Film / seriál

Až na vrchol

Romantický film Teória letu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Každý občas snívame o úplnej voľnosti. Každý občas robíme totálne šialenosti. Ale len niektorí dokážu oboje spojiť dohromady.

V tragikomickom romantickom príbehu Teória letu spojí osud dohromady dvoch odlišných, a predsa v niečom podobných ľudí. Richard (Kenneth Branagh) je letec telom aj dušou a možno by bol dokonca radšej vták než človek. Jeho vášeň pre lietanie ho však dostane do problémov, ktoré vyvrcholia trestom verejnoprospešných prác. V rámci nich sa musí starať o mladú ženu pripútanú na vozík (Helena Bonham Carter). Táto nesúrodá dvojica sa musí naučiť spoločne fungovať a kto vie, možno nakoniec nájdu viac než len spoločnú reč.

Peniaze sú prostriedkom na dosiahnutie cieľa. Sex je týmto cieľom

Teória letu sa okrem nezvyčajného priateľstva venuje ešte jednej téme, a to sexualite. Na tom nie je nič zvláštne, lenže tu sa ide priamo na vec. Jane patrí k najťažším prípadom vozíčkarov, nemôže sa hýbať ani hovoriť, všetko za ňu obstarávajú prístroje. Napriek tomu je to veľmi živá mladá žena, ktorá túži po láske, a to nielen platonickej. Má totiž tiež svoje sexuálne potreby. A tak svojho nového „opatrovníka“ Richarda na jednom z prvých stretnutí prekvapí priamou otázkou, či by ju mohol zbaviť panenstva.

Nedotknuteľní v sukniach

V  poslednom čase sa filmov na obdobnú tému objavilo viac. K tým najlepším patrí celkom určite francúzsky film Nedotknuteľní (2011), ktorý rozpráva príbeh ochrnutého miliardára a jeho opatrovníka s kriminálnou minulosťou. Teória letu tu však bola o viac ako desať rokov skôr a rozhodne taký rozruch nevyvolala, čo je škoda. Veď Jane hrá jedna z najlepších britských herečiek – Helena Bonham Carter je pre úlohy čudáckych či svojhlavých rebeliek ako stvorená. A Jane v jej podaní je presne taká. Aj keď je pripútaná na vozík, ako poľutovaniahodná chudinka sa nespráva. Sleduje porno, jej hovoriaci prístroj veľmi často vykrikuje obľúbený anglický vulgarizmus na štyri písmená, má svoje sny a túžby a rozhodne sa nemieni vo všetkom podriaďovať rodičom. Pod svojou drsnou a rebelskou šupkou samozrejme ukrýva oveľa krehkejšie ja, ktoré jej pomôže viac odhaliť práve Richard.

Táto mužská postava, ako to už v podobných filmoch býva, samozrejme prejde katarziou. Zo sebeckého chlapíka, ktorý chce robiť len to, čo ho baví, nehľadí pri tom na nikoho iného, sa stane empatický opatrovník, a predovšetkým priateľ Jane. Kenneth Branagh hrá svoju úlohu veľmi dobre, len je škoda, že vnútorný vývoj jeho postavy je divákovi od začiatku filmu úplne jasný. Navyše charizmatické postavy mu sedia oveľa viac, takže počiatočná poloha namysleného ignoranta nie je až tak dokonalá a na pár miestach trochu šuští papierom. Film preto dostane tú pravú šťavu vo chvíli, keď dôjde k stretnutiu oboch protagonistov. Je jasné, že toto musí dopadnúť nejako smutne, alebo aspoň dojemne. Našťastie vôbec nevadí, že toto viete už od samého začiatku. Výkony dvoch hlavných hereckých hviezd sú totiž nadštandardné, a preto sa radi necháte filmom previesť. Budete sa smiať, víťazne kričať aj plakať spolu s nimi. A to je to, čo by dobrý film mal vedieť. A Teória letu to vie.

Teorie létání

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, AMC

Réžia Paul Greengrass

Obsadenie Helena Bonham Carter, Kenneth Branagh, Holly Aird, Gemma Jones, Ray Stevenson, Robert Blythe, Aneirin Hughes

Dĺžka 101 min.

Rok 1998

AMC streda 12. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC