Film / seriál

Armageddon na dohľad

Hra špiónov – britský špionážny thriller
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Špionážny thriller s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe rekonštruuje reálne udalosti, ktoré pred 60 rokmi pomohli zabrániť vyhladeniu ľudstva.

Svet mal počas studenej vojny namále niekoľkokrát. Zrejme najbližšie k jadrovému konfliktu bol v roku 1962 počas tzv. Karibskej krízy, kedy Američania odhalili prítomnosť sovietskych atómových rakiet na Kube. Spor bol nakoniec urovnaný, napriek tomu mnoho vecí zostalo zahalených tajomstvom. Hlavne pre Rusov bolo životne dôležité prísť na to, ako sa Američania o ich raketách dozvedeli. Film ponúka pravdivú, o to prekvapivejšiu odpoveď.

Nepravdepodobný záchranca sveta 

V roku 1960 ponúkol vysoko postavený člen sovietskej rozviedky Oleg Peňkovskij Američanom informácie o najstráženejších vojenských programoch ZSSR. Jeho motívom bola snaha zabrániť jadrovej vojne. Bol presvedčený, že psychicky labilný Nikita Chruščov túži po konfrontácii so Západom a je len otázka času, kedy si nájde zámienku na začatie konfliktu. CIA a MI6 museli najprv vyriešiť, ako z Moskvy vyvážať strážené dokumenty. Na tento účel naverbovali tuctového anglického obchodníka s priemyselným tovarom a silným sklonom k alkoholizmu Grevillea Wynnea. Predpoklad, že muž tohto typu nebude u sovietskej rozviedky budiť podozrenie, sa ukázal byť správny.

Ak nás chytia, popravia ma. Je mi ľúto, ale to je tvoja voľba.

Za železnou oponou

Napriek počiatočným obavám sa Greville do svojej roly vžil. Spolu s Peňkovským dostal na Západ tisíce dôležitých dokumentov vrátane tých o rozmiestnení jadrových rakiet na Kube. Lenže pravdepodobnosť odhalenia takto masívnej špionáže rástla každou jeho ďalšou cestou do Moskvy. Zlomový okamih v životoch oboch mužov spojených smrteľne nebezpečným tajomstvom i hlbokým priateľstvom, sa nevyhnutne blíži…

Mrazivejšie ako Bond

Divadelný, televízny aj filmový režisér Dominic Cooke má pre historické drámy cit. Dokázal to už troma epizódami veľkolepého seriálu BBC V kruhu koruny, pri ktorých nakrúcaní sa na pľaci stretol s Benedictom Cumberbatchom prvýkrát. A pretože si zjavne rozumeli, neváhal Cooke ponúknuť Cumberbatchovi rolu Grevillea Wynnea aj vo svojom v poradí druhom celovečernom filme. Postavu Olega Peňkovského rezervoval vynikajúcemu gruzínskemu hercovi Merabovi Ninidzemu, ktorý svoju kariéru začal – príznačne – už v roku 1984 legendárnym filmom Pokánie. Výkony oboch umelcov sú ozdobou filmu, ako disciplinovaný prejav Ninidzeho, tak aj premenlivý a vrstevnatý prejav Cumberbatcha ilustrujúci vývoj Grevillea Wynnea. Už len preto, že sa Cooke verne drží reálnych udalostí, nemá zmysel očakávať eskapády à la James Bond. Typovo možno Hru špiónov prirovnať skôr k Spielbergovmu Mostu špiónov. Napriek tomu je postupne silnejúce napätie takmer hmatateľné. Snáď práve pre vedomie, že nejde o obyčajnú hru, ale o osudy skutočných ľudí, ktorí pred lojalitou k vlasti či tajným službám zostali verní sami sebe a svojmu priateľstvu aj za cenu osobnej obete.

Podozrivo známe zákutia Moskvy

Jedna vec našim divákom určite neunikne, totiž že Moskvu hrá Praha. To vysvetľuje výskyt Rudolfina, Národného divadla aj Škodoviek v uliciach „Moskvy“ a nakoniec aj to, prečo sovietski pohlavári vo filme dávajú pred Volhami prednosť Tatrám 603. Ale kto by sa im nakoniec mohol čudovať, že?  

Dominic Coke (* 1966)

Dominic Cooke je oceňovaný britský spisovateľ a režisér. Po univerzitnom štúdiu najprv založil svoju vlastnú divadelnú spoločnosť Pan Optic, neskôr sa stal členom Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti, od roku 2011 režíruje v Národnom divadle. K práci pre televíziu ho v roku 2016 prizval slávny Sam Mendes. O rok neskôr predstavil publiku svoj prvý film Na Chesilskej pláži podľa scenára Iana McEwana. Hra špiónov je Cookeov zatiaľ posledný film.

Hra špiónov 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto JOj Cinema, Profimedia.cz

Réžia Dominic Cooke

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley…

Dĺžka 112 min.

JOJ Cinema HD utorok 26. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC