Film / seriál

Šéf s ručením obmedzeným

Dobrý šéf – španielska komédia
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Odpudivý manipulátor? Iste! V podaní excelentného Javiera Bardema sa napriek tomu v tejto čiernej komédii stane vaším obľúbencom!

Dobrý šéf, to je niečo, o čom každý zamestnanec vo svojej práci sníva. A Julio Blanco (Javier Bardem) to svojim zamestnancom dopriava. Tvrdí, že pre neho sú všetci rodina. A ich problémy sú aj jeho problémy. Teraz má jeho podnik na výrobu priemyselných váh Básculas Blanco, ktorý viedol už jeho otec, možnosť získať ďalšie dôležité ocenenie v poradí – Regionálne uznanie pre najlepší podnik. A pretože Julio berie podnikanie vážne, urobí pre jeho získanie všetko. Veľkou otázkou je, či je to dobrá správa aj pre zamestnancov.

Je nutné získať cenu za každú cenu

Španielsky film Dobrý šéf z roku 2021 (u nás v kinách od roku 2022) v réžii Fernanda Leóna de Aranoa je brilantnou komédiou, ktorá na udeľovaní španielskych filmových cien Goya získala hneď šesť ocenení vrátane tých pre najlepší film, najlepší scenár, najlepšiu réžiu a herca v hlavnej úlohe. Zápletka príbehu je jednoduchá. Za pár dní má do továrne doraziť komisia, ktorá rozhoduje o udelení ceny, a v tej chvíli musí byť všetko na svojom mieste a v poriadku. Lenže ako to už býva, v rozhodujúcom okamihu sa dostavia problémy, ktoré musí Julio riešiť. Medzi ne patria aj strasti vedúceho výroby, ktorý je síce perfektný pracovník, ale v súčasnosti má veľké problémy s manželkou a je úplne mimo. Navyše pred továrňou demonštruje nedávno prepustený robotník a Julio musí riešiť aj problémy so stážistkou Lilianou. O čo ide? Podľa jeho slov sú síce zamestnanci jeho rodinou, lenže pri tom akosi zabudol na to, že s rodinnými príslušníkmi by sa, tak nejako, nemalo spať. A tak Julio manipuluje so svojimi zamestnancami a ťahá za nitky ich pracovného i osobného života, čo mu sily stačia. Podarí sa mu pri tom všetkom vytúžené ocenenie získať?

Viete, že s mojou ženou sme nemali deti. Moje deti ste vy všetci.
Julio k svojim zamestnancom

Jedna z tvárí Javiera Bardema

Španielsky herec Javier Bardem má pomerne rozsiahly repertoár, zahral si zloduchov, homosexuálov, výtvarníkov, zločincov a v Dobrom šéfovi ukazuje ďalšiu zo svojich hereckých polôh, tú komediálnu. Treba povedať, že opäť geniálne. Kto si to pozrie, bude ho právom milovať. Jeho postava totiž nie je len „dobrý otec“ svojich zamestnancov, ale je ukážkou súčasného manažérskeho sveta, kedy je človek zameraný na výkon a dosiahnutie cieľov, pre ktoré je potrebné urobiť maximum. Keď sa všetko darí, je Bardem skvelým zamestnávateľom, len čo je treba niečo dosiahnuť, ukazuje svoju ďalšiu tvár manipulátora, ktorý berie zamestnancov ako koliesko v dobre namazanom súkolesí.

Samá chvála

Dobrý šéf je ôsmym filmom nezávislého španielskeho režiséra a scenáristu Fernanda Leóna de Aranoa. K filmu napísal aj scenár. Rovnako ako v roku 2017, kedy nakrútil film o vládcovi kokaínového impéria Pablovi Escobarovi. Aj tu si zahral hlavnú rolu Javier Bardem. Stretli sa spoločne ešte vo filme Pondelky na slnku z roku 2002. „Dôvodom, prečo som natočil už tri filmy s Aranoou je skutočnosť, že Fernando je jedným z najlepších scenáristov, ktorých som kedy spoznal. A ja ich poznám. A tiež je úžasný režisér, úžasný strihač, skvelý producent, a predovšetkým skvelá ľudská bytosť s čistým svedomím, stvorená na rozprávanie príbehov. A to je silná kombinácia,“ vyznal sa herec Bardem.

Javier Bardem (* 1. marca 1969)

Španielsky herec, pochádza z umeleckej filmovej rodiny. V divadle si zahral už ako dieťa, ako teenager v mnohých seriáloch. Prvú filmovú príležitosť dostal od režisérov Juana Josého Bigasa Luny a Pedra Almodóvara vo filmoch Lulu a jej vek a Vysoké opätky. Bardem patrí v súčasnosti k jedným z najoceňovanejších hercov. Z ďalších jeho filmov spomeňme napríklad Na dno vášne, Collateral, Skyfall, Goyove prízraky, Táto krajina nie je pre starých, Duna a ďalšie.

Dobrý šéf

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Fernando León de Aranoa

Obsadenie Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, María de Nati, Mara Guil, Sonia Almarcha, Óscar de la Fuente

Dĺžka 120 min.

Rok 2021

JOJ Cinema HD utorok 26. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC