Film / seriál

Láskou proti všetkým!

Lady Macbeth – britská dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Úlohy žien, ktoré sa vzoprú dobovým konvenciám i mravnému poriadku, bývajú väčšinou tragické. Najmä, keď ich vzburu sprevádzajú zločiny, nad ktorými sa tají dych.

Tak teda, vitajte na anglickom vidieku v roku 1865. Krásna Katherine (Florence Pugh) je práve vydatá, či skôr predaná spolu s kúskom pôdy rodine majiteľov uhoľných baní. Manželstvo s chladným mužom, ktorý dáva prednosť práci a podivným erotickým praktikám, zostáva nenaplnené. Mladá žena tak zostáva uväznená v rozľahlom panskom sídle, ktorému vládne prísny poriadok, zväzujúce konvencie a krutý svokor, ktorý navyše Katherine pohŕda. Niet divu, že pri prvej príležitosti, keď manžel so svokrom opustia sídlo, Katherine prepadne vášnivému vzťahu s vzhľadným čeľadníkom Sebastianom. Nevera nezostane dlho utajená. Katherine je však odhodlaná brániť svoju lásku aj za cenu tých najodpornejších zločinov.

Zločin, ktorý nemá dno

Film je adaptáciou slávnej poviedky Lady Macbeth Mcenského okresu z pera ruského spisovateľa Nikolaja Leskova. Zároveň ide o celovečerný debut režiséra Williama Oldroyda. Treba zdôrazniť, že nejde o doslovný prenos literárnej predlohy na filmové plátno. Oldroyd si totiž požičal iba prvú polovicu diela, ale úplne zmenil vyznenie príbehu, a predovšetkým povahu hlavnej hrdinky. Kým v origináli je Katarína mravne rozvrátenou postavou, ktorá spúta svoju dušu so záletným čeľadníkom Sergejom a bojuje oňho až do tragického a ponižujúceho konca, Oldroydova Katherine je z iného cesta a pripomína skôr Shakespearovu Lady Macbeth. Šokujúce vyústenie príbehu je tak prekvapivé nielen pre Leskovových čitateľov, ale pre všetkých, ktorí nemajú dosť predstavivosti a odvahy k zločinom a zradám, pred ktorými by onemel aj ostrieľaný kriminálnik.

Nemám sa za čo hanbiť.

Originalita a sila ukrytá v minulosti

O svojom filme Oldroyd hovorí: „S ruskou literatúrou som už mal skúsenosti z minulosti, preto som sa v scenári cítil ako doma. Devätnáste storočie sa vyznačovalo naozaj silnými hrdinkami a ja som chcel robiť niečo historické a originálne. Takže to do seba zapadlo.“ Natočiť film bola pre dovtedy iba divadelného režiséra poriadna výzva. Svoje áno povedal až po stretnutí so scenáristkou Alice Birch, ktorá mu Leskovovu knihu záludne podstrčila ku káve hneď pri prvom stretnutí! Začiatok natáčania však rozhodne žiadny med nebol. „Prvé dni na pľaci boli desivé. Na divadelnej skúške ste to len vy a herci, a nie 30 ľudí, ktorí čakajú, či vôbec tušíte, čo robíte,“ spomína Oldroyd. Ale dnes je jasné, že vedel dobre, čo robí a oných 30 ľudí bolo v dobrých rukách. To dokazuje celkovo 54 nominácií a 23 víťazstiev filmu na rôznych svetových festivaloch ako San Sebastian IFF alebo Bafta Awards, vrátane ocenenia za najlepší herecký výkon pre Florence Pugh a za najlepšiu réžiu pre Oldroyda.

Cesta k sláve

Pre predstaviteľku Katherine Florence Pugh to bola prelomová rola. „Lady Macbeth je pre mňa skvelou príležitosťou dokázať, že môj úspech v The Falling nebol nutne náhoda,“ povedala pred natáčaním s narážkou na svoj debutový film, mysterióznu drámu The Falling. Nakoniec sa svojím výkonom postarala nielen o dôkaz svojho talentu, ale množstvo nominácií a cien ju tiež posunulo do vyšších poschodí filmového sveta.

Florence Pugh 

Anglická herečka vo filme debutovala v roku 2014 postavou Abbie Mortimer v dráme The Falling. Zlom v jej kariére ale nastal až v roku 2016, a to práve vďaka Lady Macbeth. O tri roky neskôr si zahrala jednu zo štvorice hlavných hrdiniek romantických Malých žien a vlani žiarila po boku Scarlett Johansson v Marvelovke Black Widow. Tento rok ju navyše uvidíme v hlavnej úlohe thrilleru Don't Worry Darling, s kinopremiérou sa počíta na 22. septembra.

Lady Macbeth

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,5 % Hodnotenie redakce
Foto Joj Cinema

Réžia William Oldroyd

Scénár Alice Birch

Obsadenie Christopher Fairbank, Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Bill Fellows, Ian Conningham, Paul Hilton, Naomi Ackie

Dĺžka 89 min.

Rok 2016

JOJ Cinema HD utorok 10. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC