a už sa nevrátia. Som otec dvoch chlapcov, takže ma to zasiahlo na veľmi zásadnej úrovni.“

Režisér v hlavnej úlohe

Hlavnú úlohu farmára Connora zveril Crowe sám sebe a vedľa neho sa objaví, okrem iného, Olga Kurylenko, známa bond girl z Quantum of Solace, tu ako krásna turecká hotelierka. Alebo Yilmaz Erdogan, ktorý hrá dôležitú postavu majora Hasana. Ale pravdou je, že hlavnou a jasnou hviezdou je v tomto filme Crowe sám. A prečo by aj nie, v tom čase mal za sebou oscarové filmy ako L. A. – Utajené skutočnosti, Gladiátor alebo napríklad u nás obľúbenú romantickú komédiu Dobrý ročník. Na otázku, aké ťažké bolo režírovať sám seba odpovedal s úsmevom: „Vlastne nebolo, pretože sa na seba môžem spoľahnúť, na rozdiel od iných hercov, ktorých režírujem. A tak režisér tu dostal od svojho herca vždy to, čo potreboval.“

Pravdou tiež je, že jeho Cesta nádeje má aj po filmárskej stránke všetko, čo by mala mať. Dômyselne vystavaný príbeh, emócie, skvelé herecké výkony a tu navyše úchvatnú austrálsku krajinu, ktorá sa neomrzí. Sú debuty, na ktoré sa čoskoro zabudne, ale aj také, ku ktorým sa človek vždy rád vráti. A srdce filmového fanúšika poteší, že film Russella Crowea patrí k tým druhým.

Russell Crowe (* 7. apríla 1964)

pochádza z Nového Zélandu, od štyroch rokov žil v Austrálii. Pretože rodičia pracovali pri filme, tak k tejto brandži pričuchol už ako dieťa, vrátane niekoľkých detských úloh. Svoju filmovú kariéru odštartoval v roku 1990 nie príliš úspešným filmom The Crossing. Svoje herecké kvality však tento búrlivák čoskoro preukázal vo filmoch napríklad L. A. – Utajené skutočnosti alebo Muž, ktorý vedel priveľa. Celosvetovú slávu a sošku Oscara za hlavnú úlohu mu potom priniesol historický veľkofilm Gladiátor.

Cesta naděje

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,5 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Russell Crowe

Obsadenie Olga Kurylenko, Jai Courtney, Russell Crowe, Isabel Lucas, Damon Herriman, Jacqueline McKenzie, Cem Yilmaz

Dĺžka 111 min.

Rok 2014

JOJ Cinema HD štvrtok 27. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC