Film / seriál

Vynikajúci Al Pacino ako starnúca rocková hviezda Danny Collins

Druhá miazga – hudobná komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Film o tom, čo sa stane, keď vám pošle list John Lennon a vy sa namiesto záchrany svojej kariéry rozhodnete zachrániť seba a svoju rodinu.

Vo filme režiséra Dana Fogelmana tentoraz Al Pacino nehrá gangstra alebo mafiánskeho bossa, ale starnúceho rockového speváka Dannyho Collinsa, ktorý sa utápa vo svojich problémoch a žije život bývalej globálnej hviezdy. Cíti, že koniec kariéry by mohol prísť skôr, ako sám očakával.

Jedného dňa mu jeho manažér prinesie štyridsať rokov starý list, ktorý Dannymu poslal John Lennon. Píše v ňom: „Zostaň verný sám sebe. Zostaň verný svojej hudbe.” Oneskorený nález listu ho vyšle na cestu za vlastnou autenticitou a koreňmi. Danny sa rozhodne zabrzdiť svoj doterajší život a chytá druhú miazgu. Dá sa na cestu k znovuobjaveniu svojej rodiny a hľadaniu pravej lásky. To je kostra celého príbehu. Ale pozor, nie je to úplná fabulácia, pretože príbeh je postavený na skutočnej udalosti a živote folkového speváka, ktorému John Lennon naozaj list poslal.

Som babrák, tridsať rokov som nenapísal dobrú pesničku.
Danny
Máš tvorivú krízu.
manažér
Tvorivú krízu mám celý život.
Danny

A skrze nález strateného listu režisér začína rozohrávať film, kde humorné scény striedajú scény vážne, ktoré do seba zapadajú a sú vycizelované skvelými hereckými výkonmi na čele s Alom Pacinom.

Čakali by ste, že po takom odkaze od ikony populárnej hudby by väčšina spevákov na Dannyho mieste jednoducho nechala známeho producenta produkovať ich nový album plný nových piesní s návratom ku koreňom a chceli by ukázať, že ešte nepatria do starého železa. Ale on sa namiesto toho vydáva hľadať dospelého syna, ktorého nikdy nespoznal a ktorého hrá výborne Bobby Cannavale.

Obsadenie, základ úspechu

Dan Fogelman veľmi zvažoval obsadenie jednotlivých postáv a ukázalo sa, že mal šťastnú ruku. Skvelý výkon podal už spomínaný Bobby Cannavale, herečka Annette Bening si zahrala hotelovú manažérku, s ktorou si Al Pacino začne milostný románik. Ostatne ich prvé zoznámenie na hotelovej recepcii, to je ukážka prvotriedne napísaného humorného dialógu, ktorými režisér a zároveň scenárista vôbec nešetrí. Nie je možné nespomenúť ani ďalších hercov napríklad Christophera Plummera, Dannyho manažéra. Jeho postava jednoducho stelesňuje to, čo šoubiznis robí šoubiznisom. A v neposlednom rade aj rozkošnú a hyperaktívnu sedemročnú vnučku v podaní Giselle Eisenberg.

Ako to bolo naozaj

Jednou zo zaujímavostí tohto filmu je aj stretnutie Ala Pacina so skutočným Dannym Collinsom. Tu je však nutné najskôr vysvetliť celý príbeh. V sedemdesiatych rokoch naozaj existoval britský folkový pesničkár, ktorý sa volal Steve Tilston. Ten v jednom zo svojich rozhovorov pre časopis ZigZag vyjadril obavu, že ak sa stane ešte viac slávnym, môže to mať vplyv na jeho hudobné vyjadrenie. Rozhovor naozaj zaujal Johna Lennona, ktorý potom Tilstonovi napísal svoj názor s tým, že ak bude chcieť, môžu všetko viac prebrať cez telefón. A pripísal svoje telefónne číslo. Bohužiaľ list poslal do redakcie časopisu ZigZag a k svojmu adresátovi sa tak dostal až po 40 rokoch od napísania. Al Pacino sa so Stevom Tilstonom stretol a ten mu priniesol ukázať originál listu. Pravdou je, že Tilstonova hudobná kariéra nie je taká oslnivá, dá sa povedať, že je ticho stabilná a trvá už vyše štyridsať rokov. Ale ako sám tvrdí: „Ja som spokojný, no jediná vec, čo som v živote prešvihol, bol telefonát s Johnom Lennonom.“

Al Pacino (* 25. apríla 1940)

Oscarový herec Al Pacino (83) je jedným z najuznávanejších hercov filmovej histórie. Presadil sa v 70. rokoch a odvtedy patrí k silným ikonám amerických filmov. Jeho rodina pochádza zo Sicílie, ale on sa už narodil v USA. Za svoju kariéru získal deväť nominácií na Oscara, z toho jednu premenil v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Vôňa ženy. Je tiež držiteľom Zlatého leva z Filmového festivalu v Benátkach za celoživotné dielo. Z jeho filmov spomeňme napríklad trilógiu Krstný otec, Serpico, Dick Tracy, Diablov advokát, Krycie meno Donnie Brasco, Vtedy v Hollywoode, Klan Gucci a mnoho ďalších.

Druhá miazga

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Dan Fogelman

Obsadenie Al Pacino, Annette Bening, Christopher Plummer, Jennifer Garner, Bobby Cannavale, Josh Peck, Melissa Benoist

Dĺžka 106 min.

Rok 2015

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC