Film / seriál

Železný opičiak

Železný opičiak
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Zbojníkov berúcich bohatým a dávajúcich chudobným nemáme len v Európe. Možno sa budete čudovať, ale podobných nájdeme aj v národoch ninjov a kung-fu bojovníkov.

Angličania zbožňujú Robina Hooda, my poznáme Jánošíka, Česi majú Nikolu Šuhaja, Valasi Ondráška a Číňania zasa Železného opičiaka. Rovnomenný dobrodružný film rozpráva jeho príbeh trochu inak, než sme zvyknutí. Neuvidíte klasiku, ako sa chlap postavil vrchnosti, ale ázijský variant, preniknutý mocenskými intrigami a neuveriteľnými súbojmi. A čo nesmie v ázijskom akčnom bojovom trháku chýbať, najmä keď ho režíruje legendárny Woo-ping Yuen – humor. Železný opičiak patrí k tomu naj z žánru wu-xai kung-fu filmov.

Herci ako bábky

Ak to nie je práve vaša šálka kávy, možno vás k pozretiu Železného opičiaka navnadí fakt, že režisér Woo-ping Yuen nakrúcal prvé filmy s Jackiem Chanom alebo vytváral bojové choreografie pre Matrix a ďalší filmový trhák Tiger a drak. Môžete sa tak tešiť na postavy, ktoré sa „prechádzajú vo vzduchu“, lietajú zo stromu na strom a súboje pripomínajú skôr scénický tanec než drsniacke bitky.

Železný opičiak: Neberte veci príliš vážne a budete v pohode.

Príbeh samotný je pomerne jednoduchý, v podstate je tu ázijský Robin Hood – Železná opica, ktorý sa spojí s ďalšími bojovníkmi, predovšetkým s kantonským bojovým majstrom, jeho mladým synom (hrá ho šampiónka kung-fu) a krásnou slečnou Orchideou, aby porazili tyranského guvernéra a všetko jeho bohatstvo rozdali chudobným. Tým, čo tu hrá prím, sú teda bojové scény založené na technike niekedy nazývanej bábková s hercami zavesenými na tenkých lankách, vďaka ktorým môžu predvádzať „psie kusy“. Hit z týchto kreácií pre západného diváka urobil až v roku 2000 film Tiger a drak, ale v ázijskej kinematografii sa používa oveľa dlhší čas. Akési vyvrcholenie tohto filmu tak predstavuje záverečný súboj, kde bojovníci doslova tancujú na horiacich koloch.

Schéma, ktorá stále baví

Železný opičiak rozhodne nepatrí do škatuľky artových filmov, ide o čistú zábavu plnú akčných scén, kde sú zreteľne polarizované postavy na dobré a zlé. Najskôr sa hrdinovia predvedú v plnej paráde, plní síl, takže je vám jasné, že hlavnú štvoricu nikto nemôže poraziť. Lenže ajhľa, čosi sa zvrtne a chvíľu to vyzerá, že mocný záporák ich predsa len zrazí na kolená – to aby ste ešte viac držali palce. Nakoniec sa hrdinom samozrejme šťastie vráti a zlo je na hlavu porazené. Tento model je proste univerzálny a funguje na divákov po celom svete, tentoraz je len oblečený do ázijského kabáta (alebo radšej kimona?), vďaka čomu pôsobí exoticky.

Železný opičiak

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Yuen Woo-ping

Obsadenie Jü Žung Kuang, Donnie Yen, Jean Wang, Sze-Man Tsang, Shun-Yee Yuen, James Wong, Shi-Kwan Yen

Dĺžka 85 min.

Rok 1993

AMC streda 27. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC