Recepty Canal+ Domo

Späť na stránku Canal + Domo

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu
Porad:365 obědov Mariety Mareckej 3, epizóda 6
Chod:Dezert
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

Piškot

  • 5 vajec (velikost M)
  • ¾ hrnčeku kryštálového cukru
  • ¾ hrnčeku  pšeničnej múky
  • ¼ hrnčeku zemiakovej múky

 

  • 600 g jahôd + 400 g na ozdobu
  • 5-6 lyžíc cukru
  • čerstvá mäta
  • 750 g mascarpone
  • 4 žĺtky
  • 2 bielky
  • niekoľko lyžíc Malibu
  • 1 lyžička vanilkovej pasty alebo 1 vanilkový lusk
  • 100 g práškového cukru
  • 1 horká čokoláda
  • 300 ml silného espressa

Postup prípravy

Začnite prípravou piškotu. Ušľahajte sneh z bielkov a potom po lyžičkách pridávajte cukor, ale vždy len potom, čo sa predchádzajúca lyžička úplne rozpustí.

Potom za stálého miešania pridávajte postupne žĺtky. Múku presejte do samostatnej misky a jemne ju prisypte k ušľahaným vajíčkam s cukrom. Všetko premiešajte, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Tortpvú formu (priemer cca 24 cm vyložte papierom na pečenie, stačí ho dať iba na dno.

Do formy nalejte cesto jemne zarovnajte a vložte do rúry predhriatej na 160°C asi na 40 minút, kým nebude vrch cesta pevný a pružný pod miernym tlakom ruky. Stupeň upečenia môžete pre istotu skontrolovať pomocou špajgle. Hneď po upečení pustite formu na podlahu a nechajte vychladnúť.

Umyte 600g jahôd, usušte ich, odstráňte stopky a ak sú jahody veľmi veľké, nakrájajte ich na polovičky alebo na štvrtiny. Vložte ich do hrnca, posypte 5 – 6 lyžicami cukru, pridajte vanilkovú pastu a krátko zohrejte , ale len kým sa cukor nerozpustí.

Žĺtky ušľahajte s polovičkou cukru, najlepšie na pare. Keď už budú svetlé a zväčšia svoj objem, nalejte k nim za neustálého šľahania likér malibu. Postupne pridávajte mascarpone rozdrobený vidličkou. Ušľahajte sneh z bielkov a postupne pridávajte zbytok práškového cukru. Jemne zmiešajte mascarpone s bielkami.

Piškot nakrájajte na dva pláty. Jeden plát pokvapkajte kávou a dajte na neho polovičku jahôd, polovičku krému, miestami pridajte nakrájané jahody a posypte polovičkou nastrúhanej čokolády. Navrch dajte druhý plát, pokvapkajte kávou, znovu položte jahody so sirupom a krémom. Vrchnú časť zarovnajte, posypte nastrúhanou čokoládou a ozdobte celými jahodami a lístkami mäty.

Tiramisu vložte di chladničky a nechajte ho tam najlepšie cez noc.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka používaná pod licenciou Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905