Film / seriál

Trýznivá cesta ku šťastiu legendárnej spisovateľky

Zrodila sa Astrid – životopisná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Filmový zážitok. To je na mnohých festivaloch ocenený film o živote legendárnej spisovateľky Astrid Lindgrenovej, ktorý opisuje jej ťažké roky pred tým, než sa stala slávnou.

Napísali príbehy, ktoré dodnes neprestávajú fascinovať milióny čitateľov na celom svete. Lenže často aj ten ich vlastný by vydal na román alebo film. Mali svoje tajomstvá. Napríklad slávna detektívkárka Agatha Christie trpela dysgrafiou a musela svoje knihy diktovať, obaja jej manželia ju podvádzali. Alebo J. R. R. Tolkien bol jedným z prekladateľov Starého zákona do angličtiny a chrápal tak nahlas, že ho manželka vykázala zo spálne a musel spať vo vani.

Niektoré príbehy zo životov slávnych spisovateľov sú úsmevné, iné strhujúce a dojemné. A taký je aj ten Astrid Lindgrenovej, najväčšej švédskej spisovateľskej hviezdy, autorky Pipi Dlhej pančuchy alebo Detí z Bullerbynu.

Pipi Dlhú pančuchu, svoje najslávnejšie dielo o nebojácnej deväťročnej dievčine, Lindgrenová napísala v roku 1944, vyšla o rok neskôr, a Lindgrenovú pasovala na úspešnú a medzinárodne známu autorku. V tom čase mala tridsaťosem rokov a mala za sebou najťažšie chvíle svojho života. A práve o nich rozpráva film Zrodila sa Astrid.

Päť rokov bez dieťaťa

Vracia sa do jej šestnástich, do tvrdého života na farme jej otca i prísnych pravidiel kresťansky upätej matky. Zábleskom sľubnej budúcnosti je ponuka vydavateľa miestnych novín Reinholda Blomberga, ktorý si všimol jej rozprávačský talent. Dievčine pred prahom plnoletosti učaruje nielen svet, ktorý Blomberg predstavuje, ale aj on sám. Porady, ktoré najnovšie prebiehajú hlavne vo vydavateľovej spálni, však nezostanú bez následkov… Tehotenstvo Astrid sa ale „nehodí“ – ani nahnevanej matke, ani otcovi dieťaťa, ktorý je ešte stále v stave manželskom a hrozí mu väzenie za cudzoložstvo.

Únikom je pre Astrid odchod do Kodane, kde môže porodiť bez toho, aby musela oznámiť meno otca – Blombergova manželka by tak stratila dôležitý dôkaz pred chystajúcim sa súdnym procesom. Astrid porodí syna Larsa, je však vzhľadom na tiahnuci sa proces nútená nechať ho u dánskej pestúnky – na dlhých päť rokov. Občasné návštevy jej materské utrpenie nestenčia – Lars s ňou takmer nekomunikuje a ako k matke sa vinie k svojej pestúnke…

Srdcom proti zvyklostiam

Pôsobivým spôsobom mladú Lindgrenovú vo filme stvárnila dánska herečka Alba August. Samozrejme nezostalo pri tom, že by sa naučila len text v scenári. „Predsa len, je to zodpovednosť, zahrať si najväčšiu švédsku kultúrnu osobnosť,“ hovorí. Naučila sa preto písať na písacom stroji, prečítala všetky (a že ich je!) knihy Lindgrenovej a tiež s kolegom Magnusom Krepperom strávili nejaký čas na farme.

„Astrid je takmer počas jedného dňa donútená stať sa ženou a prevziať skutočnú zodpovednosť nielen za seba, ale aj za druhého človeka, pričom nasleduje svoje srdce a zároveň stojí proti spoločenským normám. A áno, ona toho bola schopná, naozaj to urobila,“ povedala s obdivom k Lindgrenovej jej predstaviteľka.

Tá zažívala silné okamihy aj po premiére filmu pred štyrmi rokmi. „Prišlo za mnou mnoho ľudí a rozprávali mi o svojej matke alebo príbuzných, ktoré prešli podobnými skúsenosťami. Niečia matka bola znásilnená, všetci okolo nej sa tvárili, že sa nič nestalo, potom, že žiadne dieťa neexistuje. V psychiatrickej liečebni si potom vzala život… Ide o to, že som o týchto veciach nikdy nepočula, pritom sú takou veľkou a dôležitou súčasťou našej histórie…,“ uzatvára Alba August.

Alba August (* 6. júna 1993)

K filmu aj divadlu mala rodáčka z dánskej Kodane vždy blízko. Jej matka Pernilla je poprednou švédskou herečkou, otec Bille dánskym režisérom. Ten sa tiež postaral o jej vstup do sveta filmu, keď ju v jej ôsmich rokoch obsadil do svojho filmu o neľahkej láske dvoch dospelých ľudí Pieseň pre Martina. Plnými nohami ale Alba do sveta filmu a televízie skočila o dvanásť rokov neskôr, teraz točí ako filmy, tak aj seriály, je napríklad hviezdou série Komunita o neslávne známej skupine fanatických veriacich.

Zrodila sa Astrid

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,8 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema, Profimedia.cz

Réžia Pernille Fischer Christensen

Obsadenie Alba August, Maria Bonnevie, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Björn Gustafsson, Liv LeMoyne

Dĺžka 123 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD sobota 14. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC