Film / seriál

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Čtyři vraždy stačí, drahoušku – česká krimi komédia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Bláznivá česká komédia paroduje gangsterky, a navyše je plná hereckých hviezd na čele s Lubomírom Lipským st. a Jiřinou Bohdalovou.

Učiteľ a sériový vrah? Prečo nie? V meste San Boniga je všetko možné, hlavne keď ide o šek na milión dolárov. Učiteľ Georg Camel (Lubomír Lipský st.) sníva o tom, že jeho žiaci budú milovať Shakespeara a on sám sa stane básnikom. Neúnavne zásobuje šéfredaktora miestneho časopisu svojimi textami a zároveň sa snaží zaujať aj krásnu redaktorku spoločenskej rubriky Sabrinu (Jiřinu Bohdalovú). A ajhľa, jedného dňa sa na Georga usmeje šťastie a stane sa doslova hviezdou. Aj keď, dá sa považovať za šťastie, keď nájde za dverami mŕtvolu doktora Portera otráveného lupičmi kvôli šeku na milión dolárov?

Dej fem ten fek, nebo fe ftaneš fynem fmrti!

Z Georga sa stáva skôr objaviteľ smrti než jej syn. Mŕtvoly sa na neho lepia doslova ako magnet, a tak hoci nevinný, stáva sa hlavným podozrivým. A to nielen pre políciu, ale hlavne pre miestnu mafiu, ktorá pasie po onom šeku na milión dolárov, ktorý by mal mať práve Georg. Všetko zlé je ale na niečo dobré, pretože okrem mŕtvol mu do náručia padne tiež krásna Sabrina.

Vždy keď otvorím dvere, vypadne mŕtvola.

Mŕtvolami sa to v tejto českej klasike len tak hemží, ale tiež tu nie je núdza o zábavu a vynikajúci humor. Za scenárom stojí totiž okrem iného Miloš Macourek, ktorého crazy komédie kombinujúce a parodujúce rôzne populárne žánre sú od čias Kdo chce zabít Jessii? (1966) legendárne. Ani vo vraždách to nie je inak. Parádne absurdné naháňačky všetkých na všetkých a výborné dialógy nenechajú vaše bránice chvíľu na pokoji. Sem-tam do toho vletí kreslený predel ako v pravom komikse, takže sa potom človek musí pýtať, kde tí dnešní hollywoodski velikáni asi vzali inšpiráciu... A navyše sa tu poriadne vybláznilo množstvo zaslúžilých hereckých hviezd ako krásne nesmelý chytač mŕtvol Lipský, totálne tupý policajt Libíček, neuveriteľne cholerický veliteľ Filipovský, otravne starostlivá pani domáca Rosůlková, neprekonateľná Janžurka v úlohe šéfky gangu v prestrojení za pastora, šušlavý gangster Kemr, ktorého hlášky sú legendárne, alebo Hlinomaz alias Gogo. Skoro by sa chcelo povedať, že štyri vraždy rozhodne nestačia, drahoušku!

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,7 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Oldřich Lipský

Scénár Miloš Macourek, Oldřich Lipský

Obsadenie Lubomír Lipský, Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Marie Rosůlková, František Filipovský, Jan Libíček, Josef Hlinomaz

Dĺžka 102 min.

Rok 1970

AMC piatok 24. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC