Film / seriál

Fear the Walking Dead – Po zombie apokalypse

Fear the Walking Dead – Po zombie apokalypse
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

V prvej sérii prequelu Fear the Walking Dead sa svet začal meniť vinou neznámeho vírusu. Ten premieňal ľudí na zombies. Ak úvodná séria seriálu zobrazovala začínajúcu zombie apokalypsu, v druhej sérii už bola v plnej sile. Nie všetky postavy boj s nemŕtvymi prežili, našťastie medzi ne však nepatrili hlavní protagonisti: Madison, Travis, Nick, Alicie alebo Strand. Teraz však preživších čaká možno tá najťažšia úloha – obnoviť nielen rodinné vzťahy, ale hlavne spoločnosť ako takú.

K eď v roku 2003 začali vychádzať komiksy o živých mŕtvych, ich autori určite nečakali taký úspech. Stali sa totiž predlohou nielen populárneho seriálu Walking Dead, ale tiež prequelu Fear the Walking Dead. Jedným z autorov komiksu je Robert Kirkman, ktorý v prípade obidvoch zombie sérií figuroval aj ako scenárista. Sám o sebe so smiechom prehlasuje, že by sa sotva vyrovnal svojim hrdinom vo svete zombie. „Som tlstý, veľmi pomalý a žijem nezdravo. Čakala by ma preto aj pomalá a bolestivá smrť,“ zhodnotil svoje šance na prežitie. Nemŕtvym by možno neutiekol, ale fakt je, že z pôvodne nenápadného komiksu urobil takmer kult. Či už si vezmeme Walking Dead, alebo Fear the Walking Dead, v prípade obidvoch ide o napínavé predstavenie so skvelým scenárom.

Hlavní hrdinovia zostávajú aj v tretej sezóne viac-menej rovnakí. Je tu bývalý učiteľ Travis (Cliff Curtis) a jeho partnerka, pôvodne výchovná poradkyňa Madison (Kim Dickens). Spolu s nimi zombíkom odolávajú aj Madisonine deti, Alicia (Alycia Debnam-Carey) a Nick (Frank Dillane). Travisov syn Chris bohužiaľ na konci druhej série zomrel – a my sa môžeme len dohadovať, nakoľko táto tragická udalosť zúfalého otca poznamená. Tretej série sa dožil tiež Strand (Colman Domingo) a okrem starej zostavy pribudnú aj ďalší, doposiaľ zdraví ľudia. Zoznámime sa napríklad s členmi rodiny Ottovcov, ktorí založili organizáciu pripravujúcu sa na pád demokracie. To bolo však ešte pred rozšírením nákazy.

Fear the Walking Dead je skôr rodinná dráma než krvavý zombie thriller. Režisér niekoľkých dielov, Adam Davidson, to celkom trefne zhrnul: „Netočili sme klasický hororový film, skôr realistický rodinný seriál, v ktorom sa občas objavia zombie.“ Preto tvorcovia kladú taký dôraz na scenár a niektoré postavy vystavujú naozaj ťažkým morálnym skúškam.

Najnovšia séria má riešiť usporiadanie post-apokalyptického sveta. Tým, ktorí prežili, nezostáva nič iné než premýšľať, čo so spoločnosťou bude ďalej. Už nejde len o to uniknúť nemŕtvym, ale skúsiť svet vrátiť späť, do starých koľají pred nákazou. Štvrtá séria je už potvrdená, takže sa môžete spoľahnúť, že príbeh ešte neskončí.

Zombies na pokračovanie

Nemŕtvych stretnete hneď v niekoľkých seriáloch. Počuli ste o nich už niekedy?

In the Flesh / 2013

Asi ten najoriginálnejší zombie počin pochádza z Británie a rozpráva o nemŕtvych, ktorí boli rehabilitovaní a snažia sa začleniť späť do spoločnosti. Ľudstvo totiž našlo liek, ktorý dokáže týchto nemŕtvych znovu „oživiť“, aj keď pomaly. Napriek tomu, že „obete čiastočného skonu“ používajú všemožné prostriedky, aby neboli na prvý pohľad jasní zombíci, väčšinu z nich trápia spomienky na činy, ktoré vykonali v „neliečenom stave“. Zatiaľ vznikli dve série, ale na tretiu už to nevyzerá.

Z Nation / 2014

Tento americký hororovo-komediálny seriál sa odohráva tri roky po rozšírení zombie vírusu. Skupinka preživších má nádej – našla človeka, ktorý je proti nákaze imúnny. Lenže ho musia dopraviť z New Yorku až do Kalifornie, kde je posledné funkčné laboratórium. A ako si asi viete predstaviť, tisíc míľ dlhá cesta naprieč Amerikou plná zombíkov nie je práve prechádzka ružovým sadom. Zatiaľ je natočených 52 trištvrtehodinových dielov.

iZombie / 2015

Liv je obyčajná študentka medicíny, lenže jedného rána sa prebudí a je z nej zombie. Jednostranná strava ju dokáže ako-tak udržať v ľudskej kondícii. Pojedaním ľudských mozgov však získava aj spomienky mŕtvych, vďaka čomu sa dostane k nečakanému vedľajšáku – začne pomáhať s vyšetrovaním zločinov. Aj tento program kombinuje hororový a komediálny žáner a tento rok príde na obrazovky tretia séria, ktorá bude mať 14 epizód po 40 minútach.

Živí mrtví: Počátek konce

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Adam Davidson, Kari Skogland, Stefan Schwartz, Kate Dennis

Scénár Robert Kirkman, Dave Erickson…

Obsadenie Rubén Blades, Mercedes Masöhn, Cliff Curtis, Alycia Debnam Carey, Kim Dickens, Frank Dillane, Colman Domingo

Dĺžka 16 × 45 min.

Rok 2015

AMC pondelok 5. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC