Film / seriál

Fargo: Vrahom je Hobit

Fargo
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Profesionálny Bilbo Martin Freeman prvýkrát ukazuje odvrátenú tvár v nečakanom televíznom hite podľa kultovej nezávislej krimi drámy.

Martin Freeman má za sebou skvelých pár mesiacov. Bývalá anglická komediálna hviezda z The Office, ktorú za hranicami britského impéria obdivovali viacmenej len zasvätení, sa nedávno vyhupla medzi filmové a televízne hviezdy. Môže za to Freemanov parťák najslávnejšieho detektíva na svete dr. Watson v seriálovom fenoméne Sherlock aj jeho zosobnenie Bilba Bagginsa vo výpravnej fantasy ságe Hobit. A nielen oni.
 
„Tretím mušketierom“ nezabudnuteľných Freemanových úloh sa stal chlap pod papučou Lester z nečakaného televízneho hitu Fargo. Freeman má jednu z kľúčových úloh v televíznej verzii rovnomennej slávnej čierno humornej kriminálky z roku 1996. Desaťdielna mini séria, ktorá už stihla nadchnúť zahraničných divákov aj kritiku, nie je prerábkou ale novou variáciou na povedomú tému. A je to celkom bomba.
 

Vo dvoch sa to lepšie spriahne

Je január 2006. Zapadákovom v Minnesote prechádza čudák Lorne Malva. Jeho sklon k násiliu a ešte násilnejším riešeniam zamotaných situácií alebo obzvlášť otravných jedincov ovplyvní aj Lesterov dovtedy celkom priemerný až bezvýznamný život. Prapodivná dvojka ale rýchlo získava konkurenciu na tej správnej strane zákona v osobách zástupkyne šerifa Molly a policajta Gusa. Zatiaľ čo po boku neznámej Allison Tolman sa objavuje Colin Hanks (syn slávnejšieho Toma, ktorý na seba slušne upozornil v seriáloch Dexter a Burning Love), Freeman dostal príležitosť zažiariť vedľa Billyho Boba Thorntona presláveného komédiou Santa je úchyl!
 
„Mám rád, keď sa medzi hercami vytvorí puto. Podľa mňa je herectvo komplet o tých ostatných. Znie to ako niečo, čo sa má hovoriť, ale je to pravda,“ tvrdí Freeman po skúsenostiach s Benedictom „Sherlockom“ Cumberbatchom alebo celým komandom dobrodruhov z Hobita. „Tiež mám rád, keď môžem každý druhý deň točiť sám, pretože to je zase možnosť ponoriť sa do seba a mať nad všetkým úplnú kontrolu. Ale najlepšia práca vždycky vyjde vďaka minimálne ešte jednej ďalšej osobe v miestnosti.“
 

Hrôzostrašná zábava

Prvé správy o tom, že podľa oscarového hitu Fargo od kráľov nezávislej filmovej scény vznikne televízna mini séria, prinajmenšom zdvihli pár obočí. Pochybovačov zľahka upokojila aspoň producentská účasť Coenovcov. Joel a Ethan sa síce sústredili okrem iného na svoju úspešnú komediálnu drámu Vnútri Llewyna Davisa, ale vo svojom nabitom rozvrhu si aj tak našli čas na spísanie desiatok stránok o tom, čo by v televíznom Fargu nemalo chýbať.
 
„Keď som prvýkrát dostal ponuku hrať vo Fargu, bolo to bez ďalších súvislostí, takže ma napadlo: Má to vôbec cenu?,“  spomína Freeman. „Rovnaký pocit som mal mimochodom aj v súvislosti s Sherlockom. Po pár stránkach bolo jasné, že odpoveď je áno.“ Freeman sa považuje za fanúšika Coenovcov a myslí si, že ich práca je ľahko rozpoznateľná. Ako v prípade všetkých veľkých režisérov a umelcov človeku dôjde, na čo sa pozerá a kto za tým stojí. Desať epizód mini série Fargo ocenenej desiatimi Emmy a nominovanej na ďalších päť Zlatých glóbusov je na tom podobne.
 
„Sú hrôzostrašné a rovnako zábavné ako originál, ale zároveň v sebe majú niečo vlastné osobité. Hrať niečo, čo tu bolo už pred dvadsiatimi rokmi by ma nebavilo,“ vysvetľuje. „Toto Fargo je niečo iné a jedinečné.“ Aspoň kým sa v roku 2015 nedostane na obrazovky pokračovanie. To už sa ale po vzore hitu antológie American Horror Story chystá s iným príbehom, postavami aj hercami. Ibaže…

Fargo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 95.7 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Adam Bernstein, Colin Bucksey, Scott Winant, Matt Shakman, Randall Einhorn

Obsadenie Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Martin Freeman, Colin Hanks, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King

Dĺžka 70 min.

AMC streda 28. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC