Film / seriál

NOS4A2

NOS4A2
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

NOS4A2 znie ako nejaký tajomný kód. Pod šifrou, ktorá sa číta Nosferatu, sa schováva najnovšia seriálová pecka. Hororová televízna dráma z dielne AMC bude podľa všetkého niečo, čo by si milovníci hororu, napätia a seriálov nemali nechať ujsť. Či už kvôli námetu alebo celkovej atmosfére, z ktorej mrazí tak, ako to máme radi.

Seriál sleduje príbeh Victorie „Vic“ McQueen, mladej umelkyne, ktorá u seba odhalí nadprirodzenú schopnosť. Dokáže vysledovať Charlieho Manxa, živého mŕtveho, ktorý sa živí dušami detí. Čo mu z nebohých obetí ostane si ukladá v Christmaslande, zvrátenej dedine, ktorá existuje v jeho predstavách. Každý deň tu sú Vianoce a byť nešťastný tu znamená porušenie zákona. Vic postupne zisťuje, že len ona vďaka svojej superschopnosti môže šialeného Manxa poraziť a zachrániť jeho obete. Musí si ale dať pozor, aby pri tom neprišla o rozum a sama sa nestala jeho obeťou.

Keď jablko nepadá ďaleko od stromu

NOS4A2 je seriálovým spracovaním rovnomennej knihy z roku 2013, ktorá sa rýchlo stala bestsellerom. Jej autorom je Joe Hill, čo nie je nikto iný, než syn slávneho kráľa hororu a brilantného spisovateľa Stephena Kinga. Tak ako otec sa Joe Hill vie k žánru hororu postaviť ako sa patrí, čo potvrdzujú nadšené kritiky odborníkov aj vrelé prijatie čitateľmi. Ostatne Joe Hill je autorom ďalších siedmich úspešných kníh, románov či zbierok, a tiež radu komiksov i kratších poviedok.

Keď ide o život deťom, zviera sa srdce nielen rodičom

Bola len otázka času, než sa príbehu ako robeného pre filmové spracovanie niekto ujme. Nakoniec svoju šancu spracovať seriálový scenár dostal Jami O'Brien, pôvodnou profesiou producent, ktorý už sa ale v minulosti scenáristicky podieľal na seriáli Klamári (2009). A príbeh z knihy preniesol na televízne obrazovky v podstate jedna ku jednej, čo mu umožnil veľkorysý priestor desiatich dielov. Fakt, že sa réžie ujalo hneď šesť rôznych ľudí, dáva nádej, že pôjde o svieže dielo, ak sa teda v prípade žánru hororu hodí použiť tento výraz.

Sľubné herecké obsadenie

Úlohy sympatickej superženy Vic sa so všetkou cťou zhostila mladučká Ashleigh Cummings, hlavného zloducha Manxa si zahral o poznanie skúsenejší Zachary Quinto. Diváci ho poznajú predovšetkým zo série filmov Star Trek či z filmu Snowden. Dvojicu doplňuje Ebon Moss-Bachrach, seriálový herec známy napríklad z obľúbeného Zákona a poriadku, ktorý si zahral vedľajšiu úlohu vo filme Úsmev Mony Lízy. Dôležitý podiel na celkovej atmosfére a vyznení seriálu má aj hudba z pera skúsenej autorskej dvojice Saunder Jurriaans a Danny Bense, ktorí majú spoločne za sebou desiatky filmových i TV projektov a je vidno, že vedia, ako na to.

NOS4A2 má slušne zamiesené na úspech. Vo svete, kde stále prevažujú mužskí superhrdinovia a záchrancovia sveta nad tými ženskými, je každá nová superžena vítaná. Veľmi vďačný je aj motív zachraňovania nevinných detí. Skrátka, keď ide o život deťom, zviera sa srdce nielen rodičom. Plusové body NOS4A2 pridáva tiež spôsob, akým tvorcovia stavajú a postupne stupňujú napätie. Nejde o prvoplánové desenie, ani lacné strašenie. Naopak, milovníci hororu dostanú dávku sofistikovaného strachu a poctivého mrazenia v zátylku.

Zachary Quinto

Americký filmový a seriálový herec a producent. Jeho prvá úloha bola v roku 1994 v seriáli Touched by an Angel. Následne účinkoval v niekoľkých ďalších seriáloch ako napríklad Čarodejnice, Kriminálka Las Vegas alebo Six Feet Under. V roku 2004 dostal príležitosť od televízie FOX zahrať si počítačového experta Adama Kaufmana v populárnom seriáli 24. Objavil sa tiež v sérii filmov slávneho Star Treku.

Zaujímavosti

Od roku 2015, kedy stanica AMC oznámila, že pracuje na seriálovom spracovaní knižného bestselleru NOS4A2, trvalo celé 3 roky, kým výsledok uzrel svetlo sveta.

Réžie prvých dvoch dielov seriálu sa ujme Kari Skogland, ktorá v minulosti pracovala napríklad na seriáloch Príbeh služobníčky, The Punisher alebo Walking Dead.

Pozrite si aj

Walking Dead

Príbeh skupinky ľudí, ktorí prežili vírusovú epidémiu, ktorá zmenila väčšinu ľudstva na agresívne zombie. Pod vedením Ricka, cestujú americkou Georgiou a snažia sa nájsť nový bezpečný domov. Čím je situácia zúfalejšia, tým je ich vôľa prežiť silnejšia.

American Horror Story

Seriál nás zavedie do strašidelného domu, psychiatrickej liečebne, spolku čarodejníc v New Orleans, do panoptika, tajomného hotela a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Tešte sa. Budete sa báť!

NOS4A2

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Kari Skogland, Tim Southam, Jeremy Webb, Stefan Schwartz, John Shiban…

Scénár Jami O'Brien

Obsadenie Ebon Moss-Bachrach, Zachary Quinto, Ashleigh Cummings, Darby Camp, Rarmian Newton, Dalton Harrod, Jamie Neumann, Owen Burke…

Dĺžka 10 × 60 min.

AMC štvrtok 6. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC