Film / seriál

Slobodný ako vták

Dobrodružný film Rozprestri krídla
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Príroda je síce mocná, ale občas ľudskú pomoc potrebuje, najmä pri záchrane ohrozených druhov.

Rodinná a zároveň environmentálna dráma Rozprestri krídla dokazuje, že jablko naozaj nepadá ďaleko od stromu. A to keď Christian, vedec a ochranca prírody, tak trochu donúti svojho syna stráviť s ním leto v divočine. Z pôvodne nudného leta sa stane neuveriteľné dobrodružstvo, kedy nielenže otec a syn k sebe nájdu cestu, ale z malého chlapca sa stane odvážny muž, ktorý dokáže vzdorovať prekážkam, len aby nevyhynul jeden zdanlivo obyčajný vták. Dojemný príbeh je natočený podľa skutočných udalostí.

Ako využiť mainstream

Režisér Nicolas Vanier je doslova špecialista na filmy točené v divočine a je tiež horlivým ochrancom prírody, takže film Rozprestri krídla úplne zapadá do jeho režisérskeho naturelu. Už v roku 2013 previedol na filmové plátna obľúbený príbeh malého chlapca a horského psa Bella a Sebastián. O ďalšie štyri roky neskôr prišiel tiež s filmom o priateľstve malého chlapca a staršieho pútnika, ktorý je oficiálne označovaný za pytliaka, ale v podstate je ochrancom prírody, L'École Buissonnière (Škola života). Vaniera očividne bavia ekologické témy a snaží sa svoje názory odovzdávať ďalej, treba dodať že veľmi atraktívnou formou.

Niektoré druhy vtákov považujú osobu, ktorú prvú uvidia, za svojho rodiča. Technicky, si teraz ich otec.

Tentoraz sa Vanier inšpiroval neuveriteľným príbehom Christiana Moulleca (Jean-Paul Rouve), milovníka i ochrancu prírody, ktorý sa podieľal na scenári k filmu. Ten sa rozhodol zachrániť divé husi, ktorým hrozilo vyhynutie kvôli narušovaniu ich migračných trás. Zostrojil preto niečo medzi rogalom a ultraľahkým lietadlom a s jeho pomocou sa snažil husi bezpečne dopraviť do ich prirodzených zimovísk. A to tak, že celú cestu letel s nimi. Skôr než ako realita, to znie ako rozprávkový príbeh, ale tie najbláznivejšie nápady sa často stávajú realitou.

Vanier tak spojil svoje obľúbené témy, ochranu divočiny a príbeh o chlapcovi s „netypickými“ kamarátmi. Aj keď je od prvého záberu jasné, ako celý film dopadne, Vanier je výborný rozprávač, ktorý vás dokáže chytiť za srdce. Vlastne jeho režisérske poňatie nie je ničím výnimočné, len pracuje so skvelými zábermi divočiny (za tie by sa nemusel hanbiť žiadny dokumentárny kanál), dobre vybranými hercami a všetko dokresľuje nevtieravou hudbou. Jeho príbehy nie sú zložité, ale hrdinstvo a hodnoty, o ktorých rozprávajú, sú až archetypálne, a tým pádom blízke snáď každému.

Skvelý v tomto filme je herec Jean-Paul Rouve, ktorý je vlastne takým veľkým dieťaťom. Keby sa snažil hrať Christiana ako prísne erudovaného a odmeraného vedca, film by dosť stratil na atraktívnosti. Takto prepadnete jeho nadšeniu úplne rovnako ako jeho syn a napriek všetkým prekážkam a nebezpečenstvám budete divokým husiam fandiť ako o život, aby sa dostali do svojho cieľa.

Rozprestri krídla

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Nicolas Vanier

Scénár Christian Moullec, Matthieu Petit

Obsadenie Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Louis Vazquez, Frédéric Saurel, Lilou Fogli, Gregori Baquet, Dominique Pinon

Dĺžka 113 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD sobota 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC