Film / seriál

Vita & Virginia

Vita & Virginia – britská životopisná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Príbeh vášnivého vzťahu plného intelektuálnych hier, túžby i žiarlivosti, ktoré viedli k napísaniu jednej z najlepších kníh Virginie Woolfovej.

Hovorí sa, že umelec, aby mohol tvoriť, musí byť trošku sebec, myslieť sám na seba, trochu trpieť, ale hlavne musí mať svoju múzu, ktorá zapáli plameň jeho umeleckej predstavivosti. Inak to nebolo ani v prípade slávnej britskej spisovateľky.

Zúrivá láska 

V príbehu Vita & Virginia sa ocitáme uprostred bohémskej smotánky v Anglicku dvadsiatych rokov minulého storočia. Vita Sackville-Westová (Gemma Arterton) je spisovateľka a aristokratka, manželka diplomata, ktorá sa ale manželstvom nijako neobmedzuje a koleduje si o škandál cez aférky so ženami. O svojom názore na ženy a manželstvo sa nebojí hovoriť nielen so svojím mužom, ale ani verejne, napríklad v rádiu. Napokon touto scénou celý film začína. Na jednom z nespútaných spoločenských večierkov tej doby stretne Virginiu Woolfovú (Elizabeth Debicki), ktorou je úplne uchvátená. Vita obdivuje jej tvorbu aj životné postoje a tu, uprostred bujarého veselia, začína ich búrlivý milenecký vzťah, ktorý prechádza všetkým, vrátane pochybovania o sebe samej či depresívnych stavov, ktorými Woolfová trpela už od detstva. 

Hovoríte niekedy, čo si myslíte alebo si myslíte, čo hovoríte?

„Vita & Virginia je odvážny, súčasný pohľad na opojný vzťah, ktorý inšpiroval Woolfovú k napísaniu románu Orlando. Je to film, ktorý skúma kreativitu, sexualitu a priateľstvo. Bolo to emocionálne pôžitkárske spojenie, ktoré sa zachovalo v listoch, ktoré si vymieňali od chvíle, kedy sa stretli v roku 1922, až do smrti Woolfovej v roku 1941,“ hovorí o filme jeho režisérka Chanya Button. Vita & Virginia je jej druhým celovečerným filmom. Debutovala filmom Burn Burn Burn v roku 2015, atypickým road movie party kamarátov, ktorí podľa inštrukcií zosnulého idú rozsypať jeho popol na miesta, ktoré určil vo svojom závete. Dráma bola nominovaná na cenu BIFA Discovery. 

Bestseller i samovražda

Aj keď je scenár Vity & Virginie postavený hlavne na vzťahu oboch dám, je tu zároveň vykreslený neľahký životný príbeh Woolfovej. Jej depresívne stavy mali pôvod už v neľahkom detstve, kedy bola sexuálne obťažovaná svojím bratom. V tom čase sa o týchto veciach nehovorilo, a tak si svoje chmúry niesla celý život v sebe. Hoci mala lesbickú orientáciu, vydala sa za Leonarda Woolfa, ktorý podporoval jej spisovateľskú kariéru. Dokonca spolu kúpili tlačiarenský lis a založili vydavateľstvo Hogarth Press. Okrem jej kníh vydávali básne T. S. Eliota alebo dielo Sigmunda Freuda. Milenecký vzťah s Vitou bol jedným z dôležitých míľnikov jej života, po jeho skončení ostali obe ženy priateľkami. Román Orlando, ktorý bol dieťaťom, ktoré vzišlo z tohto vzťahu, sa stal po svojom vydaní bestsellerom. 

Bohužiaľ oproti filmu, kde je toto len naznačené, sa psychický stav Woolfovej zhoršoval a v roku 1941 spáchala samovraždu dobrovoľným utopením. 

Gemma Arterton

Narodila sa v anglickom Kente. Rodičia sa rozviedli v jej piatich rokoch a odvtedy vyrastala len s matkou a sestrou. Už od detstva sa chcela stať herečkou. Vyštudovala Royal Academy of Dramatic Art. Počas štúdia získala svoju prvú profesionálnu úlohu vo filme Capturing Mary (2007), ktorý režíroval Stephen Poliakoff. Jej prelomová rola prišla v roku 2008, keď sa objavila v bondovke Quantum of Solace. A zahrala si tiež vo vtipnej krimi The King‘s Man: Prvá misia.

Vita & Virginia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57,5 % Hodnotenie redakce
Foto Joj Cinema

Réžia Chanya Button

Scénár Eileen Atkins, Chanya Button

Obsadenie Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Isabella Rossellini, Rupert Penry-Jones, Peter Ferdinando, Emerald Fennell, Gethin Anthony

Dĺžka 110 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD utorok 22. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC