Film / seriál

Hľadáte právnika?

Dramatický seriál Better Call Saul / 5. séria
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Seriál Better Call Saul si počas predchádzajúcich štyroch sérií vybudoval pevnú fanúšikovskú základňu a nie je sa čomu čudovať, je jednoducho skvelý!

Better Call Saul je seriál o mnohých veciach a mnohých ľuďoch, najsympatickejšie na ňom však je, že nikto tu nie je dokonalý, každá z postáv má svoje chyby. A všetkých spája nemožná snaha napraviť minulosť. Spin-off nemenej obľúbeného seriálu Breaking Bad, takisto z produkcie AMC, od prvej série dokazuje, že tieto „odnože“ v žiadnom prípade nemusia byť len nadrábanými kašami. Štyri roky ste mohli sledovať ako sa Jimmy McGill (Bob Odenkirk) postupne stáva oným dobre známym a prefíkaným Saulom Goodmanom, právnikom, ktorý svojím svojráznym spôsobom obhajoby v podstate umožňuje zločincom páchať zločiny a niektorých k tomu priamo nabáda. Ale to už sa dostávame niekam inam. 

Skvelý seriál, skvele obsadený, skvele zahraný s výbornou hudbou

Aj piata séria sleduje rovnaký postup, v prvej tretine sa rozbehnú základné dejové linky, takže občas sa môžete zaraziť, že vám už trochu chýba Jimmy, teda Saul. A potom sa všetko rozbehne naplno, takže vrcholom tejto série je doslovné zjavenie Saula v plnej sile, arogantného, ľstivého a tiež svojrázneho (samozrejme v kútiku duše verí, že všetko, čo robí, robí pre dobro potrebných). Prečo k tomu nedošlo už skôr? Keby sa osekali predchádzajúce série, nikdy by sme túto premenu neboli schopní plne doceniť a možno ani pochopiť. Niekedy je potrebné si proste počkať a o to sladší je potom bod zlomu. Samo sebou, že ani v „päťke“ nebude chýbať Kim Wexler (Rhea Seehorn), ktorá si tiež prejde peknými kotrmelcami. Svojím spôsobom je Saulovým zrkadlom, tiež obchádza, čo môže, len je na to lepšie oblečená. Ale nechceme nič prezrádzať, aby ste si každú epizódu mohli čo najviac vychutnať. Snáď len, že časť, kedy Saul obhajuje šikanovaného nájomníka domu patrí k „bestofkám“ tejto série. 

Viac na dreň sa to už snáď ani nedá

To hlavné na tejto sérii je, že sa dostáva všetkým postavám viac pod kožu. Nie že by v predchádzajúcich tvorcovia rezignovali na psychológiu, ale tentoraz jednoducho uvidíte všetkým viac pod prsty. Lepšie spoznáte napríklad Gusa Fringea (Giancarlo Esposito), ktorý si rieši problémy s Mexičanmi. Vynikajúci je tiež Tony Dalton ako Lalo Salamanca, ktorý začína vŕtať práve okolo Fringovho podniku. A o Mikeovi Ehrmantrautovi (Jonathan Banks) netreba ani hovoriť, je to stále lepší a lepší pankhart.

Better Call Saul jednoducho drží latku stále rovnako vysoko a tvorivé duo Vince Gilligan a Peter Gould je jednoducho geniálne. Lebo ako znie v jednej z ústredných piesní tejto série: „Vitajte v mojom svete. Chcete vstúpiť? Zázraky, aspoň myslím, sa stále dejú.“ Minulosť nezmení ani Saul, ale vašu budúcnosť vie zmeniť celkom iste, vie totiž robiť zázraky.

Skvelý seriál, skvele obsadený, skvele zahraný s výbornou hudbou a podobnými superlatívmi by sme mohli pokračovať. Jednoducho nemôžete urobiť nič lepšie ako „Call Saul“.

Bob Odenkirk

Americký herec Bob Odenkirk na vrchol svojej kariéry čakal dosť dlho. Pôvodne začínal ako DJ a neskôr sa presadil ako scenárista i komik. Osem rokov písal napríklad pre legendárnu show Saturday Night Live. Aj keď má za sebou slušnú filmografiu, hviezdu z neho urobila až postava právnika Saula, najskôr v seriáli Breaking Bad (2008–2012) a neskôr v spin-offe Better Call Saul. Vlani ste ho mohli vidieť napríklad v americkej filmovej klasike Malé ženy (2019).

Zaujímavosť

Pôvodný námet na tento seriál vznikol už v roku 2002, teda o celých šesť rokov skôr, než sa vôbec zrodil Breaking Bad.

Pozrite si aj

Ally McBeal

Pamätáte si strelenú mladú právničku, ktorá pracovala snáď v ešte strelenejšej právnickej kancelárii, Ally McBealovú? Tento seriál sa nehemží drsnými prípadmi, ale svoje nezameniteľné čaro má aj po rokoch. A pozor, piesne Barryho Whitea vám budú znieť neustále v ušiach.

Goliath

Ďalší príklad právnika, ktorý nemá úplne čistý štít. Billy Bob Thornton predstavuje muža, ktorý sa o seba vie postarať aj v ilegalite a len čaká na svoju chvíľu, kedy príde čas na jeho pomstu. A ten čas príde…

Better Call Saul / 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Vince Gilligan, Peter Gould

Scénár Peter Gould, Ann Cherkis…

Obsadenie Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Rhea Seehorn, Giancarlo Esposito, Ben Bela Böhm, Stefan Kapičič, Tony Dalton…

Dĺžka 10 × 45–55 min.

AMC štvrtok 4. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC