Film / seriál

Všetko má svoje medze

Dogman – talianska dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Surová taliansko-francúzska dráma, v ktorej morálne kompromisy vyústia v tragédiu za hranicami bežnej predstavivosti.

Taliansky režisér Matteo Garrone zbieral filmové ceny a pochvaly kritikov už od svojho filmového debutu v roku 1997. Divácky však prerazil až brutálnou mafiánskou drámou Gomora (2008), v ktorej bez ohľadu na osobné riziko predviedol, ako vyzerá život v tieni neapolskej mafie aj jej praktiky. Potom prekvapil skvelou komédiou Reality. Príbeh o majiteľovi rybárne, ktorého pohltí účasť v televíznej show Big Brother natoľko, že prestane rozlišovať medzi realitou a snívaním, získal hlavnú cenu na filmovom festivale v Cannes. Ďalším dielom bola hviezdne obsadená Rozprávka rozprávok, zmes fantastických príbehov pre deti i dospelých, ako ich na začiatku 17. storočia zapísal neapolský básnik Giambattista Basile. Nasledovať mala nová verzia Pinocchia. Komplikácie pri výrobe špeciálnych efektov však prerušili práce na dlhých 10 mesiacov, a tak sa Garronemu otvorila nečakaná možnosť natočiť svoj vysnívaný, dvanásť rokov odkladaný projekt Dogman.

Tu slnko nesvieti

Dej filmu sa odohráva na spustnutom predmestí nemenovaného talianskeho veľkomesta, ktoré je domovom všelijakých stroskotaných existencií. K nim patrí aj Marcello (Marcello Fonte), drobný, láskavý mužík a majiteľ ošúchaného psieho salónu. Záleží mu na troch veciach – na psoch, svojej dcére a na tom, aby ho ľudia v okolí mali radi. Ostatne tunajšia komunita drží spolu množstvom drobných rituálov, od spoločných obedov po večerný futbal. Ospalú pohodu narúša iba bývalý boxer a primitívny násilník Simoncio (Edoardo Pesce), ktorý je závislý na kokaíne. Jeho dodávateľom je prekvapivo práve Marcello. Medzi oboma mužmi, ktorí sú inak dokonalými protikladmi, panuje záhadné puto. Marcello sa nedokáže vzoprieť žiadnej zo Simonciových požiadaviek. Asistuje mu pri vlámaní, pri bitkách, poskytuje mu drogy na dlh. Lenže nekonečný rad kompromisov ústi k stále väčším Simonciovým nárokom a drzejším plánom. Po poslednom z nich sa z Marcella stáva vyvrheľ štvrti. Hoci za svoju chybu zaplatil strašnú cenu, nezískal nič. Ale všetko má svoje medze a Marcello siahne v bezvýchodiskovej situácii po riešení, ktoré by u neho nikto nečakal.

Počul som, že si zmlátil dvoch Rumunov a zastavilo ťa až desať policajtov.

Obraz márnosti alebo varovanie?

Neutešenou atmosférou, surovosťou aj nevídane drsným vyvrcholením sa Garrone z ríše rozprávok a komédií vracia do tej časti Talianska, o ktorej turisti nemajú ani zdanie. Človek sa pri sledovaní filmu až miestami zdráha uveriť, že nasnímané reálie pochádzajú z Európy. Ale je to tak. Úpadok miesta ako by odrážal aj postupnú stratu vôle a sebaúcty hlavného hrdinu Marcella. Záverečná vzbura už na veci nemôže nič zmeniť. Aj preto nemožno tento film pridať k dlhému zoznamu príbehov o vzbure osamelých hrdinov, ktorí sa heroicky vzopreli bezpráviu. Marcello je totiž spolutvorcom svojho tragického osudu od samého začiatku do horkého konca.

Na úspechu filmu sa okrem silného príbehu a Garroneho majstrovskej réžie podieľajú bezpochyby výkony predstaviteľov oboch hlavných úloh. Film bol nominovaný na Oscara, získal tri ceny na European Film Awards a jednu na filmovom festivale v Cannes. Je potrebné dodať, že dve z týchto cien náležali práve Marcellovi Fontemu v kategórii najlepší herec. Právom. 

Marcello Fonte (* 7. novembra 1978)

Tento taliansky herec, scenárista a režisér, ktorý tento rok oslávi svoje 44. narodeniny, vyrastal na predmestí Reggio Calabria. Po presťahovaní do Ríma, kde pracoval ako strážca v divadle, sa nadchol pre dramatické umenie. Začínal drobnými rolami v televízii. Svoju filmovú premiéru absolvoval v roku 2000, v roku 2002 sa mihol vo filme Martina Scorseseho Gangy New Yorku. V roku 2015 režíroval film Asino vola podľa vlastného scenára. Zásadný úspech mu priniesla rola psieho kaderníka vo filme Dogman, za ktorú získal niekoľko filmových cien.

Dogman

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57,3 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Matteo Garrone

Obsadenie Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi

Dĺžka 120 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD pondelok 5. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC