Film / seriál

Mauritánec: Denník z Guantánama

Mauritánec: Denník z Guantánama – britský thriller
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Teroristické útoky z 11. septembra 2001 zmenili raz a navždy nielen Ameriku a neodvolateľne aj osudy tisícov ľudí po celom svete.

Právne drámy sa tešia u divákov veľkej obľube, najmä keď vychádzajú zo skutočných udalostí. Taký je aj film Mauritánec: Denník z Guantánama natočený podľa pamätí Mohamedoua Oulda Slahiho, ktorý strávil v pekle guantánamského väzenia nekonečných 14 rokov.

Britský režisér Kevin Macdonald sedí tak trochu na dvoch stoličkách, uznávaný dokumentarista si z času na čas k radosti divákov odskočí k hranému filmu. Jeho doménou sú politické thrillery a napínaky všetkého druhu. Spomeňme napríklad jeho oceňovanú prvotinu Posledný škótsky kráľ rozoberajúcu beštiálne praktiky vyšinutého vládcu Ugandy Idiho Amina alebo detektívny thriller s Russellom Croweom a Benom Affleckom v hlavných úlohách Na odstrel.

Rekonštrukcia príbehu Mohamedoua Oulda Slahiho pôsobí ako ďalší logický dielik v starostlivo budovanej stavbe režisérovej filmografie. Nechýba tu žiadny z prvkov typických pre jeho filmy – poriadna dávka napätia i emócií, hviezdne obsadenie, dokumentaristicky starostlivá práca s faktami a angažované, humanistické posolstvo.

Uniesli ma z môjho domova a priviedli sem s vrecom na hlave…

Život Mohamedoua Oulda Slahiho, ktorého vo filme stvárnil skvelý Tahar Rahim, sa obrátil hore nohami v roku 2001, keď ho nečakane deportovali do väznice Guantánamo. Tento inžinier žijúci v Nemecku sa po útokoch na newyorské dvojčatá dostal do hľadáčika CIA preto, že bol niektorými členmi al-Káidy označený za hlavného verbovača samovražedných atentátnikov. Neprospel mu ani jeho skorší angažmán v Afganistane či prijatý hovor z Bin Ládinovho mobilného telefónu. Hoci stupňujúce sa tvrdé výsluchy a mučenie viedli k vynútenému priznaniu, Slahi nebol ani po siedmich rokoch väznenia z ničoho obvinený. 

A práve v tejto patovej situácii vstupuje na scénu aktivistická právnička Nancy Hollanderová (Jodie Foster). Postupne rozkrýva neľudské praktiky, ktorým boli väzni na Guantáname vystavovaní (waterboarding patril k najnežnejším), aj to, že ich pôvod vedie do najvyšších poschodí americkej politiky – k Donaldovi Rumsfeldovi a G. W. Bushovi. Jedinou šancou, ako na vec upozorniť, bolo dostať prípad na súd. Protivníkom Hollanderovej je však nielen verejná mienka, ale aj vojenský prokurátor Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), ktorý má silný osobný motív dostať Slahiho na elektrické kreslo. Právna bitka, ktorú obaja rozpútajú, nerozhodne len o živote, či smrti Mohamedoua Oulda Slahiho, ale aj o tom, či si USA podržia charakter právneho štátu. 

Jodie Foster  

Narodila sa 19. novembra 1962 ako najmladšia zo štyroch súrodencov, ale vyrastala len s matkou, pretože otec od rodiny odišiel ešte pred jej narodením. O sedem rokov neskôr už stála pred kamerou v sitcome Mayberry R.F.D. V roku 1974 jej dal dôveru režisér Martin Scorsese vo filme Alice tu už nebýva, a bol taký spokojný, že jej následne zveril dôležitú úlohu prostitútky vo svojej slávnej dráme Taxikár. Tá Foster vyniesla nomináciu na Oscara, sošky ale získala až za filmy Znásilnenie (1988) a Mlčanie jahniat (1991).

Mauritánec: Denník z Guantánama

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,4 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Kevin Macdonald

Scénár Michael Bronner, Rory Haines…

Obsadenie Shailene Woodley, Zachary Levi, Benedict Cumberbatch, Jodie Foster, Corey Johnson, Tahar Rahim, Langley Kirkwood

Dĺžka 129 min.

Rok 2021

JOJ Cinema HD utorok 25. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC