Film / seriál

Nebožtíci žičia láske

Nebožtíci žičia láske
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Smrť a láska sú si dosť podobné. Neveríte? Tak po prvé, prichádzajú náhle a bez ohlásenia.

Po druhé, majú zvláštny zmysel pre humor, pretože dokážu spolupracovať a spájať ľudí takmer z iných vesmírov. No a po tretie, samozrejme inšpirujú filmárov. Prečo o tom hovorím? Pretože všetky tieto tri roviny sa prepájajú vo filme Nebožtíci žičia láske režiséra Billyho Wildera. Ten opisuje príbeh šviháka stvárneného Jackom Lemmonom, ktorý musí odcestovať do Európy, aby sa postaral o posledné záležitosti práve zosnulého otca. Po príchode zistí, že jeho tatko nebol žiadny svätec, ba čo viac, zadovážil mu niečo ako nevlastnú sestričku. Namiesto toho, aby Jack splnil smutné povinnosti, rozohráva sa veselý milostný príbeh.

Obraz prvý – láska

Všetko sa začalo pred viac ako desiatimi rokmi, keď sa americký magnát Wendell Armbruster starší rozhodol stráviť mesiac v hoteli Grand Hotel Excelsior, kde si mohol dopriať rádioaktívne bahenné kúpele vhodné na artritídu, dnu aj potenciu. Zjavne to boli kúpele zázračné, pretože všetko liečili a Wendellovi sa v Taliansku začali zapaľovať lýtka. Desať rokov sa tu totiž každý rok stretával so svojou tajnou britskou milenkou.

Obraz druhý – smrť

Na to okamžite po príchode príde Wendell Armbruster mladší, keď chce vyzdvihnúť telo svojho zosnulého otca. Lenže vo fiate, s ktorým havaroval a zdemoloval tak jednu vinicu, nesedel sám. Bola tam s ním aj jeho milenka, ktorá tiež zahynula, a tak sa Wendell stretne s jej dcérou Pamelou. Spočiatku to vyzerá, že tí dvaja sa skôr zabijú, než by spolu prehodili vľúdne slovo.

Obraz tretí – Taliansko

Lenže Taliansko je krajina vášní i zmätkov. A tak má Wendell problém nájsť vôbec vhodnú rakvu. Potom zase cez siestu zohnať pohrebákov a nakoniec zistí, že obe telá ukradol majiteľ pri nehode poničenej vinice, ktorý sa teraz dožaduje dvoch miliónov lír náhrady. Ale! Taliansko je tiež krajinou lásky, preto sa miestni obyvatelia rozhodnú, že Wendellovi a Pamele ukážu rodičov v tom najlepšom svetle. Pripravia teda dvojici pozostalých také malé medové týždne, podobné, aké tu prežívali Wendellov otec a Pamelina matka. A samozrejme všetka zášť i zloba sú v ťahu a zostáva len láska, láska a samá láska.

Happy End

Wilder bol skúsený režisér aj scenárista, veď je podpísaný pod takými trhákmi ako napríklad legendárne Niekto to rád horúce (1959). A tak nie je divu, že aj Nebožtíci patria k vynikajúcim komédiám. Môžete sa tešiť na skvele vyvážený pomer humorných, šialených a dojemných scén. Navyše Jack Lemmon a Juliet Mills neboli žiadni hereckí zelenáči, ale skúsené hollywoodske hviezdy, ktoré presne vedeli, čo sa divákom bude páčiť. Natočiť naozaj zábavnú a pritom inteligentnú komédiu je ozajstné umenie a Wilder patril v tomto odbore ku špičkám.

Navyše nádherné vrúcne prostredie dovolenkového Talianska s nutnou dávkou temperamentu miestnych len dokresľuje už tak výbornú atmosféru. Toto je komédia, ktorá patrí k zlatému fondu americkej kinematografie.

Zaujímavosť

Americký filmový inštitút zahrnul túto komédiu medzi Top 100 najzábavnejších amerických filmov.

Nebožtíci žičia láske

Film / seriál
Hodnotenie FDB 87,4 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Billy Wilder

Scénár Billy Wilder, I.A.L. Diamond, Samuel A. Taylor (divadelní hra)

Obsadenie Jack Lemmon, Juliet Mills, Clive Revill, Guidarino Guidi, Edward Andrews, Gianfranco Barra, Franco Angrisano

Dĺžka 144 min.

Rok 1972

AMC pondelok 11. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC