Film / seriál

Umenie milovať

Egon Schiele: Smrť a dievča – životopisná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Umenie na začiatku 20. storočia prechádzalo revolúciou. Bolo provokatívne a nespútané, rovnako ako mladý maliar Schiele. Klimtov žiak, ktorý sa nebál erotizmu, miloval ženy a bol spoločnosťou zatracovaný.

Životopisná dráma v réžii rakúskeho tvorcu Dietera Bernera potvrdzuje, že prelínanie umenia a historických faktov môže byť celkom zaujímavé. Berner vás zavedie do Viedne na začiatku 20. storočia, kde mladý maliar Egon Schiele (Noah Saavedra) práve prerušil štúdium na umeleckej škole, aby sa mohol slobodne živiť ako maliar na voľnej nohe. Jeho hlavnou umeleckou témou je ženské telo. Ako prvú modelku si vybral už skôr svoju mladšiu sestru Gerti (Maresi Riegner). Lenže umelec si väčšinou s jednou múzou nevystačí, a tak sa u neho v ateliéri čoskoro striedajú rôzne modelky. A to rozhodne nezapadá do dobových spoločenských konvencií. A tak sa čoskoro dočká zdrvujúcich kritík, ktoré jeho obrazy označujú za nechutnú pornografiu.

Berner vo filme vychádza z románu Smrť a dievča: Egon Schiele a ženy od spisovateľky Hilde Bergerovej. V knihe je opísaný, hoci krátky, ale celý Schieleho život, zatiaľ čo Berger začína rozprávať jeho príbeh až po ukončení umeleckej školy. Zachytáva teda len kratučkú časť maliarovho života, aj tak ale ide o dramatický film plný zvratov a mnohých vzťahov.

Aký teda bol Egon Schiele? Predovšetkým umením a ženami posadnutý mladík. Je zaujímavé, že aj keď nemal príliš veľa peňazí, patril k pravidelným návštevníkom dnes by sme povedali nočných klubov a exkluzívnych párty, kde sa zoznamuje so svojimi „fanúšičkami“ a budúcimi modelkami. Samozrejme rozhodne neabstinuje a užíva si život plnými dúškami. Okrem svojho buričského života a umenia poburuje aj výberom modeliek, pretože si nevyberá dámy v rokoch, ale veľmi mladé krásavice. To ho dostane dokonca aj pred súd.

Schiele patril ku kontroverzným umelcom, a tak sa nie je čomu diviť, že samotné umenie, jeho obrazy či dôvody, prečo opustil umeleckú školu, sú skôr akýmisi sprievodnými okolnosťami filmu. V centre všetkého diania stoja Schiele a „jeho“ ženy. Takéto poňatie sa môže zdať trochu bulvárne, ale je potrebné si uvedomiť, že ženy jednoducho boli Schieleho stredobodom sveta, takže prečo sa tváriť, že to tak nebolo. Škoda len, že ako diváci nezistíme viac o jeho vzťahu k sestre Gerti. Maresi Riegner, ktorá ju hrá, sa totiž ukazuje ako veľmi dobrá herečka.

Zaujímavosť

V názve filmu je podtitulok „Smrť a dievča“, čo je zároveň názov najslávnejšieho Schieleho obrazu a tiež to veľmi výstižne charakterizuje jeho život.

Egon Schiele: Smrť a dievča

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Dieter Berner

Scénár Dieter Berner, Hilde Berger

Obsadenie Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner, Marie Jung, Elisabeth Umlauft, Larissa Breidbach, Thomas Schubert

Dĺžka 110 min.

Rok 2015

JOJ Cinema HD utorok 29. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC