Film / seriál

Medzi životom a smrťou

Vojnová dráma Na život a na smrť
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Ďaleko od domova, v afganských horách bojuje jeden muž o život. Čelí obrovskej presile a šance, že sa dostane domov, sú mizivé.

Tak je možné do dvoch viet zhrnúť hlavnú zápletku filmu Na život a na smrť. Môžete si povedať, že takýchto filmov boli natočené mraky. Lenže v tomto prípade nejde o čistú fikciu, film je totiž adaptáciou knižnej predlohy, v ktorej udalosti jednej zdanlivo nekomplikovanej vojenskej operácie autenticky zaznamenal jeden z jej účastníkov, jeden z preživších. Keď si toto uvedomíte, bude vám po celý čas sledovania filmu behať mráz po chrbte.

Čokoľvek v živote za niečo stojí, stojí za to preháňať. Späť sa držia len zbabelci

Režisér Peter Berg začína film ako vojnovú drámu. Skupina elitných vojakov z jednotky Navy SEALs, v ktorej sú muži cvičení zvládať tie najnáročnejšie operácie ako fyzicky, tak psychicky, má pri operácii Red Wings zneškodniť jedného z popredných vodcov Talibancov. V noci 28. júna 2005 helikoptéra vysadí v afganských horách niekoľko z nich a ich misia sa začína. Všetko by malo ísť hladko, lenže vojakov stretne malý chlapec. Čo teraz? Majú ho zabiť a pokračovať v akcii, alebo ho nechať ísť, veď je to ešte dieťa? Lenže čo ak ich prezradí? Rozhodnú sa pre druhú možnosť, lenže tá sa ukáže ako fatálna chyba. Chlapec neváha a amerických vojakov „nabonzuje“. Celá jednotka zrazu čelí presile po zuby ozbrojených vojakov Talibanu. Všetci tušia, že domov sa už asi nevrátia.

Drsná realita

Z vojnovej drámy sa stáva film zachycujúci boj o prežitie. Je jedno, kvôli čomu sa Američania ocitli na nepriateľskej pôde. Zrazu proti sebe stoja ozbrojení muži a vedia jediné, nikto z protivníkov nesmie prežiť. Celý dej sa točí hlavne okolo štyroch postáv. Jediným preživším je nakoniec Luttrell (Mark Wahlberg), ale počas krvavej misie s ním bojuje tiež veliteľ Michael Murphy (Taylor Kitsch), ďalej Danny Dietz (Emile Hirsch) a Matt „Axe“ Axelson (Ben Foster).

Trochu problém je, že okrem postavy Luttrella sú ostatní ako vystrihnutí podľa šablón. V tíme musí byť niekto cholerik, iný zase trasorítka a samozrejmosťou je, že Talibanci sú krutí zlí chlapíci. Z tejto schémy vyčnieva jedine Luttrell, ktorý v sebe okrem vojaka dokáže prebudiť tiež človeka. Dosť tomu asi napomáha výkon jeho predstaviteľa Marka Wahlberga. Nesnaží sa z Luttrella urobiť prvoplánového chrabrého hrdinu, v jeho podaní je to muž, ktorý chce jediné, zachrániť si holý život.

A tu prichádza na scénu morálna dilema. Čo je cennejšie, môj život, alebo životy ostatných? Ako sa majú vojaci rozhodovať, majú byť milosrdní, alebo naopak nemilosrdní? Namiesto klasickej akčnej show otvára film Na život a na smrť množstvo tém, ktoré iné filmy vôbec neriešia a sústredia sa na happyend a šťastný návrat domov, aj keď ten stojí veľa cudzej krvi… Navyše Berg pracuje okrem iného s tradičnými ručnými kamerami, takže zábery súbojov sú veľmi autentické a presne vystihujú vojnový chaos.

Na život a na smrť nie je vojnový film pre každého. Je veľmi realistický a nepredstavuje len hrdinských mužov v bitke, ale pýta sa aj na morálku, na zmysel takého zabíjania. Veľmi presne vystihuje pocity mužov, ktorí sa ocitajú na hrane medzi životom a smrťou. 

Mark Wahlberg

Americký herec Mark Wahlberg za rok oslávi päťdesiatku. Vo svetlách reflektorov sa pohybuje celý život. Už ako teenageri boli s bratom slávni, nie však na poli filmovom, ale hudobnom. Mark si prešiel ako mladý divokým obdobím a skončil dokonca vo väzení, len čo sa však rozbehla jeho filmová kariéra, začal sekať dobrotu. Zlomovým pre neho bol film Hriešne noci (1997). Potom už nasledovali len samé trháky: Veľký záťah (1998), Dokonalá búrka (2000), Skrytá identita (2006) a ďalšie.

Zaujímavosť

Vo filme sa objavia aj reálni vojnoví veteráni. Boli im zverené náročné role na úrovni kaskadérov, ale aj niektoré čisto herecké party.

Pozrite si aj

Na západe nič nové

Aj keď ide o starší kúsok, navyše adaptáciu slávnej literárnej predlohy, tento vojnový film by ste nemali vynechať. Svet videný zo zákopov nebol, nie je a nikdy nebude ničím lákavým. To spoznajú aj mladí vojaci, ktorí veľmi rýchlo stratia ilúzie o tom, že vojna je niečo vznešené. Nehanební bastardi Druhá svetová vojna videná očami Quentina Tarantina, to sú krvaví, ale aj vtipní

Nehanební bastardi

Špeciálna jednotka prenikla do Francúzska a medzi nacistické elity sa rozhodla zasiať strach. Systematicky likviduje vojenské špičky, keď sa v jednom parížskom kine chystá premiéra, ktorú by mohol navštíviť aj sám Hitler…

Na život a na smrť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Peter Berg

Scénár Peter Berg

Obsadenie Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana, Yousuf Azami, Ali Suliman

Dĺžka 122 min.

Rok 2013

AMC nedeľa 26. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC