Film / seriál

Ostrovček lásky i smútku

Romantická dráma Svetlo medzi oceánmi
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Čo sme ochotní urobiť pre lásku a rodinné šťastie? Často čokoľvek, aj keď naše rozhodnutia nemusia byť vždy tie najlepšie.

Svetlo medzi oceánmi patrí k tým filmom, pri ktorých je dobré pripraviť si vreckovky. Ale nemusíte mať strach, nejde o plytký „doják“ pracujúci len so samými klišé. Všetko sa začína ako krásny romantický príbeh, ale ako to tak v živote chodí, slnko nemôže svietiť neustále. A tak film ponúka aj trochu tých závažnejších otázok. Tá hlavná by mohla znieť asi takto: Čo znamená byť rodičom?

Pozor na svoje priania

Je to film o láske, ale aj o vine, odpustení a vykúpení. Hlavné postavy tu totiž neustále robia katastroficky zlé rozhodnutia, a to kvôli láske – láske k partnerovi, láske k dieťaťu. A potom sa s dôsledkami svojich rozhodnutí musia nejako vyrovnať. Tým pádom tu nie sú žiadni klaďasi a záporáci, ale iba ľudia, ktorí konajú, ako konajú, ťažko ich rozhodnutia nejako škatuľkovať.

Citlivo spracovaný príbeh o rodičovstve i ľudských chybách

Svetlo medzi oceánmi vás zoznámi s vojnovým veteránom Tomom Sherbourneom (Michael Fassbender), ktorý prežil hrôzy v zákopoch počas prvej svetovej vojny. Aby našiel stratený duševný pokoj, rozhodne sa prijať prácu ako strážca majáku na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Austrálie. V izolácii ale nemôže byť stále, občas sa musí vydať aj na pevninu, a tak čudácky samotár stretne Isabel (Alicia Vikander) a zamilujú sa. Isabel si Toma vezme a spoločne si budujú svoje hniezdočko lásky na ostrove. Ich život na majáku je idylický, kým ich nedostihne smutná realita, že nemôžu mať deti.

Osud (alebo more) im nedlho po strate druhého dieťaťa prinesie nečakanú možnosť. Na mori sa objaví loďka, v ktorej je mŕtvy muž a živé malé dieťa. Čo teraz? Majú sa maličkého ujať a vydávať ho za vlastné dieťa? Alebo majú všetko nahlásiť úradom a dúfať, že sa dieťa dostane k svojej rodine? Rozhodnutie je to neľahké, ale Tom sa nechá presvedčiť svojou ženou, že by si mali vybrať prvú možnosť. Lenže kdesi na pevnine je matka (Rachel Weisz), ktorá oplakáva svoje dieťa, a Tom sa o tom dozvie…

Silné herecké obsadenie je dôvodom, prečo nie je Svetlo medzi oceánmi len romantikou útočiacou na vaše city. Všetko je totiž veľmi skutočné. Emócie, ktoré postavy prežívajú, rozhodnutia, ktoré musia urobiť, dôsledky, s ktorými sa musia potýkať, sú veľmi dobre spracované aj scenáristicky, takže postavy sú uveriteľné. Fassbender ako uzavretý Tom si vás nezíska len svojou charizmou, ale aj vnútorným bojom, kedy sa rozhoduje, či obetuje svoje šťastie za šťastie niekoho iného. Podobne tiež dámy bravúrne herecky zvládajú silné emócie. Vikander je o niečo expresívnejšia než Weisz, ale obe presvedčia, že sú, alebo by mohli byť vynikajúce matky. A ďalším lákadlom, prečo sa na film pozrieť, je samozrejme krásne prímorské prostredie, v ktorom sa natáčalo. V tomto filme do seba jednoducho všetko zapadá, ako má.

Svetlo medzi oceánmi je veľmi citlivo spracovaný príbeh o rodičovstve i ľudských chybách. Je to dojemný a zároveň inteligentný film.

Alicia Vikander

Alicia Vikander je pôvodom švédska herečka, ktorá patrí k mladým hereckým hviezdam. Pôvodne sa venovala tancu, ale nakoniec jej učarovalo herectvo (jej matka – herečka ju brávala už ako malú pravidelne so sebou do divadla). Hrá nielen vo švédskych filmoch, ale presadila sa aj v Hollywoode. Mohli ste ju vidieť v Anne Kareninovej (2012) alebo v Dánskom dievčati (2015), vďaka ktorému získala aj sošku Oscara.

Zaujímavosť

Výborná chémia fungovala medzi hercami Michaelom Fassbenderom a Aliciou Vikander nielen na plátne, herci tvorili pár aj v skutočnosti.

Pozrite si aj

Radostná udalosť

Rodičovstvo je náročné, ale dá sa na neho pozrieť aj odľahčenou formou. Tento film je skôr o príprave na to, stať sa rodičmi. A ak máte dosť rodinných drám a závažných emócií, pri tejto francúzsko-belgickej ľahkej komédii si určite „odfrknete“.

Dar

Ako sa dá vyrovnať so stratou dieťaťa? Žiadny manuál na emócie neexistuje, a tak to rodičia Bennetta, Susan Sarandon a Pierce Brosnan, skúšajú každý po svojom. A potom im do života ako veľká voda vpadne priateľka ich syna, ktorej v živote chýba nielen Bennett, ale možno aj niečo viac. 

Svetlo medzi oceánmi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,1 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Derek Cianfrance

Scénár Derek Cianfrance

Obsadenie Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz, Caren Pistorius, Anthony Hayes, Emily Barclay, Leon Ford

Dĺžka 132 min.

Rok 2016

JOJ Cinema HD utorok 22. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC