Film / seriál

Ako zničiť impérium luxusu

Klan Gucci – životopisný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pád rodu Gucciovcov sprevádzaný vraždou dediča módneho impéria plnil titulné stránky novín už trikrát. V roku 1995 v čase vraždy, v roku 1997 počas súdneho procesu a znova po premiére filmu v roku 2021.

Legendárny režisér Ridley Scott má na svojom konte také ikonické filmy ako Votrelec, Blade Runner, 1492: Dobytie raja, Gladiátor, Dobrý ročník alebo Marťan. Tentokrát prichádza s príbehom, v ktorom luxus a dekadencia tvorí nerozlučný pár a hlavná hrdinka v sebe kombinuje vlastnosti Gladiátora i Votrelca.

Škandálna téma = škandálny film 

Klan Gucci je film, ktorý vzbudzoval pozornosť už pred samotným natáčaním aj počas neho. A nielen pre svoje hviezdne obsadenie. Najväčšej mediálnej smršti, vrátane hrozieb žalobou, čelil po svojej premiére. Príbeh úpadku rodiny Gucciovcov, ktorá po desaťročia ovládala svetoznáme módne impérium, totiž opisuje v nelichotivých farbách. Ako inak, keď predlohou filmu bola kniha spisovateľky Sary Gay Forden, ktorej podtitul znel Senzačný príbeh vraždy, šialenstva, pôvabu a chamtivosti. Do sporu s potomkami Alda Gucciho sa dostal aj režisér filmu Ridley Scott. Výčitky, že zobrazil ich predkov ako „buranov a gaunerov necitlivých k okolitému svetu“ zmietol poukazom na to, že koniec koncov rozpráva o rodine, ktorej členovia skončili vo väzení pre daňové úniky či vraždili.

Gratulujem k tomu, že teraz vlastníš väčšinu akcií firmy Gucci. To musí byť pocit!
Aldo Gucci

Luxus nie je pre ostýchavých

Nahliadnuť do sveta bohatých plného luxusu, dráždivých tajomstiev, ale aj intríg a pikantérií, je vždy zaujímavé. V prípade filmu Klan Gucci je vec o to zaujímavejšia, že rozpráva o udalostiach, ktoré sa skutočne stali. Ide vlastne o dva paralelné príbehy – v jednom sme svedkami rozkladu rodiny Gucciovcov a ich postupnej straty kontroly nad vlastnou firmou, v druhom potom pozorujeme tragický vzťah ambicióznej Patrizie Reggiani (Lady Gaga) s najmladším potomkom rodu – Mauriziom (Adam Driver). Napriek tomu, že si Mauriziov otec (Jeremy Irons) dobre uvedomoval, čo je Patrizia zač, nedokázal svadbe mladého páru zabrániť. Nevyberavými intrigami a pod vedením obskúrnej vedmy (Salma Hayek) sa Patrizii čoskoro podarilo znesváriť aj zvyšných členov rodiny (Al Pacino a Jared Leto). To všetko pritom robila Patrizia z lásky k Mauriziovi a v snahe povzniesť značku Gucci na absolútny vrchol módneho neba. Svojimi krokmi paradoxne zničí oboje, svoje manželstvo i firmu. Pomstychtivá nájomná vražda, ktorú neskôr zorganizuje, je už len zlostnou bodkou za jej zbabraným snažením.

Tragédia s príchuťou čierneho humoru

Film vyniká v mnohých ohľadoch. Prvým prekvapením je vynikajúci výkon Lady Gaga, ktorá sa medzi hereckými esami, ktoré ju vo filme sprevádzajú, rozhodne nestratila. Druhým prekvapením je bezpochyby tón filmu. Napriek pochmúrnej téme je rozprávanie vedené vo svižnom tempe, s gráciou a takmer všadeprítomným humorom. Napríklad figúrka Mauriziovho natvrdnutého bratranca Paola v podaní Jareda Leta, ktorý je tu namaskovaný na nepoznanie, sa pohybuje na hrane grotesky. Mnohí kritici tento nevážny tón považujú za nemiestny. Ako však lepšie uchopiť príbeh, v ktorom sa jeho reálni aktéri často správali spôsobom, ktorý je mimo bežného chápania? Napríklad na otázku reportéra, prečo radšej manžela nezabila sama, odpovedala Patrizia s ohromujúcou úprimnosťou, že predsa zle vidí a mohla by tak minúť. Logické, že?

Lady Gaga 

Celým menom Stefani Joanne Angelina Germanotta sa narodila v New Yorku, má však talianskych predkov. Preslávila sa pod pseudonymom Lady Gaga ako popová speváčka, skladateľka, klaviristka a textárka, a to prostredníctvom hitov Poker Face, Paparazzi, Alejandro alebo Bad Romance. V roku 2011 ju časopis Forbes označil za najmocnejšiu ženu planéty. Má trinásť cien Grammy, trinásť cien MTV. Zahrala si v seriáli American Horror Story, za ktorý má dva Zlaté glóbusy, a za hudobnú romancu Zrodila sa hviezda (2018) získala Oscara.

Klan Gucci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,9 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Réžia Ridley Scott

Scénár Becky Johnston, Roberto Bentivegna

Obsadenie Salma Hayek, Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Camille Cottin, Jack Huston, Jeremy Irons

Dĺžka 164 min.

Rok 2021

HBO nedeľa 17. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC