Film / seriál

FARGO – Tak trochu smiešni záporáci

FARGO – Tak trochu smiešni záporáci
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Mafia, gangstri a vraždy, kam sa pozrieš. Nehovoríme ale o žiadnom mrazivom thrilleri, ale coenovsky rozvernej hre plnej čierneho humoru a skvelých hereckých výkonov áčkových hviezd strieborného plátna.

Pod názvom Fargo si mnohí filmoví fanúšikovia asi vybavia komediálnu kriminálku z roku 1996, ktorú napísali a zrežírovali bratia Coenovci. Fargo ale teraz existuje už tiež v seriálovom svete a bratia Coenovci ho tentoraz privádzajú na svet v úlohe producentov.

Dá sa povedať, že seriálové Fargo sa odohráva v rovnakom fiktívnom svete ako to filmové. Rovnako ako vo filme, aj na začiatku seriálu si môžete prečítať claim o tom, že všetko, čo následne uvidíte sa zakladá na reálnych udalostiach. A rovnako ako vo filme, udalosti, ktoré následne uvidíte, sú naozaj veľmi bizarná zmeska gangsterských epizód.

Prvá séria seriálu mala premiéru v apríli 2014 a nastavila jasné pravidlá: každá séria sa odohráva v jednej časovej rovine a jednotlivé série sú spolu navyše mierne prepojené. To poskytuje tvorcom možnosť zakaždým priviesť na obrazovku novú partiu postáv a charakterov a rozbehnúť úplne novú dejovú linku a držať tak divákov v neustálom napätí. V prvej sérii sa objavujú také hviezdy, ako je Billy Bob Thornton alebo Martin Freeman, a pojednáva o slušnom chlapíkovi, zamestnancovi poisťovne, ktorý jedného dňa stratí nervy a zabije svoju ženu. Keď sa snaží zahladiť stopy svojho činu, do cesty sa mu pripletie neznámy cudzinec, ktorý sleduje každý jeho krok.

Druhá séria sa odohráva v roku 1979 a sleduje osud šerifa, otca vyšetrovateľky prípadu z prvej série. Ten sa snaží dolapiť miestnu rodinu gangstrov, do toho sa navyše pletie ambiciózna predavačka v podaní Kirsten Dunst a jej natvrdlý manžel, pôvodným povolaním mäsiar. Vďaka skvele vystavanému príbehu a dramatickej linke získala druhá séria ešte viac ocenení a pochvalných kritických ohlasov ako prvá a nebolo teda divu, že tvorcovia prišli aj so sériou treťou. Tá sa odohráva v roku 2010 a jej príbeh sa točí okolo dvoch bratov, ktorí sa stretávajú s pomstou mafie za nesplatenú pôžičku. V tretej sérii hlavnú dvojrolu stvárnil Ewan McGregor a po jeho boku sa objavuje napríklad aj Mary Elizabeth Winstead alebo David Thewlis. Kritici i diváci ju ocenili rovnako ako dve predchádzajúce a teraz všetci netrpezlivo čakajú na to, až tvorcovia oznámia začiatok nakrúcania ďalšieho pokračovania. To je však zatiaľ v nedohľadne, pretože hlavný scenárista Noah Hawley sa teraz venuje iným projektom. Zatiaľ posledná správa pre netrpezlivých fanúšikov hovorí o tom, že natáčať sa začne najskôr za tri roky.


Zaujímavosti o seriáli

Fargo je najväčším mestom v štáte Dakota v USA.

Film aj seriál sú rôzne prepojené, napríklad hudobnými motívmi. Seriál končí hudbou, ktorou film začína.

Martin Freeman už dvakrát vo svojej úlohe riešil hádanku s vlkom, kapustou a kozou a ich prepravou cez rieku. Prvýkrát v seriáli The Office v roku 2001 a druhýkrát práve v prvej sérii Farga v úlohe Lestera Nygaarda.

Fargo / 3. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia

Noah Hawley, Michael Uppendahl…

 

Scénár Noah Hawley, Ben Nedivi

Obsadenie

Ewan McGregor, Carrie Coon, Scoot McNairy, Fred Melamed, Michael Stuhlbarg, David Thewlis, Mary Elizabeth Winstead…

 

Dĺžka 10× 46–67 min. min.

Rok 2014

AMC pondelok 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC