Film / seriál

Tarantinova Deviata

Dráma Vtedy v Hollywoode
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nebudem vás zdržovať predstavovaním jedného z najznámejších režisérov súčasnosti. Aj keby niekto z vás náhodou meno Quentin Tarantino nepoznal, málokto nevidel Pulp Fiction, projekt, ktorý sám Tarantino pravdepodobne už neprekoná. Rozhodne sa o to ale pokúsil v jeho zatiaľ poslednom veľdiele.

Film sa odohráva vtedy v roku 1969 v Hollywoode a bravúrne ho odohrávajú Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. Vidieť dva takéto formáty pohromade je úprimne povznášajúci zážitok, nad ktorým musí zaplesať srdce každého fanúšika kinematografie. Na druhú stranu je treba konštatovať, že na jednom plátne pre dve charizmy tejto kapacity často nie je miesto. Obe hviezdy vydávajú takú intenzívnu žiaru, že ostatné pre ňu takmer nie sú vidieť. Vo filme sa objavuje Al Pacino, Emile Hirsch aj Margot Robbie, tí ale ako keby sekundovali dvojici, ktorá naratív jednoznačne vedie. To prosím pekne neberte ako negatívne hodnotenie výkonu posledných spomenutých „megastars“, ktorých pozícia je daná už scenárom. 

Keď dôjdete na koniec cesty s kamošom, ktorý je trochu viac než brat a trochu menej než manželka, spiť sa do nemoty je jediný poriadny spôsob ako si dať zbohom

Desať a dosť

Tarantino sa nechal počuť, že za život natočí desať filmov a sekne s tým. To je snaha veru sympatická, znamená to totiž, že sa s každým filmom poriadne vyhrá. Okrem toho, režiséri, ktorí ich natočia viac, síce nakoniec majú na konte väčší počet filmov, tých výnimočných, ktoré si verejnosť zapamätá, aj tak ale viac než desať nie je. Tak schválne, koľko Spielbergových filmov viete vymenovať? No vidíte. A to ich natočil skoro šesťdesiat. Uvaliť na seba po desiatke embargo znamená, že si každý nový projekt vypiplete, ako sa len dá. Pretože viete, že to nebudete robiť donekonečna.

Óda na Quentina

So svojím deviatym filmom sa Tarantino rozhodol natočiť sám seba. Film je evidentne tvorený tak, aby to bavilo primárne jeho samého, bez ohľadu na divákov. Hoci by to mohlo vyznieť ako kritika, nie je to nevyhnutne tak. Dlhé zábery, hudobné monológy, morbídne akčné scény, dlhé, vycizelované dialógy, jednoducho klasická tarantinovka. Vtedy v Hollywoode pôsobí, ako by ste vzali tie najlepšie scény z jeho predchádzajúcich filmov a pretočili ich tak, aby dávali zmysel dohromady. Koľkokrát sa tak striedajú žánre a štýly, ale kto má rád Tarantina, bude šťastím bez seba. Kto sa na film bude pozerať s o niečo menšou láskou k tomuto režisérovi, sa bude miestami diviť, tie miesta ale samé o sebe budú také kvalitné, že údiv aj tak skončí úsmevom. Kto do toho ide ako nepopísaný list papiera, no, tam to môže škrípať.

Tí kritickí

Zišlo sa totiž aj pár názorov, že tie zmeny žánrov nemajú dejové, ani štylistické opodstatnenie. Že je to celé moc dlhé, taká onania režiséra, ktorý film skončí, až sa jemu samotnému zachce. A áno, tieto hlasy dávajú istý zmysel, ale na Tarantinove filmy sa nechodí preto, že by to bol režisér publiku podliezajúci mainstreamovými či neodvážnymi voľbami. Na Tarantina sa chodí kvôli jeho špecifickému štýlu, ktorý režiséra veľmi baví, a ak sa vám to nepáči, je mu to dosť jedno. Práve táto špecifickosť bez ohľadu na čokoľvek iné ako seba samého, dala jeho filmom kultový status, ktorý sa opakuje prakticky s každým jeho novým dielom. A to sa o drvivej väčšine režisérov jednoducho povedať nedá. Vážme si to teda. Ak Tarantino drží slovo, natočí už len jeden film. Čo je škoda. Zato to ale bude (ako vždy) bomba.

Quentin Tarantino

Americký filmár, ktorý nikdy nevyštudoval žiadnu filmovú školu, namiesto toho vo videopožičovni, kde pracoval, napozeral toľko filmov, koľko sa do jednej hlavy len vojde. Vďaka svojmu rozsahu, ktorý dokazuje už cez niekoľko desaťročí, je súčasne považovaný ako za klasika, tak aj za moderného režiséra.

Zaujímavosť

V scéne, kde ide Cliff opraviť anténu, je možné medzi vybavením v kôlni zazrieť plameňomet, čo je odkaz na koniec filmu, kde túto zbraň použije Rick.

Pozrite si aj

Pulp Fiction

Tam sa dá povedať Tarantinova kariéra začala naplno, film je plný drsného humoru a klasických Tarantinových kúskov, vďaka čomu sa okamžite stal kultovým filmom.

Osem hrozných

Tarantinov ôsmy, predchádzajúci film, na ktorý tu priamo nadväzuje. Podstatne pri ňom vystupuje zo svojho vlastného radu, vďaka čomu si skalní fanúšikovia môžu užiť aj netarantinovskú estetiku.

Vtedy v Hollywoode

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Quentin Tarantino

Scénár Quentin Tarantino

Obsadenie Timothy Olyphant, Margot Robbie, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Dakota Fanning, Al Pacino, Luke Perry

Dĺžka 165 min.

Rok 2019

HBO streda 22. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC